REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum ajung 60.000 de euro, săptămânal, la gunoi

Cum ajung 60.000 de euro, săptămânal, la gunoi

Replica API 6 iunie 2011 | 00:00 161

Isteria E.Coli, faliment sigur: castraveţii din serele constănţene putrezesc

Isteria E.Coli, faliment sigur: castraveţii din serele constănţene putrezesc

În aşteptarea despăgubirilor de la Uniunea Europeană, fermierii din Constanţa se gândesc cum să oprească pagubele provocate de scandalul bacteriei E.Coli. Marţi, o comisie din cadrul Uniunii Europene se va întruni pentru a stabili cum vor fi despăgubiţi producătorii de castraveţi. Până atunci, în lipsa exporturilor, castraveţii produşi în serele din Constanţa putrezesc în depozite, iar pagubele se ridică la zeci de mii de euro.

Tone de castraveţi recoltaţi din serele de legume-fructe din zona Viile Noi din Constanţa ajung zilnic la gunoi, din cauza fricii de contaminare cu bacteria E.Coli. Ţări ca Cehia, Ungaria sau Germania sistează importurile la castraveţi: "De la noi plecau spre Bucureşti zilnic transporturi de 20 de tone de castraveţi de tip cornişon, care ajungeau apoi spre ţări ca Germania, Ungaria sau Cehia. În prezent, importurile sunt sistate", a precizat, pentru "Replica" de Constanţa, Nicolae Jecu, directorul societăţii producătoare de legume şi fructe în serele din zona Kilometru 4-5. Dacă la Bucureşti, producătorii castraveţilor refuzaţi la export preferă să ofere gratis aceste legume spitalelor şi azilelor, la Constanţa, castraveţii ajung la groapa de gunoi. "Oamenii au început să refuze consumul, aşa că am hotărât să aruncăm castraveţii la gunoi. Dacă problema privind exporturile castraveţilor persistă, va trebui să luăm măsuri. Zilnic, înregistrăm pierderi de 8.000 de euro pe castraveţii care trebuiau să se ducă spre Cehia, Germania şi Ungaria. Zilnic ar fi trebuit să exportăm 20 de tone de castraveţi în valoare de 400 de euro tona. Pe săptămână, avem pierderi de 60.000 de euro", a adăugat directorul Nicolae Jecu. Reamintim faptul că reprezentanţii Comisiei Europene a alertat în urmă cu o săptămână cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu privire la contaminarea cu STEC, toxina care produce bacteria E.Coli. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 12 ţări europene au semnalat deja cazuri de contaminare cu bacteria E.Coli, care provoacă sângerări ale sistemului digestiv şi, în cazurile cele mai grave, probleme renale. În total, aproape 2.000 de persoane ar fi infectate, fiind înregistrate şi decesul a unui număr de 18 persoane, cele mai multe din Germania. Alte cazuri de contaminare s-au înregistrat în Suedia, Danemarca, Marea Britanie. Recent, cercetătorii au precizat că nu castraveţii ar fi de vină.

Roxana CĂLINESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367