REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum a scăpat Anghel de la Castelu de ordinul de încetare a mandatului de primar!

Cum a scăpat Anghel de la Castelu de ordinul de încetare a mandatului de primar!

Replica API 16 septembrie 2015 | 00:23 264

Ion Constantin

Prefectul Ion Constantin a emis, marți, 15 septembrie a.c., ordinul de încetare a mandatelor primarilor de la Tuzla, Oltina și Mircea Vodă, ca urmare a unor decizii de condamnare definitive. Primarul de la Tuzla, Constantin Florin Micu, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, în baza deciziei penale nr. 157/P/17.03.2014. Situația s-a repetat și în cazul primarului de la Oltina, Gheorghe Chirciu fiind condamnat în baza deciziei penale nr. 327/P/25.04.2013, iar Dumitru Dedu, de la Mircea Vodă, a fost condamnat în baza deciziei penale nr. 1007/P/20.11.2013.

Interesantă este situația de la Castelu. Primarul Nicolae Anghel are la rândul său probleme cu legea, fiind judecat și condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în baza deciziei Curții de Apel Constanța, din noiembrie 2013. Pentru suspendarea mandatului, prefectul Ion Constantin are nevoie de referatul secretarului, numai că secretarul a… intrat în concediu! Astfel, Anghel va mai fi primarul localității Castelu încă zece zile.

„Am solicitat Curții de Apel Constanța, Curții de Apel București și altor instanțe, dacă au hotărâri pentru 70 de primari din județul Constanța. A fost o muncă și o documentație destul de serioasă. În urma acestor verificări, inclusiv la serviciul de caziere, am constatat că patru primari din județul Constanța au hotărâri definitive privative de libertate. Am solicitat secretarilor de UAT-uri întocmirea referatului, pentru a putea emite ordinul de încetare a mandatului înainte de termen. Astăzi (marți – n.r.), se fac 30 de zile de când am solicitat celor patru secretari înfăptuirea referatelor. Le-am primit pe primele trei dintre ele. Am trimis aceste referate spre analiză către serviciul juridic din cadrul Instituției Prefectului. Astăzi, le-am semnat pe cele trei. În așteptare suntem cu referatul de la Castelu. Am avut o întâlnire ieri cu domnul primar și mi-a învederat că secretarul se află în concediu până pe data de 25. În data de 26 urmează să primim acest referat, pentru a putea întocmi și ordinul pentru primarul de la Castelu”, a spus prefectul Ion Constantin, care a mai precizat că a întâmpinat dificultăți în depistarea primarului cu probleme juridice.

„Nu am cunoștință dacă sunt și alte procese pe rol. Una din problemele cu care ne-am confruntat este că instanțele nu transmit spre cunoștința noastră și aceste hotărâri. Atunci, a trebuit să facem noi o muncă de a ne adresa mai multor instanțe, pentru a solicita lămuriri și, bineînțeles, copii după sentințe. (…) Până când nu se va judeca cauza, dumnealor sunt suspendați. Termenul pentru judecată este unul foarte scurt, dumnealor au zece zile timp, după care, în maxim 30 de zile, instanța trebuie să stabilească. Ordinul rămâne în vigoare până la judecarea cauzei”, a mai spus prefectul.

În ciuda situației, primarii menționați nu ar putea fi foarte deranjați, întrucât până la alegerile viitoare mai sunt doar câteva luni și, în cazul în care aceștia ar dori să candideze din nou, ar putea să o facă fără probleme, beneficiind de dreptul constituțional de a alege sau de a fi ales.

„Dreptul de a alege și de a fi ales nu este suspendat. Pe cale de consecință, am putea trage o concluzie de genul acesta. Dar, biroul electoral județean de la vremea respectivă va decide pentru fiecare în parte dacă validează sau nu dosarul de candidat”, a concluzionat prefectul.

M.F.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218