REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cum arată anti-legionarul modern, specializat în datul cu nuca-n perete!

Cum arată anti-legionarul modern, specializat în datul cu nuca-n perete!

Replica API 17 august 2015 | 11:58 3261

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob ş.c.l., promulgată de Preşedintele României, cunoscută și ca „anti-legionară” ține capul de afiș al dezbaterilor publice de mai multe zile.

Scrisori deschise, articole, dezbateri televizate, toate pe marginea conflictului etern dintre stânga și dreapta. Nu sunt vreun fan al lui Teodor Baconschi, dar, recent, a punctat bine: „Studiile în UK îi ajută pe tineri să îmbrățișeze valorile de stânga. La fel e și în Franța. De asta stânga are un viitor în Estul Europei. Copiii celor bogați vor conduce treburile publice folosind tropisme social-democrate și retorici socialiste. Sigur, sunt și tineri cu vederi de dreapta, mai conservatoare. Ei ajung la acele vederi mai mult pe cont propriu, prin studiu elevat și foraje de arheologie culturală. Sunt minoritari și în general izolați”.

De fapt, despre asta este și vorba. De ideologie, nicidecum de vreo renaștere a unei mișcări de mult intrată în cartea de istorie și care tocmai aceste inițiative „anti-legionare” ar putea să o renască! De ce? Simplu.

În urmă cu niște ani, discutam cu un bătrân, fost legionar. Ajuns la vârste venerabile, peste 90 de ani, era mai lucid decât ultimii 588 pe care i-am ales în 2012.

„Dacă ne lăsau în pace (comuniștii – n.r.), nu se întâmpla mare lucru. Eram tineri, ne căsătoream, ne vedeam de nevestele noastre, de case, de treburile noastre și aia era. Nu, ei au preferat să aresteze, să acuze, să bată. Păi, normal, ne-a sărit și nouă muștarul, nu?”, îmi spunea fostul legionar, încercând să motiveze rezistența din munți, la care au participat și liberali și național-țărăniști și oricine ura cu sinceritate ciuma roșie care se instala în țară cu forța.

Legea a făcut deja prima „victimă”. Pe 28 august, Primăria din Brezno, Slovacia, intenţiona, cu ocazia Zilei insurecţiei slovace, să dea numele podului „Ion Şiugariu”, după numele poetului care și-a pierdut viața acolo. Ambasada României nu este însă de acord, considerându-l „fascist”, deşi eroul a murit luptând pentru eliberarea Slovaciei împotriva trupelor fasciste!

Petre Țuțea s-a dezis de Mișcarea Legionară. Asta după ce a fost arestat și acuzat că furniza informații anglo-americanilor, adică partenerii de acum ai României. De altfel, fusese și om de stânga în tinerețe. Probabil, dacă nu s-ar fi înscris mai târziu în Mișcare, experiența de stânga l-ar fi ajutat să „scape” de prevederile actualei legi. Ar putea, însă, să nu scape Mircea-Ionescu Quintus, care la rândul său a cochetat cu Mișcarea Legionară în tinerețe și pentru care 79 de ani de membru PNL nu „spală” prevederile legii îmbrățișate de... PNL! Am spus îmbrățișat și nu inițiat sau redactat, întrucât liberalii au scris legea după dictarea Institutului „Elie Wiesel”. Așadar, dacă comuniștii dădeau cu parul, cei de acum dau cu nuca-n perete. Și o fac atât de bine.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si in america exista partidul nazist si nimic nu e interzis, daca tot copiem cacatul lor de democratie pisata macar sa o copiem calumea in romania sunt interzise chestii la fel sau mai rau ca in germania care e marea nazista sa zic asa avem ellie weisel care ne suje avem consilul protectiei inaripatelor si laba trista s societatii romanest deja m-am plictisti sii idiotii de la replica cu cacatu lor de caractere nepermise mue
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102