REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum a fost Ziua Marinei la Constanţa: demonstraţii, militari şi fete în costume de baie, Mazăre - însoţit de două domnişoare

Cum a fost Ziua Marinei la Constanţa: demonstraţii, militari şi fete în costume de baie, Mazăre - însoţit de două domnişoare

Replica API 16 august 2013 | 00:00 113

Pentru unii bal, pentru alţii calvar!

Pentru unii bal, pentru alţii calvar!

La împlinirea a 111 ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei Române, aproximativ 10.000 de turişti şi constănţeni au fost prezenţi în zona Cazinoului din Constanţa pentru a urmări manifestările dedicate acestei zile, exerciţii demonstrative şi defilarea Zeului Neptun, împreună cu alaiul său. Oficializată ca onomastică a marinarilor români, pentru prima dată în 1902, de Sfânta Maria, Ziua Marinei Române a devenit, după mai mult de un secol, un festival al mării şi al spiritualităţii maritime româneşti. Oraşul Constanţa a fost pustiu în dimineaţa de joi, 15 august, toată lumea dând buluc pe Faleza Cazinoului din municipiu, pentru a participa la un eveniment de proporţii, şi anume Ziua Marinei. Chiar şi aşa, edilul Mazăre a menţionat că evenimentul ar fi trebuit să conţină mai mult spectacol.

Traficul în zona Tribunalului a fost aproape blocat în ziua de joi, 15 august, circulându-se bară la bară. Însă, odată ce atmosfera încinsă a fost lăsată în urmă, evenimentele organizate în faţa Comandamentului Flotei au făcut oamenii să uite de griji. Printre mulţimea de constănţeni şi turişti s-au aflat şi nume cunoscute, precum: Înalt Prea Sfinţitul Tedosie, Arhiepiscopul Tomisului, ministrul Administraţiei, Radu Stroe, muftiul Iusuf Muurat, prefectul Eugen Bola, Alexandru Mezei, şeful Căpităniei Constanţa, Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa; şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, prinţul Paul al României cu prinţesa Lia, afaceristul Irinel Columbeanu. Nelipsit a fost şi edilul Constanţei, în ţinută de marinar, însoţit de către două domnişoare. Acesta a recunoscut că nu a mai venit de mult timp la Ziua Marinei şi că i se pare... frumos, pentru că şi el este marinar. "Păi eu sunt marinar, nu ştiţi că-s marinar? Asta-i şcoala pe care am făcut-o cinci ani de zile. La Revoluţie eram exact cu armele în mână. Chiar povesteam acum cu miniştrii. Şapca mea nu are iniţiale oficiale, ca să nu mă băgaţi voi (presa - n.r.) la belea. C.B. - ştiţi ce înseamnă? Cătălin Botezatu - el mi-a dat-o aseară (miercuri - n.r.). I-am zis: băi, dar să nu fie cu stema României. Domnişoarele mele sunt marinăriţe în devenire. Eu ştiu ce înseamnă să fii marinar şi le-am luat ţinute aşa frumoase, să-şi clătească şi marinarii ochii, că pe apă tot stai... Nu au putut să stea cu mine în tribună, nu am putut să dau deoparte miniştrii sau generalii, au stat pe rândul 3. Nu am mai fost de mult timp la Ziua Marinei. Se vede că lipseşte bugetul. Fac economie la combustibil, oamenii nu văd bine evenimentele. Slab în ceea ce priveşte spectacolul. E acelaşi de ani de zile. Nu ştiu ce buget au avut, dar eu aş fi organizat totul mai spectaculos. Nave, elicoptere, avioane, mai mult spectacol", a declarat Radu Mazăre.

"Marinarul", despre fetele lui Neptun: Nu le plac tuturor alea slabe

Însă, un lucru nu l-a putut omite, şi anume că din peisaj nu au lipsit domnişoarele. "Au avut şi ei domnişoare. Am zis: păi ce faceţi, mă? La armată, cu toate tehnica voastră, aţi început şi voi cu domnişoare? Este atributul meu, voi sunteţi cu puştile", a mai spus edilul. Întrebat dacă fetele zeului Neptun, care au defilat pe faleza Comandamentului, nu sunt cam plinuţe, primarul a spus: "Păi şi zeul Neptun este mai plinuţ. Să fie pentru toate gusturile, că nu le plac tuturor alea slabe".

Mazăre, amintiri de acum 20 de ani: Am ieşit cu puştile la Liga Studenţilor

A urmat apoi o relatare a vremurilor din studenţie. "Am discutat cu ministrul Stroe şi am fost surprins să aflu că şi el a făcut Institutul de Marină. L-a terminat în 70. Eu aveam doi ani atunci. Am discutat cum era pe vremea lui, pe a mea, mari diferenţe nu sunt. A navigat puţin după care Securitatea i-a luat avizul. Şi mie mi l-a luat în Institut, în anul 3. Când a venit Revoluţia eu eram sergent major. Când terminam şcoala, în mod normal, în civilie, eram locotenent. Numai că ei, supăraţi că am trecut facultatea în civilie, ne-au degradat pe toţi. E o poveste de 20 de ani, am ieşit cu puştile la Liga Studenţilor, s-au supărat domnii amirali şi ne-au degradat pe toţi şi aşa am rămas", a adăugat primarul Constanţei. După sesiunea foto pe care edilul a oferit-o celor prezenţi, militarii şi-au continuat activitatea, spre deliciul spectatorilor.

Mircea Duşa: Forţele Navale reprezintă un corp de elită al Armatei Române

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prezent la eveniment, a declarat: Forţele Navale reprezintă şi astăzi un corp de elită al Armatei Române, un adevărat ambasador al ţării noastre, de care suntem mândri şi care ne reprezintă cu cinste şi profesionalism. Forţele Navale au capacitatea de a apăra interesele naţionale ale României pe mare şi Dunăre şi execută cu succes misiunile maritime de apărare colectivă asumate de ţara noastră ca membru al Alianţei Nord-Atantice. Facem eforturi extraordinare pentru continuarea procesului de modernizare a tehnicii şi mijloacelor de luptă la cele mai înalte standarde. Nu este un proces uşor, resursele pe care le avem la dispoziţie sunt limitate, însă sunt convins că vom găsi soluţiile necesare. Se cuvine să remarcăm rezultatele obţinute pe timpul marşurilor de nava de transport Albatros şi Nava Şcolară Mircea, şi de personalul participant la exerciţiile regionale şi antrenamente cu nave ale statelor membre NATO şi partenere, ori participarea cu succes a militarilor Batalionului de Infanterie Marină la operaţiuni de menţinere a păcii în teatrul de operaţii din Kosovo. Un gând bun şi pentru scafandrii militari, care sunt poziţionaţi pe drept într-un grup de elită la nivel internaţional. Aduc un omagiu eroilor scafandri căzuţi, în urmă cu trei ani, alături de camarazii lor din Forţele Aeriene, în teribilul accident de la Tuzla. Ne rugăm pentru liniştea şi odihna lor veşnică. Avem militari care dau dovadă de devotament, avem misiuni dificile pe care le îndeplinim cu succes", a spus Duşa.

10.000 de oameni au participat la Ziua Marinei în Constanţa

Codrin Popoiu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi "Tomis" Constanţa, a precizat că aproximativ 10.000 de persoane au participat la Ziua Marinei, în zona Cazinoului. Totuşi, în ciuda numărului mare de spectatori, nu a fost înregistrat nici un incident, semn că civilizaţia începe încet, încet să se instaleze şi pe la noi. "Jandarmeria Constanţa estimează un număr de 10.000 de persoane care au participat la manifestarea dedicată Zilei Marinei Române. Nu a fost înregistrat nici un incident, faţă de anul trecut a decurs mult mai bine şi de obicei practica ne-a dovedit că fiecare an este un bun exemplu pentru noi, învăţăm din greşeli şi pe an ce trece suntem din ce în ce mai buni în ceea ce priveşte asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică. Vineri şi sâmbătă, pe plaja Modern se va desfăşura un concert pe care jandarmii constănţeni îl vor asigura în vederea protejării participanţilor la acest eveniment. Vor fi prezenţi aproximativ 50 de jandarmi, dar în caz de nevoie, suntem o structură mobilă şi ne dimensionăm dispozitivele în funcţie de evoluţia numărului de participanţi fără nici o problemă", a declarat, pentru "Replica", purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi "Tomis" Constanţa, Codrin Popoiu. În timp ce pe faleză au avut loc jocuri marinăreşti, trei ambarcaţiuni de tip RHIP au defilat pe mare cu drapelul naţional, alături de cel al Uniunii Europene şi de cel al NATO. Spectatorii au putut admira exerciţii de respingere a atacurilor aviaţiei, în acelaşi timp cu realizarea măsurilor de protecţie antirachetă a navelor proprii. Avioanele au simulat un atac cu rachete MAGIC şi bombe clasice de aviaţie, spre deliciul celor prezenţi la un adevărat spectacol. Cei prezenţi în zona Cazinoului au fost realmente încântaţi de demonstraţia de tip Rig-Rope, o metodă de recuperare a scafandrilor din Forţele pentru Operaţiuni Speciale, executată de Grupul de Elicoptere al Forţelor Navale şi militarii din Grupul Naval al Forţelor pentru Operaţii Speciale, care la finalul exerciţiului, au salutat din zbor lumea. În jurul orei 11.00, timp de aproximativ 30 de minute, toate privirile s-au îndreptat spre desfăşurarea exerciţiului pentru combaterea pirateriei, constând în intervenţia în forţă pentru salvarea unei nave şi a echipajului arestat de către piraţi. La amiază, spectatorii au fost încântaţi de o evoluţie aeriană spectaculoasă a avioanelor aparţinând SC Regional Air Services Tuzla.

Publicul, mai mult mulţumit decât încântat: Nu-i nimic nou sub soare

Cei care au asistat joi la manifestările dedicate Zilei Marinei Române s-au declarat mulţumiţi de ceea ce au văzut, mai ales turiştii veniţi din oraşe mai îndepărtate care s-au aflat pentru prima dată la o astfel de zi. Cu toate acestea însă, cel mai mare impediment al spectatorilor a fost faptul că nu au putut vedea o parte din manifestările organizate. "Este foarte bine organizată, mi-a plăcut foarte mult, nu am mai fost până acum. Este pentru prima dată când venim şi sperăm că vom reveni şi la anul. Suntem de la Paşcani şi am venit împreună cu soţul meu pentru copil, care e student militar în anul I", a spus Camelia Albu. Persoanele care au mai fost prezente şi în anii anteriori la Ziua Marinei au fost în asentimentul primarului Constanţei, Radu Mazăre, afirmând că "nu este nimic nou sub soare". "Este pentru prima dată când particip şi mi se pare foarte frumos. Sunt de la Întorsura Buzăului şi am rămas uimit de ceea ce am văzut până acum. La mare vin în fiecare an, însă este pentru prima dată când particip la Ziua Marinei. Ce m-a determinat să vin aici este că mi-a spus cineva cât de frumos a fost anul trecut şi de aceea am ales să vin. Aş propune ca de anul viitor să se facă nişte tribune pentru spectatori, pentru că nu putem vedea aproape nimic de unde stăm noi. Să fie făcute măcar nişte trepte, pentru a putea urmări fiecare dintre noi spectacolul", a declarat Romulus Bocîrnea.

Un cetăţean, spre Mazăre: Băsescu este o ruşine pentru România. Replica edilului: rezistă cu domnişoare!

Barbu Bărbulescu, mecanic de locomotivă în Simeria s-a arătat extrem de deranjat de modul în care a fost organizată Ziua Marinei. Aceasta nu a fost singura supărare a mecanicului de locomotivă. Preşedintele României, Traian Băsescu este considerat de acesta artizanul îngropării CFR încă din anul 1998. "Daţi-vă la o parte să vedem şi noi, proastă organizare, să vă fie ruşine! Traian Băsescu este o mare ruşine pentru România, este un trădător, să vină aici să vorbească cu noi dacă are curaj. Domnul preşedinte face baie de mulţime, în loc să se ocupe de problemele ţării, face circ, dar suntem sătui de circ, să mai pună osul la treabă", a susţinut Barbu Bărbulescu. Primarul Radu Mazăre a trecut de gardul despărţitor pentru a face fotografii şi pentru a discuta cu spectatorii. Nu a trecut mult timp până ce mecanicul de locomotivă, extrem de revoltat pe şeful statului, i-a spus edilului constănţean să reziste în continuare în faţa "tiranului". În replică, Mazăre l-a întrebat: "Vrei să ştii cum rezist? Uite aşa!", arătând spre domnişoarele care-l însoţeau la eveniment.

Liliana CHIRU, Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367