rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 5 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Lor le încredinţăm sănătatea…

Cum a motivat un medic din Mangalia DECESUL unei paciente!

Medicul Emilia Borzea, din Mangalia, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 3 luni cu suspendare pentru provocarea ilegală a avortului, anul acesta. Ancheta a durat mai mulţi ani, cazul fiind unul controversat. Iată că acum, după ce sentinţa este bătută în cuie, date halucinante din dosar au ieşit la suprafaţă. Astfel, medicul a tot spus că nu cunoştea vârta exact a sarcinii, oscilând între 10, apoi 12 şi ajungând ulterior la 15 săptămâni, când, de fapt, era vorba de 17. Apoi, acelaşi medic a susţinut că nu ştia de nici un ordin al Ministerului Sănătăţii care prevedea că anestezicul folosit de el trebuie administrat de un medic specialist în anestezie şi terapie intensivă, într-o unitate specializată şi dotată corespunzător.

Potrivit Institutul Român pentru Informaţii Juridice (rolii.ro), la şedinţa din data de 2 februarie 2016, de la Curtea de Apel Constanţa, Emilia Borzea a fost condamnată definitv la 2 ani şi 3 luni cu suspendare, în condiţiile în care instanţa de fond îi aplicase o pedeapsă cu executare. Tot atunci, au fost expuse mai multe detalii. Prin urmare, la data de 8 martie 2010, orele 19.30, organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Mangalia au fost sesizate prin 112 despre împrejurarea că, la cabinetul medical individual al inculpatei, o pacientă a suferit un infarct, în timp ce era supusă unei intervenţii chirurgicale de chiuretaj la cerere.

Din procesul verbal întocmit de primul echipaj de poliţie sosit la cabinetul medical rezultă că inculpata a relatat că pacienta se prezentase pentru un chiuretaj al unei sarcini de 10 săptămâni, că nu ştia ca pacienta să aibă probleme cardiace, astfel că o anesteziase local cu xilină, dar înainte de terminarea chiuretajului a auzit o respiraţie urâtă a pacientei, i-a efectuat manevre de resuscitare, apoi a solicitat prin 112 ajutor de specialitate al unei ambulanţe.

Medicul de pe ambulanţă constatase stopul cardio-respirator neresuscitabil, cu asistolă şi declarase decesul la ora 19.32, consemnând aceste aspecte pe biletul electrocardiogramei ataşat la dosar. În biroul inculpatei au fost găsite agenda sa, în care figura programarea victimei Melec Curtmula la data de 8 martie 2010, ora 18.30, pe lângă alte şapte paciente programate succesiv în aceeaşi zi pentru consultaţii, în intervalul orar 17:15 – 19:00, precum şi două registre de consultaţii, în cel mare la poziţia 270 figurând numele victimei şi menţiunile: „sarcină 10 săptămâni, T.A. 160/75”, iar în cel mic la poziţia 76 figurând numele victimei şi menţiunile: „42, sarcină 10 săpt., av. la cerere, T.A. 160/75 mg, chiuretaj uterin, stop cardiac, resuscitare cardio respiratorie, … antisept”.

Medicii legişti au stabilit că femeia a murit din pricina anesteziei care i-a afectat inima!

În urma autopsiei, prin raportul de expertiză medico-legală, din data de 10 noiembrie 2014 al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Constanţa, s-a conchis că moartea victimei a fost violentă şi a fost cauzată de insuficienţa cardiacă acută, determinată de tensiunea arterială gravă (cu insuficienţă a perfuziei coronariene), bradicardia marcată progresivă cu asistolie, consecutive administrării intravenoase de propofollipuro 1% (2,6 di-izopropilfenol) în scop anestezic.

Anestezia a fost efectuată pentru extragerea instrumentală pe cale vaginală a unui produs de concepție cu vârsta intrauterină de circa 17 săptămâni, conform examenului macroscopic și istoricului medical și de circa 14-15 săptămâni, conform examenului antropologic (efectuat la Laboratorul de identificare – Sector antropologie al Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici București, care a examinat doar resturile embrionare puse la dispoziție).

Moartea a survenit la scurt timp de la administrarea anestezicului, în timpul chiuretajului, la data de 08.03.2010. În sângele prelevat de la cadavru, aparținând grupului sanguin 0, nu s-a constatat alcool. S-a apreciat de către expertul medico-legal că propofollipuro 1 % este un anestezic general care trebuia administrat de un medic specialist în anestezie și terapie intensivă, într-o unitate specializată și dotată corespunzător.

Totodată s-a apreciat că pacienta necesita monitorizare constantă pe timpul efectuării anesteziei, iar că aceasta nu a fost investigată corespunzător, clinic și paraclinic, anterior anesteziei și întreruperii de sarcină, atât istoricul medical, cât și datele necropsice evidențiind existența unor afecțiuni cu efecte sistemice, dar și modificări morfologico-patologice cardiace, care constituiau factori de risc ce trebuiau avuți în vedere în managementul cazului. Toate aceste condiții nu au fost îndeplinite, contribuind la producerea decesului, iar manevrele de resuscitare, ale medicului obstetrician și echipajului SMURD, deși corect efectuate, au rămas ineficiente.

Bâlbele medicului: nu știa vârsta sarcinii și nici că pacienta avea probleme cardiace

Cerându-i-se explicații imediat după decesul victimei, în cele două declarații olografe, inculpata a declarat că victima se prezentase la cabinetul său medical pentru un chiuretaj la cerere, astfel că a consultat-o și a aflat prin anamneză că sarcina ar avea 10 săptămâni, dar la examenul clinic și-a dat seama că vârsta sarcinii este mai mare de 12 săptămâni, pentru că după extragerea chirurgicală a resturilor embrionare să aprecieze că sarcina pacientei era de 13-14 săptămâni.

De asemenea, a explicat că aflase de la pacientă că este hipertensivă, că nu suferă de alte boli, iar la verificarea efectuată de asistentă, înainte de chiuretaj victima prezenta o tensiune arterială de 160/75 mmHg. A hotărât efectuarea avortului prin anestezierea locală cu xilină, dar la insistențele pacientei a hotărât să îi administreze anestezie generală cu propofollipuro 1%, iar pentru că vena pacientei a cedat și s-a spart după injectarea de către asistentă a unei mici cantități de anestezic general, a continuat chiuretajul cu administrarea de anestezie locală cu xilină.

În timpul chiuretajului pacienta s-a plâns de dureri, după 5-6 minute și-a pierdut cunoștința, apoi respirația i-a devenit zgomotoasă, motiv pentru care inculpata a oprit chiuretajul și a declanșat procedurile de resuscitare, apoi a solicitat și ambulanța SMURD, însă nici personalul medical de pe ambulanță nu a reușit să împiedice decesul pacientei. În final, inculpata a precizat că în aceeași zi efectuase trei chiuretaje și de fiecare dată administrase pacientelor propofollipuro, dar că nicio altă pacientă nu fusese afectată, susținând că, din punctul ei de vedere, asistența medicală de specialitate în domeniul anesteziei se impune doar în secțiile de spital în cadrul operațiilor grele, unde propofolul se administrează în asociere cu alte anestezice.

A conchis că ar fi efectuat toate manevrele medicale în mod corespunzător și că de aceea nu i se poate imputa decesul pacientei chiuretate. După ce a fost pusă sub învinuire, inculpata și-a menținut în mare parte susținerile inițiale, declarând că a efectuat chiuretajul victimei corect, în condițiile în care la examenul clinic a constatat că vârsta sarcinii ar fi de maxim 12-13 săptămâni și deci sub limita legală de 14 săptămâni, deși macroscopic medicul legist apreciase o vârstă a sarcinii de circa 17 săptămâni.

Totodată, din investigațiile efectuate de organele de poliție judiciară a reieșit că victima fusese consultată și la un alt cabinet medical de obstetrică-ginecologie și fusese diagnosticată cu o sarcină de peste 16 săptămâni. După punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa, inculpata și-a exprimat regretele pentru decesul victimei, însă de această dată a susținut că se consideră vinovată indirect de producerea morții pacientei, invocând că dacă pacienta nu ar fi avut problemele cardiace, descoperite la autopsie, nu ar fi murit.

Și-a modificat parțial susținerile în ceea ce privește aprecierea vârstei sarcinii pacientei, exprimându-se că pe baza anamnezei estimase o vârstă de 10-12 săptămâni, după examenul clinic estimase o vârstă de 12-13 săptămâni, iar în timpul efectuării chiuretajului una de circa 14, cel mult 15 săptămâni. A precizat că, din cunoștințele sale, ilegală ar fi întreruperea sarcinii cu vârsta de peste 15 săptămâni sau trei luni.

Totodată, a precizat că nu cunoștea despre existența Ordinului Ministrului Sănătății nr.1500/2009 privind regulamentul de organizare și funcționare a secțiilor și compartimentelor de anestezie și terapie intensivă din unitățile sanitare, considerând ca suficient comportamentul său preventiv de a respecta prospectul anestezicului propofollipuro, de administrare lentă și într-un anumit dozaj. În același timp inculpata a precizat că nu a supus-o unei ecografii abdominale pe victimă, pentru stabilirea certă a vârstei sarcinii, invocând că nu avea ecograf la cabinet și că nu i s-a părut necesară o asemenea examinare, deși a menționat că în spital, unde lucrează în paralel, a apelat la efectuarea de ecografii gravidelor.

"În consecință, în considerarea probatoriului administrat, prin coroborarea tuturor elementelor de fapt, instanța de fond a reținut că inculpata i-a întrerupt sarcina victimei, deși cunoștea că vârsta sarcinii este mai mare de 14 săptămâni și cunoștea că este interzis legal chiuretajul, fiind contraindicat și periculos pentru viața pacientei, iar prin nerespectarea dispozițiilor normative și a măsurilor de prevedere din prospect a hotărât administrarea anestezicului propofollipuro 1 %, astfel încât printr-o conduită medicală neadecvată a provocat decesul victimei-paciente.

Pe lângă faptul că a efectuat chiuretajul la cerere la o sarcină cu vârsta care depășea limita maximă prevăzută de lege, inculpata a adoptat o conduită medicală necorespunzătoare și în privința administrării unui anumit anestezic pacientei, prin ignorarea (necunoașterea) regulamentului de funcționare a secțiilor de anestezie terapie intensivă și a măsurilor de precauție din chiar prospectul substanței chimice folosite ca anestezic general, așa încât prin întreaga sa conduită a provocat moartea victimei-paciente", potrivit rolii.ro.

Liliana CHIRU

luni, 30 mai 2016222
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
5 aug 00:31ReplicaȚEAPĂ turistică la RESORTUL lui ODAGIU de la Building Ștefan!

Cazarea în stațiunile românești poate deveni, de cele mai multe ori, o adevărată țeapă. Nu există zi în care...655

5 aug 23:49ReplicaSCANDAL în HENRI COANDĂ, cu PUMNI și AMENINȚĂRI cu MOARTEA! VIDEO392
5 aug 23:33ReplicaSIRIENII de la Mahmud Impex SRL au MĂRIT viteza la RIDICAREA Spitalului de Pediatrie250
5 aug 23:31ReplicaMetoda ȘMEN face SENZAȚIE la COSTINEȘTI, printre naivi!

Metoda Șmen a fost reinventată de către cunoscători fiind redenumită „metoda milionul”. De curând, această...243

5 aug 00:21ReplicaÎntr-o localitate din CONSTANȚA se SPARG CASELE ziua, în amiaza mare!410
5 aug 23:28ReplicaFemeia SPULBERATĂ pe TRECEREA de PIETONI, de la 23 AUGUST, era ANGAJATA PRIMĂRIEI214
5 aug 00:16ReplicaȘefa DSP: Dacă TURIȘTII au SIMPTOMATOLOGIE, să RĂMÂNĂ ACASĂ!

În cadrul unei conferințe de presă susținută, miercuri, 4 iulie, de către prefectul județului Silviu Coșa,...146

5 aug 00:00ReplicaACCIDENTE rutiere GRAVE în MEDGIDIA: COPII SPULBERAȚI de MAȘINA de GUNOI și LINIUȚE pe străzi!2862
5 aug 23:44ReplicaCUM pot PROVOCA ACCIDENTE mașinile parcate pe TROTUAR! Video164
5 aug 00:12ReplicaNOI MĂSURI în CONSTANȚA, după ce a CRESCUT numărului de CAZURI de COVID-19!

În contextul creșterii numărului zilnic de cazuri de infectare cu virusul Sars-Cov2 dar și a creșterii incidenței,...208

5 aug 00:02ReplicaCondamnare DEFINITIVĂ pentru administratorul care TĂIA FACTURI FICTIVE181
5 aug 23:15ReplicaACCIDENT rutier cu 5 VICTIME, între stațiunile Saturn și Venus846
Vremea
24.3°24.1° - 24.3° joi, 5 august 2021
ConstanțaUmiditate: 87%
Vânt: 3.55 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/4953313113546
5/403618229825
joker15422645113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
5 aug 00:00SportJO 2020: Halterofila transgen Laurel Hubbard şi-a anunţat retragerea sportivă

Halterofila neozeelandeză Laurel Hubbard, care a scris, luni la Tokyo, o pagină de istorie devenind prima sportivă...117

5 aug 00:00SportJO 2020: Brazilianca Ana Marcela Cunha, campioană olimpică la înot maraton 10 km

Brazilianca Ana Marcela Cunha a cucerit medalia de aur în proba de înot maraton 10 km din cadrul Jocurilor Olimpice de...41

5 aug 00:00SportJO 2020 - Atleta belarusă Kristina Timonovskaia a părăsit Tokyo la bordul unui avion cu destinaţia Viena

Atleta belarusă Kristina Timonovskaia, aflată în conflict cu autorităţile sportive din ţara sa, a părăsit...54

5 aug 00:00SportJO 2020 - Atletism: Aur şi record mondial pentru Sydney McLaughlin la 400 m garduri feminin

Atleta americană Sydney McLaughlin a cucerit primul său titlu de campioană olimpică la 400 m garduri, doborând...43

Local
5 aug 23:49LocalCERCETAT pentru TÂLHĂRIE în BUCUREŞTI, DEPISTAT în MAMAIA pentru că a REFUZAT să PLĂTEASCĂ

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat, la data de 3 august a.c., un bărbat, de...316

5 aug 23:49LocalBărbat, CONDAMNAT pentru VIOL, ESCORTAT şi ÎNCARCERAT la Poarta Albă

Polițiști din cadrul Postului de Poliție 23 August, angrenați într-o acțiune pentru depistarea persoanelor...322

5 aug 23:49LocalTrei BĂRBAŢI, REŢINUŢI pentru FURT din AUTOTURISME

435

5 aug 23:44LocalACCIDENT rutier MORTAL între Celsy și Mihail Kogălniceanu

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, miercuri, 4 august a.c., între Celsy și Mihail...1091

5 aug 23:45LocalVestigii subacvatice – clipe de neuitat pentru turiști și constănțeni

Proiectul de tineret „Vestigii subacvatice”, finanțat de Primăria Municipiului Constanța și organizat de...259

5 aug 23:45LocalRAZII printre ŞOFERI: 30 de PERMISE de CONDUCERE, REŢINUTE

Poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Constanța, alături de polițiști ai Serviciului Rutier Tulcea, au...187

5 aug 23:45LocalUniversitatea Ovidius a lansat procedura de selecție a grupului țintă pentru proiectul RESTART4EDU

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) organizează, în perioada 3 august - 10 septembrie a.c, selecție pentru...194

5 aug 23:46LocalCompetiții teatrale și recitaluri „amicale” la „Seri de teatru și muzică la Pontul Euxin“

Cea de-a treia ediție a evenimentului estival se va desfășura în perioada 6-29 august, în locul deja consacrat: în...222

5 aug 23:46LocalLocuitor din Henri Coandă, `FILAT` de camerele de supraveghere: iată ce a făcut!

857

Politică
5 aug 23:56PoliticăFenomenul certificatelor COVID false: Românii nevaccinaţi preferă să facă puşcărie decât să stea în carantină

Foarte mulţi români nevaccinaţi încearcă să fenteze autorităţile de la frontieră cu documente false. Aceştia...194

5 aug 23:58PoliticăKlaus Iohannis dă semnalul remanierii lui Stelian Ion: 'Sunt și eu nemulțumit'

Într-o perioadă în care se discută o posibilă remaniere a unor miniștri, Klaus Iohannis să un prim semnal...480

5 aug 23:57PoliticăSorin Cîmpeanu dă asigurări că elevii vor primi manuale la începutul anului şcolar

130

Interviuri
15 iul 00:07InterviuriLUPTĂTORUL Alex FILIP se RETRAGE din SPORT și intră în SHOWBIZ. VIDEO

Alex Filip, cunoscutul luptător de kickboxing profesionist, a fost prezent în cadrul studioului Replica de Constanța,...2517

16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1306

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

2184

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

De când a început sezonul estival, litoralul a devenit a doua casă pentru afaceristul și omul politic Viorel...11633

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1514

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

2284

Monden
5 aug 00:00MondenCompania de producţie a lui Reese Witherspoon, achiziţionată de un mare fond de investiţii

Compania de producţie a lui Reese Witherspoon, aflată în spatele serialului de succes ''Big Little Lies'', a fost...40

5 aug 00:00MondenElvis Presley a murit din cauza genelor moştenite şi nu a drogurilor, potrivit unei noi cărţi biografice

În faţa ipotezei generale că problemele de sănătate ale lui Elvis Presley s-au produs din cauza dependenţei sale...52

5 aug 09:38MondenDivorţul soţilor Bill şi Melinda Gates a fost finalizat

42

5 aug 00:00MondenThe Weeknd anunţă piesa „Take My Breath“, primul extras din noul său album

Cântăreţul canadian The Weeknd lansează vineri piesa "Take My Breath", primul extras al noului său album de studio...36

5 aug 00:00MondenProducţia documentarului despre istoria formaţiei Led Zeppelin a fost finalizată

Bernard MacMahon, regizorul seriei de documentare ''American Epic'', a dezvăluit titlul mult aşteptatului său film...32

5 aug 09:33MondenAmazon va difuza primul episod din serialul „Stăpânul Inelelor“ în septembrie 2022

38

Mapamond
5 aug 00:00MapamondCoronavirus: Jumătate din populaţia Uniunii Europene a fost vaccinată cu schemă completă

Jumătate din populaţia Uniunii Europene este de acum vaccinată cu schemă completă împotriva COVID-19, potrivit...41

5 aug 00:00MapamondLiban - ONU: La un an după explozia din Beirut, o familie din trei are copii cu semne de traume

La un an după gigantica explozie din zona portuară a oraşului Beirut, o familie din trei din Liban are copii care...34

5 aug 00:00MapamondCoronavirus: Un nou record de infectări, raportat în Iran

33

5 aug 00:00MapamondUcraina: Un militant belarus a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev

Directorul unei organizaţii neguvernamentale, cu sediul la Kiev, ce acorda ajutor persoanelor care fugeau din calea...35

5 aug 00:00MapamondAmnesty: Arabia Saudită şi-a intensificat represiunea după ce a predat preşedinţia G20

Arabia Saudită şi-a intensificat de la începutul anului persecuţiile împotriva disidenţilor şi apărătorilor...45

5 aug 08:34MapamondLa New York, NEVACCINAȚII nu vor mai avea ACCES în restaurante, cinematografe și săli de sport

301

Sănătate
5 aug 00:00SănătateStudiu - Declanşarea bolii Alzheimer: Posibilă explicație găsită de cercetători

Plăcile amiloide ar putea provoca boala Alzheimer prin accelerarea degradării neurotransmiţătorilor, a constatat o...32

5 aug 02:18SănătateJumătate din populația UE e vaccinată: Valul 4, Delta, lovește în plin

Jumătate din populaţia Uniunii Europene este de acum vaccinată cu schemă completă împotriva COVID-19, potrivit...41

5 aug 00:00SănătateOctavian Jurma avertizează cu privire la valul patru: 'Relaxarea este înspăimântătoare'

34

5 aug 00:00SănătateAfecțiuni care îți pot da senzația de frig

Senzaţia generală de frig sau de mâini şi picioare reci poate ascunde o mulţime de afecţiuni. Pe lângă...39

5 aug 00:00SănătateMedicul Adrian Marinescu se opune vaccinării obligatorii. Ar putea avea efect de bumerang

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, se opune vaccinării obligatorii, teorie...38

5 aug 00:00SănătateStudiu: 56% dintre români cred în serviciile de telemedicină

Frica de condițiile din spitale i-a făcut pe români să fie mai încrezători în viitorul medicinei la distanță....34

5 aug 00:00SănătateINSP: Peste 2.000 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare; 262 cu Delta

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, până la data de 1 august, au fost confirmate 2.009...35

5 aug 00:00SănătateINSP: 23.784 de persoane vaccinate anti-COVID au avut test pozitiv după prima doză

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează că, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID până...37

5 aug 02:08SănătateMonica Pop, despre reacţiile adverse ale vaccinului

1108

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT