REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cum ajungi din afacerist, imobilizat cu dizabilităţi, datorii imense şi un venit de... 30 de lei!

Cum ajungi din afacerist, imobilizat cu dizabilităţi, datorii imense şi un venit de... 30 de lei!

Replica API 3 februarie 2014 | 00:00 171

Din ciclul "România, te iubesc"

Din ciclul "România, te iubesc"

Situaţie incredibilă la Medgidia, unde un bărbat a ajuns în doar câţiva ani în ultimul stadiu, ca victimă a unei înşelăciuni. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că o mulţime de asiatici desfăşoară afaceri aflate la limita legii în România, chiar sub ochii vigilenţi ai autorităţilor (in)competente. Este şi cazul lui E.S., domiciliat în Medgidia, a cărui poveste ar putea deveni subiect de film tragic. Este o persoană cu dizabilităţi, are în întreţinere un copil de 15 ani şi un venit de... 30 de lei. Mai exact, E.S. este victima unei înşelăciuni şi a unui abuz care se practică tot mai des în judeţul Constanţa: semnătură sub constrângere.

Iată povestea lui: "Precizez din start că sunt o persoană cu dizabilităţi (picior amputat, diabet, stenoză de carotidă internă inoperabilă, incapacitate de a folosi mâna stângă rezultată ca urmare a multiplelor accidente vasculare) şi am singurele venituri legale o pensie de handicap de 30 RON şi veniturile soţiei. De asemenea, avem în întreţinere un copil de 15 ani. Soţia a fost administratorul unei societăţi comerciale. Această societate a desfăşurat activităţi comerciale timp de peste 10 ani cu o societatea SC Rochus SRL Bucureşti, administrată de un cetăţean româno-iranian. În timpul colaborării, sub ameninţări repetate la adresa noastră şi a copilului, am fost forţat să semnez un contract de fidejusiune prin care garantam eventualele prejudicii produse de către societate până la incidenţa sumei de 10 miliarde lei vechi. Între timp, societatea noastră a fost dizolvată de către un lichidator judiciar, fără ca Rochus să se poată înscrie la masa credală, deoarece nu a putut dovedi cuantumul datoriilor (în anul 2008). Ca atare, în anul 2009, deci ulterior lichidării societăţii, a fost investit contractul de fidejusiune pentru poprire din salariul soţiei. Acum apar din punctul meu de vedere ilegalităţile: toate comunicările au fost despre procesul de executare, au fost trimise de către evecutorul judecătoresc la o adresă greşită, la blocul vecin, probabil intenţionat pentru a nu mă putea prezenta la proces. Apoi, s-a solicitat recuperarea sumei de 10 miliarde+penalizări, fără a se calcula exact prejudiciul (care de altfel nu apare în tabelul final definitiv al creditorilor societăţii conform deciziei din procesul de lichidare). Ca atare, executorul a considerat prejudiciul suma maximă şi nu cea reală. De asemenea, în primul tiltlu executoriu, onorariul executorului era de 5950 lei. Acum am primit altă înştiinţare de poprire de la acelaşi executor pentru o sumă reprezentând onorariu care, de data aceasta, este de 37.162,80 de lei, sumă de cinci ori mai mare decat suma iniţială", a menţionat E.S. Înşelăciunea care se vede "din avion" nu are leac în România. Cadrul legal atipic şi anormal nu poate garanta întotdeauna şi scoaterea la lumină a adevărului în cazul întreprinzătorilor care cad tot mai des victime ale acestor şmecherii financiare şi ale căror autori, de cele mai multe ori, nu sunt români. La Constanţa, alte dosare puternice aflate pe rolul instanţelor tratează complicata poveste asemănătoare ale constănţenilor care, constrânşi de mai mulţi cetăţeni de etnie romă, şi-au donat efectiv apartamentele, ajungând pe străzi şi, în prezent, pe holurile tribunalelor, în speranţa pedepsirii autorilor.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218