REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum alegi ața dentară și apa de gură

Cum alegi ața dentară și apa de gură

Replica API 10 octombrie 2020 | 00:00 1051

Igiena dentară este extrem de importantă pentru a avea dinți sănătoși cât mai mult timp. Pe lângă periajul care trebuie efectuat de două ori pe zi, e indicat să folosești și ața dentară, alături de apa de gură, pentru o curățare mai temeinică și pentru o prospețime care să dureze mai multe ore. Ce fel de apă de gură e bine să utilizezi și cum alegi ața dentară?

Prima regulă pentru a avea dinți sănătoși este să îi perii de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Însă periajul nu este suficient pentru a curăța perfect dantura. Indiferent cât de corect folosești periuța, în spațiile interdentare vor mai rămâne mici fragmente de mâncare, care atacă dinții și duc la apariția cariilor. Din acest motiv, e recomandat ca, după periaj, să folosești mai întâi ața dentară, să clătești gura cu apă de la robinet, iar la final, să te clătești cu apă de gură, scrie doc.ro.

Este apa de gură un moft sau o necesitate?

Având în vedere că apa de gură ajută la curățarea profundă a cavității bucale, putem spune că este la fel de importantă ca periajul. Este extrem de utilă mai ales dacă periajul nu e executat corect, dacă porți aparat de îndreptat dinții, dacă iei anumite medicamente care scad producția de salivă (corticosteroizi, antidepresive) sau dacă ai obiceiuri care pot cauza hipersensibilitate dentară, precum consumul excesiv de mâncări acide și băuturi acidulate. Astfel, după periaj și folosirea aței dentare, clătești bine cu apă de gură, care va ajunge în toate spațiile și va lua cu ea și ultimele resturi de mâncare, impiedicând proliferarea bacteriilor și apariția plăcii bacteriene. E necesar să ții produsul în gură aproximativ 30 de secunde și abia apoi să-l scuipi. După ce folosești apă de gură este important să nu mai clătești gura.

Cum alegi apa de gură?

În comerț există o varietate de ape de gură, așa că e greu de ghicit care e cea mai potrivită pentru tine. Dacă vrei să folosești apă de gură pentru a combate bacteriile și, deci, formarea plăcii dentare, alege un sortiment care să conțină antiseptice, precum hexetidina și clorhexidina. Pentru a întări smalțul dinților și a preveni formarea cariilor, dar și în caz de hipersensibilitate dentară, alege o apă de gură îmbogățită cu fluor. Pentru albirea dinților, apelează la o apă de gură care conține peroxid de hidrogen. Pentru proprietățile antifungice și antibacteriene pot fi folosite și apele de gură care conțin uleiuri esențiale (mentă, eucalipt, cimbru). În cazul în care folosești zilnic apa de gură, caută un produs care să nu conțină alcool.

Dacă ești în tratament pentru gingivită sau dacă ai trecut printr-o intervenție chirurgicală dentară, stomatologul îți poate recomanda produse antiseptice mai concentrate. De asemenea, după anumite intervenții dentare, acesta îți poate recomanda să nu mai folosești o vreme apa de gură, ci un ceai de salvie.

Ce ață dentară să folosești?

Și ața dentară se găsește sub diverse forme în comerț, pentru că nu există una care să fie potrivită pentru toată lumea. E greu să greșești când alegi o ață dentară, dar, în general, e bine să ții cont de câteva lucruri. Dacă ai dinții foarte apropiați și nu există mult spațiu între ei, e indicat să folosești o ață dentară mai subțire, cu aspect rotunjit și cerată. Cea necerată pătrunde și mai ușor printre dinți, dar nu e la fel de rezistentă, se poate rupe sau scămoșa în timpul folosirii. În cazul în care spațiile dintre dinți sunt mai mari, apelează la o ață dentară mai groasă și cu un aspect mai aplatizat.

Pentru copii, mai ales dacă nu sunt prea entuziasmați când e vorba de folosirea aței dentare, poți cumpăra una cu aromă de mentă, care să facă din operațiunea de curățare o experiență mai plăcută. Dacă nu-ți place să tot rupi câte o bucată de ață din suportul ei, caută un produs cu bucăți de ață dentară ambalate individual.

Tot pentru curățarea corespunzătoare a spațiilor dintre dinți poți folosi periuțele interdentare, de unică folosință sau pentru utilizare mai îndelungată (acestea din urmă trebuie curățate foarte bine după fiecare folosire). Periuțele interdentare au un cap ultra subțire, care pătrunde cu ușurință în toate zonele dintre dinți și înlătură reziduurile. Sunt recomandate mai ales persoanelor care au punți dentare sau poartă aparate ortodontice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367