REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cum arată exodul medicilor români în Europa

Cum arată exodul medicilor români în Europa

Replica API 15 august 2020 | 00:00 1047

Franţa şi Germania au avut peste 8.700 de medici români, în 2018, iar în Ungaria, ponderea medicilor români este de 70% din totalul specialiştilor străini. Pe lângă salariu, condiţiile de muncă sunt criteriile care îi fac pe cei mai mulţi medici să plece din România, anunță MEDIAFAX.

Faptul că medicii români fac faţă greu numărului mare de bolnavi este pus pe seama faptului că sunt prea puţini. Au plecat cu miile în străinătate, cei mai mulţi alegând spitale din Europa imediat după terminarea facultăţii, arată o statistică realizată de OECD, o organizaţie internaţională.

Camelia Andre şi-a făcut bagajele în 2011, la scurt timp după ce a terminat Facultatea de Medicină din Craiova. A plecat să lucreze în Franţa și acum este medic generalist în Martinica. CAmelia colaborează şi cu o firmă de recrutare a personalului medical din Craiova şi îi ajută pe medicii români să-şi găsească job-uri în străinătate. Câştigă cel puţin dublu faţă de colegii ei din România şi nu s-ar mai întoarce în ţară. Şi nu din cauza salariului.

„Pentru a lua un post în Craiova, mi se cereau la vremea respectivă în jur de 20.000 de euro. Şi varianta cea mai uşoară a fost să plec în Franţa.(…) Au aparatură …Ceea ce le lipseşte în Franţa sunt profesioniştii.(…) În România, în Craiova, de exemplu, ai un singur spital, Spitalul Universitar, unde, pentru a avea un loc de medic specialist trebuie să fii cel puţin nepotul şefului de secţie”, a declarat Camelia Andre.

„În Franţa mergi la un spital, intri pe competenţele tale, eşti respectat pentru munca pe care o faci sau nu o faci. În funcţie de ceea ce faci, eşti valorizat sau nu. În România, asta nu prea există”, a continuat medicul român.

Andra, în schimb, va îmbrăca uniforma de medic anul viitor. Spune că se vede doar salvând bolnavii din România.

„Vreau să rămân la noi în ţară. Consider că şi ţara noastră are nevoie de medici. Şi noi dispunem de aparatura necesară şi de materialele necesare să învăţăm meseria aceasta. Vreau să rămân în ţară, dar nu în Craiova. Aş vrea să merg în Bucureşti şi să-mi aleg endocrinologie”, a spus Andra Dindiri, studentă la UMF Craiova, scrie știripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In prezent numai absolventii de medina generala, beneficiaza de un fel de repartitie guvernamentala dupa examenul de rezidentiat! De cativa ani s-a scos stagiatura, deci se intra direct ca doctor specialist: infectioase, neurolog, etc dar sub supraveghere altui doctor! Facultatea de medicina are 6 ani de studiu, dar care nu poate, poate sa o faca cam in maxim 11 ani!
1
0
In strainatate trebuie sa dai examen de competenta profesionala si limba tarii respective, cunoscuta la perfectie! doctorii romani din strainatate care spun ca totul e ok si sunt rapid angajati, mananca kakat!
2
2
1500 de euro pt un medic in Romania nu sunt putini deloc, mergeti afara unde din 1900 de euro cheltui 1500 doar pe casa ,masa si masina fmm !, nu mancati rahat aiurea daca nu stiti realitatea!
3
4
Doctorii sunt bine platiti si la noi , dar necazul apare dupa ce ai iesit din spital , e o jungla in care clanurile de interlopi si cele ale unor functionari de stat fac o lege a lor .Asa sufoca tot ce este bun
1
0
celor ce stiu o meserie si sunt prost platiti si tratati,exodul celor ce termina o scoala si nu au unde lucra,..,totul pe pile si recomandari,..Romania singura tara unde un fost presedinte indemna romanii sa plece unde vad cu ochii...,in tara au ramas smecherii si invinsii unui sistem ticalosit
6
1
tara ta a ajuns pe mana interlopilor iar cei platiti sa apere cetateanul sta in genunchi, ce sa mai vrei? Avem cel mai mare exod, din ultimii 7000 de ani incoace! Ne autodistrugem!
8
0
Sa plece,sunt liberi. Statul Roman nu-si permite sa-i plateasca. Nu asa zicea boul Base? Si nu era de la PSD,ci conducea ca si Iohannis,gloata PDL, care azi se numeste PNL. Cu alte cuvinte,viitorul guvern portocaliu va stimula in continuare plecarea nu doar a medicilor.Oricum,si asa romanimea nu-i poate suferi pe cei cu prea multa carte si se descurca cu sfaturile de pe retelele de socializare,de acolo si din propaganda isi iau lumina.
10
4
Acolo nu vin corhoade de ciori la spital. Politia pazeste si aplauda tiganii. Ca doctor sa iti dea in cap o cioara sub protectia politiei. E inadmisibil. De aceea pleaca doctorii. Din cauza cioarelor
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369