REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum au fost "tocaţi" banii de la bugetul de stat pe plimbări în Crimeea şi o construcţie incompletă, proprietatea UDTTMR

Cum au fost "tocaţi" banii de la bugetul de stat pe plimbări în Crimeea şi o construcţie incompletă, proprietatea UDTTMR

Replica API 26 iulie 2012 | 00:00 206

8 miliarde doar pe transport

8 miliarde doar pe transport

Minorităţile din România primesc bani de la bugetul de stat pentru activităţi specifice, de conservare a tradiţiilor ş.a.m.d. Cu fondurile alocate Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR), pe parcursul ultimilor 8 ani au fost organizate numeroase deplasări, pentru membrii comunităţii, cele mai costisitoare fiind cele cu destinaţia Crimeea. Tătarilor le-a fost astfel oferită ocazia să-şi descopere originile, numai că, de-a lungul timpului, au existat voci care au reclamat că existau mereu aceleaşi persoane "abonate" la excursii. Tot "pe surse" au existat şi comentarii cum că pentru plimbările în cauză au fost alocate sume enorme.

De aici, ajungem la un moment mai apropiat al anului în curs, şi anume alegerile pentru desemnarea noii conduceri a UDTTMR. Înscrişi în luptă au fost patroni ai unor firme de transport, întrebarea firească fiind aceea dacă nu cumva marea miză este legată de atribuirea contractului privind transportul de persoane către diverse destinaţii. Şi, într-adevăr, acest aspect s-a confirmat: transportatorul eliminat din cursa pentru şefia UDTTMR urmează să nu mai primească, pe viitor, comenzi de curse pe banii Uniunii. Nici celălalt transportator, în prezent preşedinte al UDTTMR - Gelil Eserghep, al cărui familie deţine firma Metropolitan - nu va prinde gustul banului de la Uniune. Asta pentru că, în urmă cu o săptămână, conducerea UDTTMR a decis ca Uniunea să achiziţioneze două mijloace de transport, aşa încât cheltuielile pe acest segment să fie diminuate, iar banii economisiţi să meargă în alte direcţii, ca de exemplu asigurarea unor cursuri de limba tătară membrilor comunităţii. Anual, UDTTMR primeşte de la bugetul statului 32 de miliarde de lei, iar până acum circa 25% din aceste fonduri mergeau către transport. Aşadar, 8 miliarde pe an pentru transport, adică o sumă fabuloasă pe parcursul ultimilor 8 ani care urmează să fie subiectul unui audit comandat de noua conducere a UDTTMR. Noua conducere a Uniunii vrea astfel să vadă dacă foştii conducători ai UDTTMR au cheltuit justificat banii publici, respectiv să se asigure că cei care se simt "cu musca pe căciulă" îşi dau demisia, spun sursele noastre. În afară de problema transportului, auditul urmează să stabilească şi dacă sunt justificate discuţiile privind clădirea mare a Uniunii. Finalizată acum 3 sau 4 ani, sediul UDTTMR ar fi beneficat, pe parcursul construcţiei, de mai multe suplimentări la buget şi se pare că nu a respectat "la linie" proiectul iniţial, lipsind anumite părţi.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614