REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cum a evitat Constanţa epidemia de rujeolă care a alarmat întrega ţară!

Cum a evitat Constanţa epidemia de rujeolă care a alarmat întrega ţară!

Replica API 15 decembrie 2017 | 00:00 287

Vaccinul ROR nu i-a speriat pe părinţi

Vaccinul ROR nu i-a speriat pe părinţi

Vaccinul ROR nu îi sperie pe părinţii din Constanţa. Aceasta este concluzia care se poate trage, analizând statistica realizată la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa cu privire la vaccinarea împotriva rujeolei, pe parcursul anului 2017. Astfel, potrivit dr. Loti Popescu, procentul de vaccinare ROR în judeţul Constanţa, pe perioada de timp decembrie 2016 - noiembrie 2017 este de 90,59% din populaţia căreia îi este destinat. „Este foarte important de menţionat că judeţul Constanţa nu a avut epidemie de rujeolă, în contextul în care judeţe limitrofe, Călăraşi, Ialomiţa au avut foarte multe cazuri”, a mai precizat medicul constănţean.

De menţionat că, anul acesta, la nivelul întregii ţări, se desfăşoară o campanie de vaccinare, cu implicare tuturor factorilor. „Desfăşurăm această campanie de vaccinare împotriva rujeolei, sunt identificaţi copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani, atât şi cei care nu au fost vaccinaţi la împlinirea vârstei de un an, din diverse motive. Sunt implicaţi medicii de familie, mediatorii sanitari, medicii şcolari etc.”, a precizat dr. Ramona Iliuţă, directorul adjunct DSP Constanţa. Mai mult, medici de familie din Constanţa ne-au precizat că au avut puţine cazuri în care părinţii au refuzat vaccinarea copiilor.

„Fie au plecat în străinătate, fie au refuzat invocând teama de efectele adverse, dar au fost puţine situaţii, astfel că nici nu am rămas cu vaccinurile pe stoc. De exemplu, pentru luna noiembrie, a rămas un singur vaccin, pentru că părinţii împreună cu cel mic s-au mutat în străinătate”, ne-a declarat un medic constănţean. Potrivit statisticilor de la nivel naţional, la Constanţa au fost confirmate cinci cazuri de rujeolă. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a tras un semnal de alarmă că la această oră există stocuri disponibile de vaccin împotriva rujeolei, la nivel naţional, dar ele nu sunt folosite, reamintind că imunizarea este cea mai simplă cale de prevenire a îmbolnăvirii.

„În momentul de faţă pot să acţionez limitat, şi pot să acţionez în ceea ce priveşte asigurarea stocurilor de vaccin, şi acest lucru l-am făcut. Este foarte grav că încă în acest moment, cu toate că există stocuri suficiente de vaccin, de ROR, de vaccin pentru rujeolă, acesta nu e folosit, pentru că există refuzuri, pentru că sunt foarte mulţi copii care sunt plecaţi în străinătate şi care nu se mai prezintă la medicul de familie sau pentru că pur şi simplu nu sunt oamenii informaţi. Îmi doresc ca noua lege a vaccinării să îmi ofere instrumentul, nu mie personal, ci Ministerului Sănătăţii să-i ofere instrumentul de acţiune în ceea ce priveşte imunizarea”, a declarat ministrul Bodog.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102