REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum arată plămânii bolnavilor de COVID-19. Pot fi afectați chiar și pacienții fără simptome

Cum arată plămânii bolnavilor de COVID-19. Pot fi afectați chiar și pacienții fără simptome

Replica API 31 august 2020 | 00:00 1232

Infecția cu noul coronavirus se vede în plămâni încă din primele zile, spun medicii radiologi. Imaginile oferite de computerul tomograf arată că sunt afectați chiar și pacienții care nu au simptome ale bolii.

Medicul explică imaginile radiografiei computerizate: „Iată aceste arii cu aspect de sticlă mată, cu dispersie bilaterală, periferică. (Reporter: Vorbim de aceste zone?) Da. Pacientul este simptomatic”.

Văzut la calculator, un CT al unui bolnav de COVID-19 este aproape inconfundabil pentru un medic radiolog. Plămânii afectați prezintă zone modificate, care pot fi de la greu perceptibile până la evidente.

- Un pacient care este asimptomatic, poate să prezinte deja astfel de modificări?

- Da, forme discrete cred că poate, spune dr. Alina Venter - medic primar radiolog. Forma ușoară cuprinde mai puțin de trei leziuni cu aspect de sticlă mată, cu dimensiuni de până la trei centimetri. Uitați, avem un pacient sever, are focar de condensare asociat. Adică o suprainfecție bacteriană, cu siguranță.

Cel mai frecvent, modificările CT exprimă dispneea severă, dar în egală măsură acești pacienți au o stare de astenie, transpirație, febră, dureri faringiene, explică dr. Alina Venter.

Toți pacienții cu simptome de COVID-19 care ajung la Spitalul Județean din Oradea trec și prin camera CT laboratorului de radiologie.

„La unii se produce o remitere aproape cvasi-totală a leziunilor, la alții se păstrează leziuni semnificative. (Reporter: Aceștia vor rămâne și cu sechele?) Asta încercăm să urmărim”, spune dr. Liana Toc, medicul-şef al secţiei de Radiologie.

La nivelul Spitalului Județean Oradea se discută despre necesitatea unui studiu privind efectele asupra pacienților cu COVID-19. Acestea sunt similare celor apărute în cazul unei pneumonii virale obișnuite, însă merg până la fibroză, ceea ce înseamnă că pacientului îi va fi imposibil să respire fără ajutor aparatelor. În unele cazuri, nici acestea nu mai pot face nimic.

Scanările CT sunt folosite pe scară largă în lume pentru depistarea cazurilor de COVID-19. Specialiștii spun că, odată infectat, probabilitatea ca efectele bolii să fie vizibile la scanarea imagistică este foarte mare, scrie digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O boala se dobandeste usor. Cel mai greu este cu judecata,cu deschiderea catre cunoastere,cu educatia. Medievalii nu stiau prea multe despre bolile care se iau,luau masuri abrupte social si chiar crude. Azi vorbim doar de niste masuri ce tin de bun simt,adica igiena,evitarea mersului in turma si comportamentului de animalic in caz de incendiu,serpect reciproc. Nu exista suficienta intelegere,deci civilitate si lumea se vrea ,,dura'' ,pana cand pica la ATI si atunci da vina pe medici . Probabil ca e bine cu virusul asta,sa mai ne imputinam,caci prea ne simtim deranjati unii de altii.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218