REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum au încurcat băieţii deştepţi din sănătate sistemul HIPOCRATE la Constanţa!

Cum au încurcat băieţii deştepţi din sănătate sistemul HIPOCRATE la Constanţa!

Replica API 20 mai 2017 | 01:23 1086

Fără licitaţie

Fără licitaţie

sursa foto: PRO TV

Spitalul Judeţean Constanţa cheltuie milioane de lei pe an numai pentru întreţinerea sistemelor sale informatice. Evident, toate spitalele din ţară fac acelaşi lucru, deoarece guvernaţii nu vor sau nu-i duce capul să realizeze un sistem unic, la nivelul Ministerului Sănătăţii, care să fie apoi pus la dispoziţia autorităţilor medicale din ţară. S-ar economisi sute de milioane de euro, iar asta este... de nepermis!

Spitalul Judeţean Constanţa a atribuit pe 02.05.2017 un contract pentru “servicii de actualizare software şi suport tehnic în exploatarea sistemului informatic integrat HIPOCRATE pentru S.S.J.U. "Sf. Apostol Andrei" Constanţa”. O nimica toată de 72.000 lei, sumă pentru care nici nu mai are relevanţă faptul că nu a fost nici o licitataţie, ci încredinţare directă. Firma beneficiară este Romanian Soft Company SRL, una din preferatele sistemului medical care preferă să arunce banii în conturile băieţilor deştepţi decât în folosul pacienţilor.

Dovadă stă şi faptul că Romanian Soft Company SRL a primit în ultimii ani contracte de peste 20 de milioane de euro de la stat, iar asta o clasează încă în subsolul clasamentului naţional al firmelor care devorează bugetul sănătăţii. Romanian Soft Company SRL este deţinută de Genius IT Solutions SRL, de asemenea beneficiară a banilor din sănătate, dar a fost înfiinţată în 2000 de către fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu. Ceilalţi asociaţi sunt Gheorghe Gabriel Oprea şi Cristina Ioana Crăciun. Firma a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 37,5 milioane de lei şi un profit net de 5,4 milioane lei.

Am fost curioşi să aflăm de ce s-a procedat aşa cu acest contract şi... au ieşit la iveală „scheleţi” din dulapul fostului manager al unităţii medicale! Mai exact, sistemul informatic al Spitalului Judeţean a funcţionat în ultima perioadă „pe bucăţele”, „fragmentat”, cu erori şi... cu mulţi bani, başca noi pretenţii materiale! „Am fost nevoiţi să revenim la programul Hipocrate pentru care aveam licenţă, pentru că firma care câştigase anterior contractul ne cerea bani în plus, în contextul în care sistemul nu funcţiona corespunzător.

Le ceream anumite lucruri, să funcţioneze mai bine şi mai performant, şi nu puteau să ne ofere ce am cerut. Nu puteam sta aşa. Prin urmare, a fost încredinţat acest serviciu unei firme, pentru 3 luni, până când organizăm licitaţia pentru serviciile în cauză”, a explicat Cătălin Grasa, actualul manager al Spitalului Judeţean Constanţa.

Revenind la „scheleţi din dulap”, trebuie amintit faptul că Spitalul Judeţean Constanţa se află pe primul în România la banii cheltuiţi pe sisteme informatice şi mentenanţa lor. Numai în primele şase luni ale anului 2016, de pildă, spitalul constănţean a oferit, fără licitaţie, peste 3,3 milioane de lei pentru mentenanţa unui sistem IT. În paranteză fie spus, achiziţiile au fost făcute atunci de Dănuţ Căpăţână, condamnat între timp pentru corupţie.

Rocsana CRISTEA, Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Grasa este zero, dar asta se si cauta la noi in tara cu cat esti mai nul cu atat conduci mai multi. nu va fie frica la spagi si sfori se pricepe perfect, iar daca nu il mai intreaba pe tasu' si prieteni de ciordeala. sistemul informatic este una din probleme, iar nu exista nimic-nimic in spital, dar probabil grasa nici nu stie ce ar trebui !
7
1
cu privire la atribuirea directa...uitati-va in lege, la pragurile valorice si apoi...vorbiti de ,,fara licitatie"! ce face grasa...e alta poveste, dak aveti probe, mereti la parket, dak nu...n-o m sugeti din picioare!
1
2
grasa are 1 an de cind face umbra spitalului,ce a facut? managerul cu media 9,99?!Greaua mostenire, uneori este placuta mostenire!
9
1
O minciuna cat capul lui grasa de mare. Si-a adus prietenii de spagi inapoi. Astia de la hipocrate erau pe vremea cand grasa era manager si lucra mana'n mana cu hudisteanu de la it. Abureala 3 luni. Si dupa aia o sa castige tot ei. Iar sistemul e praf. Intrebati medicii si adistentele care se plang de el. Incepe domnia spagilor pentru grasa.
10
2
Si prosti si spagari. Au invatat si astia modelul de drumuri. Nu merge si nici nu se termina vreodata.
6
1
Bataie de joc pe banii din sanatate. Veniti la spital sa vedeti cum nu functioneaza.
10
0
care spun medicilor cand vin la spital, din banii mei mananci... sau, din banii mei esti platita, suge aici... ti ai drek de tampiti... vi se opresc obligatoriu, nu va intreaba nimeni daca doriti sa vi se opreasca si.... voi din banii cui traiti? cum ar fi sa ii spun vecinului meu patron care si a luat ditamai mertanul... din banii mei ti ai luat mertan .... ca nah, eu ii vad vanzare la club...
3
4
Da cu hipocrate ce-ati avut?n-a dat plic?
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367