REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum afli dacă ești sau nu fertilă?

Cum afli dacă ești sau nu fertilă?

Replica API 6 mai 2021 | 00:00 684

Fertilitatea este definită ca fiind capacitatea naturală de a concepe un copil. Cu toate acestea, sunt cupluri care se confruntă cu infertilitatea, adică incapacitatea de a concepe în mod natural după un an de relații sexuale neprotejate.

Sursă foto: Shutterstock

Fertilitatea nu este doar o problemă de sănătate feminină. Atât bărbații, cât și femeile se pot confrunta cu această situație medicală și totodată pot lua măsuri pentru a-și îmbunătăți fertilitatea, scrie doc.ro.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că numărul de cupluri afectate de infertilitate reprezintă 11-15% dintre toate cuplurile care încearcă să aibă copii.

Semne că există probleme de fertilitate

Multe cauze ale infertilității sunt „tăcute” și nu prezintă simptome evidente. Cu toate acestea, următoarele semne pot indica o problemă de fertilitate, pentru care ar trebui să te adresezi medicului:

• ai 35 de ani sau mai mult și încerci să rămâi însărcinată de șase luni;

• ai mai puțin de 35 de ani și ai avut relații sexuale neprotejate timp de un an fără să rămâi însărcinată;

• ai avut două sau mai multe pierderi succesive de sarcină;

• ai factori de risc pentru infertilitate, precum vârsta de 30 de ani sau mai mult, consumul de alcool/tutun, boli cronice (diabet, astm, hipertensiune, artrită etc), prea multă sau prea puțină grăsime corporală, anomalii ale uterului, probleme genetice sau prezente la naștere, expunerea organelor genitale la temperaturi ridicate, contact regulat cu radiații, radioactivitate sau sudură etc.

Cele mai frecvente simptome ale unei probleme de fertilitate sunt:

• ciclurile menstruale neregulate;

• sângerările neobișnuit de ușoare sau abundente și crampe menstruale foarte dureroase, greu de suportat;

• menstruațiile neobișnuit de grele, abundente sau sângerări menstruale anormale;

• durerea pelvină sau durerea în timpul actului sexual;

• disfuncțiile sexuale, inclusiv disfuncție erectilă sau libidou scăzut.

Testarea fertilității

Testele de fertilitate sunt o parte esențială a evaluării și tratamentului fertilității. Prin teste, medicul poate descoperi, eventual, ceea ce te împiedică pe tine, dar și pe partenerul tău să reușiți să concepeți un copil. Dacă ești femeie și ești îngrijorată că ai putea avea o problemă de fertilitate, prima persoană cu care ar trebui să discuți este medicul tău ginecolog. Bărbații ar trebui să consulte un medic urolog.

Testarea fertilității implică ambii parteneri. În timp ce ne putem gândi că sarcina o privește doar pe femeie, concepția implică ambele părți. Conform Societății Americane de Medicină Reproductivă, 25% dintre toate cuplurile infertile au unul sau mai mulți factori care contribuie la infertilitate. De exemplu, se raportează că 25% din infertilitatea feminină se datorează ovulației anormale.

Testare fertilitate feminină

Testele de fertilitate mai invazive, cum ar fi laparoscopia de diagnostic, se efectuează doar când simptomele sau alte teste indică necesitatea acestei examinări suplimentare sau când nu se poate găsi altfel o cauză a infertilității.

Pentru femei, testarea fertilității poate include:

1. un examen ginecologic de bază;

2. testarea bolilor cu transmitere sexuală;

3. analize de sânge, care poate verifica trombofilia și sindromul antifosfolipidic (în caz de avort spontan recurent), precum și o varietate de hormoni, inclusiv hormonul luteinizat (LH), hormonul foliculinostimulant (FSH), hormonii tiroidieni, androgeni, prolactină, estradiol (E2), progesteron, hormonul anti-mullerian (AMH).

O parte dintre aceste analize de laborator trebuie efectuate într-o anumită zi a ciclului menstrual. De exemplu, FSH este de obicei, verificat în ziua 3 a ciclului, iar progesteronul este de obicei, analizat în ziua 21 sau 22 a ciclului tău.

4. ecografie, pentru a depista dacă există ovare polichistice, chisturi ovariene mai mari, fibroame și, uneori, pentru a confirma că are loc ovulația. Ecografia este, de asemenea, utilizată pentru a verifica forma uterului și grosimea căptușelii uterine. Un număr de foliculi antrali, care prezice numărul de ovule disponibile în ovarele unei femei, se poate face și prin examinarea cu ultrasunete.

5. histerosalpingogramă (HSG) pentru a verifica dacă trompele uterine sunt deschise și nu sunt blocate, precum și pentru a evalua forma uterului;

6. biopsie endometrială, care presupune preluarea unei cantități mici de țesut din mucoasa uterină sau endometru, însă acest test nu se face în mod obișnuit;

7. histeroscopie, care presupune plasarea unei camere asemănătoare unui telescop prin colul uterin în uter pentru a arunca o privire mai atentă asupra interiorului uterului. Se face dacă histerosalpingograma a arătat potențiale anomalii sau a fost neconcludent. Medicul poate efectua, de asemenea, o biopsie endometrială în timpul acestei analize.

8. sonohisterograma, care implică plasarea lichidului steril în interiorul uterului (printr-un cateter) și apoi evaluarea uterului și a pereților uterului prin ultrasunete;

9. laparoscopie de diagnostic, care poate fi cea mai invazivă dintre testele de fertilitate și se face numai atunci când simptomele indică o posibilă endometrioză, ca parte a tratamentului pentru trompele uterine blocate sau, în unele cazuri, de infertilitate inexplicabilă.

Testare fertilitate masculină

Analiza spermei este principalul test de fertilitate pentru bărbați. Acest test presupune ca bărbatul să oferă un eșantion de material seminal pentru evaluarea acestuia la laborator. Este de preferat ca testul să fie efectuat de două ori, în zile separate, pentru a confirma rezultatele.

Deși, de obicei, este necesară doar o analiză a materialului seminal pentru a diagnostica infertilității masculine, pot fi efectuate și teste suplimentare, inclusiv:

• un examen fizic general efectuat de medicul urolog;

• analiza specializată a materialului seminal, inclusiv testarea genetică a spermei (căutarea prezenței anticorpilor) și evaluarea spermei imobile, pentru a vedea dacă spermatozoizii sunt prezenți;

• analize de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor, de obicei, FSH (hormon foliculinostimulant) și testosteron, dar uneori și hormonul luteinizatnt (LH), estradiol sau prolactină;

• testarea bolilor cu transmitere sexuală;

• ecografie, pentru evaluarea veziculelor seminale și a scrotului;

• analiza urinei post-ejaculatoare (testarea urinei), pentru a verifica ejacularea retrogradă, întârziată;

• biopsie testiculară, care implică îndepărtarea țesutului testicular printr-o procedură chirurgicală minoră;

• vasografia, care este o radiografie specializată, ce este utilizată pentru a căuta blocaje ale organelor reproducătoare masculine.

Testare fertilitate cuplu

Unele teste de fertilitate implică ambii parteneri. Aceste teste includ testarea genetică a cariotipului și un test postcoital (Huhner). Dacă avortul spontan este o problemă, se poate face cariotip genetic printr-un simplu test de sânge, pentru a depista tulburări genetice care pot duce la avort spontan.

Deși rareori se mai face, testul postcoital implică prelevarea unui eșantion de mucus cervical de la femeie printr-un examen pelvian, la câteva ore după ce cuplul a avut relații sexuale, pentru a evalua interacțiunea dintre mucusul cervical al femeii și sperma bărbatului.

Recomandări cupluri care doresc să aibă un copil

Dacă vrei să îți crești șansele de a concepe un copil, poți încerca:

• să eviți dușurile vaginale, pentru că acestea pot îndepărta și bacteriile bune, ducând la un risc crescut de infecție vaginală.

• să alegi cu grijă lubrifianții, pentru că unii sunt dăunători spermei. Cu toate acestea, dacă propriul fluid cervical nu este suficient, există opțiuni mai bine tolerate în contact cu sperma, inclusiv uleiul mineral, uleiul de canola sau lubrifianți pe bază de hidroxietilceluloză.

• să ai relații intime mai des: dacă ai contact sexual zilnic sau la fiecare două zile, este posibil să faci sex cel puțin o dată sau de două ori în perioada cea mai fertilă. Cu toate acestea, trebuie să ții cont și de faptul că sperma are nevoie de una sau două zile pentru a se maturiza, dezvolta în totalitate și a se regenera complet. De aceea, dacă ai relații intime în fiecare zi, sperma poate fi imatură.

• să alegi un moment mai bun în care să ai contactul sexual, precum perioada „ferestrei fertile”, care durează între cinci și opt zile și are loc chiar înainte de ovulație. Totuși, ține cont și de faptul că ziua ovulației variază de la o femeie la alta, iar cea mai fertilă perioadă ar putea fi chiar în ziua 10 sau la sfârșitul zilei 22 a ciclului menstrual.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367