rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Caz ciudat, instrumentat de procurorul Niţă:

Cum au dispărut peste 300 kg de substanţă PERICULOASĂ. La contactul cu apa, EXPLOZIA poate fi dramatică

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au terminat cercetările într-un caz care s-a dovedit foarte dificil dar şi... ciudat. Este vorba despre 320 kilograme de sodiu metallic, o substanţă foarte periculoasă, care s-a… “evaporat” chiar din curtea societăţii ce trebuia s-o neutralizeze. Un deţinut de la Poarta Albă a făcut denunţul şi de atunci procurorii au muncit la foc automat. Astfel, trimise în judecată au fost, de către procurorul Teodor Niţă, S.C. „Demeco” S.R.L. din Chitila, judeţul Ilfov, în calitate de persoană juridică, reprezentată de către Daniel Botez, şi directorul de vânzări de la respectiva societate, Mădălina Maria Fedor. Precizăm că substanţa este foarte periculoasă, ea fiind folosită la fabricarea materialelor explozibile şi amfetaminei.

Societatea „Demeco” S.R.L., reprezentată de către Daniel Botez, este acuzată de nerespectarea regimului materiilor explozive, în formă calificată, falsul în înscrisuri sub semnătură privată (3 acte materiale), uz de fals (3 acte materiale), pe când Mădălina Maria Fedor, director de vânzări în cadrul S.C. „Demeco” S.R.L., pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, în formă calificată, fals sub semnătură privată (3 acte materiale), uz de fals (3 acte materiale). Totul a început la data de 7.10.2012, când Marian Alexandru Lupu, deţinut în cadrul Penitenciarului Poarta Albă, a prezentat organelor judiciare o depoziţie în care declara că în urma discuţiilor purtate cu numitul Ismet Sadâc, de asemenea deţinut în Penitenciarului Poarta Albă, a aflat că respectivul deţine la locuinţa sa din localitatea Chitila o cantitate de aproximativ 250-300 kg de substanţă denumită sodiu metalic, depozitată într-un butoi metalic. Acesta din urmă a precizat şi faptul că în toamna anului 2001 a fost interesat de o substantă în scopul de a produce sulfat de amfetamină. În realizarea scopului său acesta s-a interesat la diverse persoane şi a aflat ca substanţa care îl interesa poate fi găsită la Institutul Naţional de Verificare a Metalelor din România. A luat legătura astfel cu directorul comercial de la acel institut, au discutat despre existenţa produsului (sodiu metalic) preţ şi cantitate şi posibilitatea comercializării acestuia. După întocmirea documentelor a achitat o anumită sumă, a luat cantitatea de 250-300 kg sodiu metalic care se afla într-un butoi de metal masiv, sigilat şi protejat cu o folie de celofan pentru a nu se degrada şi pentru ca substanţa să nu ia contact cu aerul. De asemenea acesta a spus că în acea perioadă deţinea 4 (patru) laboratoare neautorizate de prelucrare a drogurilor de sinteză, iar această substanţă (sodiu metalic) ar fi fost folosită în producerea de droguri de sinteză. Scopul iniţial al acestuia nu s-a mai realizat deoarece în anul 2002 luna ianuarie, laboratoarele au fost descoperite. Martorul a mai precizat că butoiul cu sodiu metalic se află depozitat la o locaţie discretă din Chitila, fiind de acord să o indice cu exactitate. Astfel, la data de 15.10.2015, s-a constituit o echipă operativă compusă din procuror si lucrători de poliţie judiciară, care au verificat locaţia indicată de către denunţător si martorul audiat. Cu ocazia verificărilor a rezultat că denunţul şi informaţiile deţinute erau bazate pe un fapt real, ceea ce a determinat iniţierea demersului judiciar penal. Pe cale de consecinţă, prin ordonanţa din data de 19 aprilie 2016 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă inculpaţii precizaţi mai sus.

În urma unei explozii, Primăria a luat substanţa periculoasă dar... a dispărut!

Numai că, la faţa locului, în data de 15 octombrie 2015, oamenii legii au constatat că substanţa dispăruse de la locul unde i se menţionase existenţa. Mai exact, în localitatea Chitila, pe strada Şcolii, a fost identificat locul de deţinere iniţială a substanţei explozive menţionate, aşa cum a declarat Sadâc Ismet, a bunurilor menţionate, însă, în realitate, butoiul conţinând substanţa toxică/explozivă fapt indicat de către martorul Dobre Aurel, a fost ridicat de către reprezentanţi ai Primăriei, după ce la locul de deţinere a avut loc o mică explozie şi o parte din substanţă a luat foc spontan. Apoi, potrivit unei note de cântar, emisă de SC „Demeco” SRL, se atestă că la data de 26 decembrie 2012 a fost cântărit un butoi conţinând substanţe neidentificate şi catalogate periculoase cu o masă de 320 kg. Din actele ridicate a de la punctul de lucru al societăţii mai sus precizate s-a reţinut că această societate a furnizat către destinatarul SC Vivani Salubritate SA o cantitate nespecificată de substanţe periculoase (ele însele neidentificate), substanţă ce a fost ridicată în data de 20 septembrie 2013, calitatea de transportator având-o SC „Glencora Impex” SRL din Moineşti, judeţul Bacău, persoană juridică care nu a semnat însă procesul-verbal de predare-primire.

Garda de mediu, sesizată! Substanţa... a dispărut de pe faţa pământului

S-a solicitat în data de 19 octombrie 2015 Gărzii Naţionale de Mediu efectuarea unui control tematic, finalizate în10 noiembrie 2015. Conform concluziilor organului de specialitate, s-au constatat nereguli pe parcursul circuitului de ridicare/transportate/dezafectate a substanţei atât din punct de vedere al autorizărilor societăţilor implicate cât şi a modului de lucru. În executarea contractului, societatea trebuia, în primul rând, imediat după securizarea zonei sau a substanţei ridicate, ca să împiedice un eveniment grav cauzat de existenţa unui real risc de explozie, să procedeze la analiza de laborator a substanţei, urmând ca numai în funcţie de rezultatul analizelor (care în concret lipsesc) să se stabilească ce procedură de ridicare, transport, depozitare şi neutralizare trebuia urmată. Ceea ce nu s-a întâmplat. Procurorii spun că nu poate fi acceptată teza prezentată în anchetă de persoana juridică şi de inculpata Mădălina Maria Fedor, director la punctului de lucru Chitila, precum că 320 de kg sodiu metalic, în butoi de metal, s-ar fi transformat după principii de adevărată „alchimie” în 680 kg deşeuri de laborator, întrucât acest fapt este, în primul rând imposibil fizic, iar în al doilea rând lipsesc orice documente de evidenţiere a unor operaţiuni acest gen.

Cât de periculoasă este substanţa: “La o picătură de apă exploda peste înălţimea stâlpului de electricitate, ca la jocurile de artificii”

Mai mulţi martori au declarat pe parcursul audierilor că au văzut că în butoiul din curtea de pe strada Şcolii se afla sodiu metalic caracterizat ca fiind o substanţă pietroasă din care martorul Aurel Dobre a spart cu ciocanul o bucăţică cât un pumn, după care a aruncat-o în pubela de gunoi. La puţin timp, respectivul a aruncat mâncarea de la căţel care, fiind puţin umedă, a generat incendiul şi explozia. Aceştia au constatat că, în momentul sosirii, incendiul fusese stins cu nisip, întrucât anterior martorul pusese apă şi explozia se amplifica. Lucrătorii ISU au făcut de asemenea, un experiment empiric, întrucât au picurat efectiv o picătură de apă pe o foarte mică cantitate de substanţă pe care au recunoscut-o din experienţa anterioară ca fiind sodiu metalic, iar această substanţă în contact cu apa sărea în aer peste înălţimea stâlpului de electricitate şi exploda ca la jocurile de artificii. Totodată, martorii au relatat şi faptul că atunci când au curăţat strada, substanţa deversată în urma aruncării pubelei pe carosabil a generat explozii soldate cu perforarea asfaltului. „Mai mult, se evidenţiază caracterul de pericol deosebit pentru siguranţa publică a situaţiei, întrucât în situaţia nefericită în care sodiul metalic intra în contact cu apa, într-o cantitate mai mare, consecinţele puteau fi dramatice”, a spus procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Această substanţă mai poate fi folosită în procesul al metamfetaminei ca precursor de droguri, chestiune ce ar putea explica interesul economic ce a determinat dispariţia substanţei.

Liliana CHIRU

joi, 2 iunie 2016367
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
Bombă despre polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni!
Comentarii
mai mult...Replica
27 ian 22:52ReplicaSondaj INSCOP: AUR depășește PNL și USR şi urcă pe locul doi în preferințele românilor

Un sondaj realizat de INSCOP Research arată o creștere fulminantă a celor de la AUR, care au depășit PNL și USR,...862

28 ian 23:57ReplicaSURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu1823
28 ian 23:21ReplicaFiul lui Catană a ajuns șef de cabinet la Ministerul Transporturilor!919
28 ian 00:39ReplicaMovileanu începe construcția unui parc acvatic uriaș la Neptun!

Familia Movileanu, care deține deja trei hoteluri cu peste 900 de camere și 50 de vile în sudul litoralului, a...740

28 ian 00:02ReplicaGrecul Pantelis Kalliagkas, din dosarul ‘Prostituate pentru vipuri’, dator la ANAF549
28 ian 23:06ReplicaJustiţia l-a lăsat pe Lazia, în continuare, în Portul Cernavodă!630
28 ian 00:26ReplicaO firmă din Constanţa se va ocupa de branșarea Cazinoului la utilități!

Lucrările la Cazinoul Constanța se desfășoară cu pași repezi. De curând, a fost atribuit contractul pentru...555

28 ian 00:24ReplicaVindea ”moarte la plic”, dar nu şi-a schimbat meseria!813
28 ian 00:23ReplicaNicu Babu s-a răzgândit! Nu mai vrea hotel, ci bloc, în Mamaia!600
28 ian 00:19ReplicaNăvodărenii sunt debusolaţi pentru că le-au îngheţat senzorii de parcare!

Năvodărenilor le-au... înghețat senzorii de parcare, așa că au lăsat autoturismele pe unde au apucat. Fie că...393

28 ian 00:14ReplicaHoțul care a dat spargere la OCPI, cercetat pentru evadare442
28 ian 00:12ReplicaCertificatele verzi rămân valabile de la 1 februarie1210
Vremea
-2.6°-2.6° - 1.8° vineri, 28 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 68%
Vânt: 6.09 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4946318164832
5/402030183918
joker102143152011
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportTenis: Novak Djokovic ar putea juca prima oară în acest an la Dubai

Tenismanul sârb Novak Djokovic, nr. 1 mondial, expulzat din Australia chiar înaintea debutul primului Grand Slam al...99

28 ian 00:00SportFotbal: Mbappe este noul Pele, afirmă Arsene Wenger

Arsene Wenger, directorul pentru dezvoltarea fotbalului din cadrul FIFA, îl compară pe noul star al fotbalului francez...106

28 ian 00:00SportTenis - AO: Rafael Nadal a slăbit patru kilograme în timpul meciului cu Denis Shapovalov

Rafael Nadal a slăbit patru kilograme în timpul meciului de marţi cu canadianul Denis Shapovalov, din sferturile de...132

28 ian 00:00SportTenis: Neozeelandezul Michael Venus l-a făcut idiot pe Nick Kyrgios, după un meci la Australian Open

Tenismanul neozeelandez Michael Venus a afirmat despre Nick Kyrgios, după un meci la dublu din sferturile turneului...103

Local
28 ian 00:00LocalNodul rutier de pe A4, Ovidiu-Agigea, deschis circulației rutiere

D.R.D.P. Constanța anunță că, începând cu data de 27 ianuarie 2022, ora 14:00, s-a deschis circulația rutieră...1572

28 ian 00:01LocalCriza facturilor uriașe lovește în plin Arhiepiscopia Tomisului

Criza facturilor uriașe lovește în plin și Arhiepiscopia Tomisului. Aceștia sunt nevoiți să achite 52.000 de lei...1403

28 ian 00:01LocalUn fost șef de la APIA, prins în flagrant luând mită. Cât a costat angajarea unei persoane în instituție!

3028

28 ian 23:59LocalANPC a amendat Kaufland, Mega Image și Carrefour. Alimente periculoase, retrase de pe raft

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat magazine ce aparțin de trei mari rețele...1175

28 ian 23:59LocalCOVID-19: 4 NOI DECESE, la Constanţa

Până joi, 27 ianuarie a.c., 59.797 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...308

28 ian 00:00LocalPeste 60 de copii, admiși în creșele de stat din municipiul Constanța

Din luna februarie, încă 62 de copii vor fi admiși în creșele de stat și vor beneficia de condiții moderne de...227

28 ian 00:00LocalTrei bărbați, reținuți pentru furt din locuințe

Urmare a cercetărilor în 2 dosare penale care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, fapte comise în...403

28 ian 23:58LocalTaximetrist din Constanța, amenințat cu un cuțit, de un client!

Doi indivizi au ajuns în atenția autorităților, grație tâlhăriilor pe care le-au pus la cale. În urma...1664

28 ian 00:01LocalReținut după ce a furat un telefon mobil de la un minor

331

Politică
28 ian 23:23PoliticăGrindeanu: Lucrăm la o lege care să nu mai permită constructorilor blocarea proiectelor de infrastructură

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii lucrează la o lege care să nu mai permită constructorilor să blocheze...250

28 ian 23:22PoliticăMarcel Ciolacu pasează spre Nicolae Ciucă demiterea lui Virgil Popescu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, despre relaţia din coaliţie şi dialogul pe subiecte importante,...269

28 ian 23:22PoliticăMarcel Boloș a fost validat de conducerea PNL pentru ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

226

28 ian 23:22PoliticăMarcel Ciolacu îl ironizează pe Florin Cîțu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a răspuns, joi, declarației lui Florin Cîțu care spunea că poate PSD ar trebui să...242

28 ian 23:23PoliticăFlorin Cîțu vrea pact pe securitate energetică

Vreau un pact ca până în 2026 să avem un pact pe securitate energetică, a spus Florin Cîțu, în contextul...196

28 ian 23:23PoliticăMinistrul de Finanțe, replică acidă pentru Florin Cîțu: poate nu s-a înțeles

261

Interviuri
15 ian 00:25InterviuriMihaela ANDREI, CONSILIER municipal PNL: Mă AȘTEPTAM ca lucrurile să se DERULEZE mai REPEDE în CONSTANȚA

Consilierul local municipal PNL, Mihaela Andrei, s-a aflat vineri, 14 ianuarie, în studioul REPLICA. Cu această...2694

8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

Deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a fost prezent vineri, 7 ianuarie, în studioul Replica de Constanța, pentru o...4415

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

3741

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5434

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a fost prezent în studioul Replica, luni, 20 decembrie, în cadrul emisiunii...4252

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

3578

Monden
28 ian 00:00MondenParis Hilton spune că Metaverse va fi 'viitorul petrecerilor'

Prințesa culturii pop a oferit tuturor celor din publicul „The Tonight Show” un NFT din noua ei colecție viitoare...104

28 ian 00:00MondenNoi acuzații grave la adresa lui Marilyn Manson: 'Am fost violată în faţa unei camere de filmat'

Actriţa americană Evan Rachel Wood l-a acuzat pe cântăreţul Marilyn Manson că a violat-o profitând de filmările...111

28 ian 00:00MondenFilmul 'Fight Club', cu Brad Pitt și Edward Norton, a fost modificat în China pentru a avea un 'happy-end'

103

28 ian 00:00MondenFilme de Radu Jude, Ştefan Constantinescu şi Anca Damian, proiectate la Festivalul de Film de la Göteborg

Trei filme din România vor fi proiectate la cea de-a 45-a ediţie a Festivalului de Film de la Göteborg (Suedia),...107

28 ian 00:00MondenActriţa franco-română Anamaria Vartolomei, nominalizată la premiile César 2022

Actriţa franco-română Anamaria Vartolomei, în vârstă de 22 de ani, a fost nominalizată miercuri la premiile...98

28 ian 22:41MondenA murit actriţa Kathryn Kates, cunoscută pentru rolurile din „Seinfeld” și „Orange is the New Black”

935

Mapamond
28 ian 01:17MapamondSUA caută gaze pentru Europa: Rusia ar putea închide robinetul, dacă izbunește războiul

Statele Unite sunt implicate în discuţii cu ţări şi companii importante producătoare de energie din întreaga lume...297

28 ian 01:17MapamondÎntâlnire la cel mai înalt nivel Franța-Germania: amenință Rusia cu o ripostă puternică

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, au pledat, marţi, pentru consolidarea...267

28 ian 01:17MapamondPreşedintele Croației afirmă că Ucraina nu ar trebui să adere la NATO

267

28 ian 01:18MapamondExplozie urmată de un incendiu puternic, în centrul Atenei

O persoană a fost rănită şi mai multe clădiri au fost grav avariate, miercuri, după o explozie în centrul Atenei,...286

28 ian 01:19MapamondThailanda legalizează cultivarea canabisului în gospodării

Autorităţile din Thailanda au anunţat marţi că vor elimina canabisul de pe lista de droguri, permițând astfel...229

28 ian 01:17MapamondFranța a raportat peste o jumătate de milion de cazuri de coronavirus într-o singură zi

Franța a înregistrat, marți, un număr uriaș de noi cazuri de infectare cu coronavirus, cel mai mare de la...238

28 ian 01:15MapamondUn antivaccinist a murit la 27 de ani, după ce a rupt aparatele ca să nu fie tratat de Covid-19

Un antivaccinist din Italia a murit la doar 27 de ani, după ce a luptat, în spital, să nu fie tratat. Și-a smuls...782

28 ian 01:15MapamondSUA: Administraţia Biden retrage vaccinarea obligatorie în marile companii

Administraţia preşedintelui Joe Biden a retras oficial marţi vaccinarea obligatorie în companiile cu peste 100 de...346

28 ian 01:16MapamondAdio teste Covid pentru cei vaccinați sau vindecați care vor să călătorească

1449

Sănătate
27 ian 13:12SănătateRafila: 'Certificatul cu 3 doze va fi obligatoriu doar pentru călătoriile în UE'

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, că România este obligată să pună în aplicare...1937

28 ian 22:41SănătateAlexandru Rafila, în ziua cu cel mai mare număr de cazuri de COVID-19: Nu există motive de panică

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că numărul record de infectări nu este o surpriză având în...578

28 ian 22:41SănătateSute de persoane defavorizate vor putea beneficia de consultaţii medicale gratuite

255

28 ian 22:42SănătateValeriu Gheorghiţă anunță că sfârșitul pandemiei este aproape

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, consideră că vom ajunge într-o fază endemică...681

28 ian 22:42SănătateRafila: Ne aşteptam la numărul mare de infectări cu COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat miercuri că era de aşteptat să crească numărul de infectări...388

28 ian 22:40SănătateA început vaccinarea anti-Covid pentru copiii între 5 și 11 ani

288

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT