REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum ajung violatorii şi escrocii să scape de dosare şi de puşcărie

Cum ajung violatorii şi escrocii să scape de dosare şi de puşcărie

Replica API 15 februarie 2016 | 23:16 387

Munca poliţiştilor constănţeni, din ce în ce mai dificilă: oamenii nu mai vor să depună plângeri

Munca poliţiştilor constănţeni, din ce în ce mai dificilă: oamenii nu mai vor să depună plângeri

Munca poliţiştilor constănţeni devine din ce în ce mai grea! Pe lângă faptul că legea scârţâie, şi, de multe ori, infractorii sunt cercetaţi în libertate, acum se pare că lumea nu mai vrea să depună plângeri. Un astfel de caz s-a petrecut zilele trecute, când victima unui furt a refuzat să mai ajute oamenii legii în anchetă după ce şi-a recuperat bunurile. Motivul? Timp pierdut pe la Poliţie şi instanţe.

Poliţiştii constănţeni, de cele mai multe ori, sunt în prim-plan atunci când vine vorba despre un eveniment nefericit. Iar dacă infractorul este pus în libertate, omul dă vina pe… „capul de afiş”. Cum nu există pădure fără uscături, bineînţeles că şi aici există cazuri şi cazuri. Însă, vorbind la modul general, de multe ori legea chiar bagă „beţe în roate” anchetelor, cum ar fi cazul pungaşilor minori sau al celor care nu au antecedente penale sau care sunt cercetaţi în mai multe dosare, dar nu au nici o condamnare definitivă. Şi, de parcă nu era suficient, ulterior a apărut şi articolul din Noul Cod Penal, care se referă la împăcarea părţilor. Aici, spre exemplu, după o amplă cercetare, dacă victima se împacă cu făptuitorul, dosarul dispare ca şi cum nu ar fi existat. Potrivit Art. 159 Noul Cod Penal, împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres. Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă. Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei. Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege. În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte. În Constanţa au avut loc mai multe astfel de cazuri, cum ar fi un viol din martie 2015, când o tânără a depus reclamaţie la Poliţia Municipiului Constanţa, oamenii legii au efectuat cercetări, percheziţii şi suspectul a fost arestat. Ulterior, victima şi-a retras plângerea şi toată ancheta s-a dus pe apa sâmbetei. De asemenea, un fenomen în floare la malul mării este şi împăcarea părţilor în înşelăciunile prin metoda Accidentul.

Oamenii nu mai vor să depună plângeri pentru că se tem de timpul pierdut!

O altă problemă care a început să se acutizeze la nivelul judeţului Constanţa se leagă de faptul că oamenii nu mai vor să depună plângeri. Spre exemplu, cei mai mulţi din locuitorii din Tomis Nord au spus că au obosit şi că este vorba despre mult timp pierdut. De asemenea, cei mai mulţi renunţă la aceste plângeri în momentul în care prejudiciul este recuperat. Un astfel de caz s-a petrecut pe 10.02.2016, la ora 4.30, când poliţiştii au depistat un bărbat de 21 ani, Ş.Ş., pe bulevardul Mamaia, care avea asupra sa două biciclete. Din verificările şi cercetările efectuate de către poliţişti s-a stabilit faptul că individul, prin spargerea lacătului cu care era asigurat un garaj de pe strada Unirii, a sustras cele două biciclete. Numai că, în momentul în care partea vătămată şi-a recuperat bunurile nu a mai vrut să depună plângere pe motiv că nu vrea să fie târâtă pe la sediul Poliţiei şi prin instanţe, ani de zile. Prin urmare, se pare că anchetele vor deveni din ce în ce mai dificile, mai ales dacă oamenii refuză să coopereze.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367