REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum au petrecut basarabenii care au făcut „Marşul lui Ştefan cel Mare” la mare

Cum au petrecut basarabenii care au făcut „Marşul lui Ştefan cel Mare” la mare

Replica API 20 iulie 2015 | 09:52 233

„Trăiască, trăiască, să-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”

„Trăiască, trăiască, să-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”

Asociaţia Tinerii Moldovei a petrecut o săptămână la mare! Aceştia au avut tabăra la Eforie, după ce au mers pe jos sute de kilometri şi au mărşăluit duminica trecută în Bucureşti. O parte dintre manifestanţi au plecat cu autocare la Chişinău, iar unii au plecat la Eforie, Predeal, Crevedia, pentru câteva zile, la şcoli de vară organizate de Acţiunea 2012. Sâmbătă a fost ultima lor seară pentru taberele pe care le-au organizat. La Eforie, au stat 102 persoane, pentru work-shopuri şi relaxare, în tabăra Luminiţa. Acestora li s-a alăturat şi filiala locală a platformei unioniste Acţiunea 2012. „Am venit să petrecem timp de calitate, timp frumos, cu fraţii noştri şi mai frumoşi din Basarabia. Ne-am adunat astăzi cât mai mulţi, să ne simţim bine împreună. (...) Copiii de aici au un ideal, nişte scopuri în viaţă, sunt mai maturi decât alţii... au o sclipire în ochi, specială. Îi motivează dorinţa de Unire, de egalitate şi de a fi împreună cu noi acolo unde le este locul”, a spus secretarul organizaţiei, Cristina Danovschi, pentru „Replica”.

„Dascăli ne-au fost bravii basarabeni, care au adus ecoul demnităţii pe pământ dobrogean”

Alături de organizatori s-au implicat şi Mara şi Alexandra Sima. Cele două, mamă şi fiică, mânate de spiritul unionist al monarhismului, s-au alăturat celor 102 de copii, care au dansat, au cântat, au făcut hore, s-au acordat premii şi au încheiat ultima seară la mare cu un foc de tabără şi lansări de lampioane. „Sunt unul dintre românii care s-au bucurat să îi vadă acasă pe românii de dincolo de Prut. Sunt mai mult decât uimită, impresionată... impresionată am fost până la lacrimi, la modul cel mai sincer, în momentul în care am auzit că au plecat pe jos, că fac gestul acesta fabulos. Noi, vreodată, nu cred că reuşim să le mulţumim cândva. Am venit să îi vedem pentru că aşa mi se părea firesc, firesc pentru toată lumea să procedeze, toţi românii. (…) La tabăra Luminiţa s-a învăţat modestia. Dascăli ne-au fost bravii noştri basarabeni, care au adus ecoul demnităţii pe pământ dobrogean. Să luăm aminte şi să ţinem minte!”, a spus Alexandra Sima, pentru „Replica”.

Pentru mulți dintre acești 102 de tineri experiența la mare în România a fost o premieră, ceea ce a contribuit la creșterea dozei de emoții. Potrivit lui Vitalie Prisăcaru, de la Tinerii Moldovei, dorința arzătoare a acestora este dărâmarea hotarului de la Prut, cel ce îi desparte de marea care le aparține de drept și lor. „Ne simțim foarte bine, am fost primiți foarte bine, e o odihnă binemeritată pentru copiii care au fost în „Marșul lui Ștefan cel Mare”. Suntem prima dată în România, aproape toți au venit pentru prima dată la mare în România. S-au simțit ca acasă, aici e un munte și o mare care le aparțin și există un hotar între ei și această mare. Acum, pentru prima dată, l-au trecut și sperăm că în viitorul apropiat nu va mai fi nevoie să trecem acest hotar. (...) Acum, suntem opriți (să facem Unirea – n.r.) de oamenii care conduc cele două state. Cei de la București, pentru că nu sunt suficient de bărbați și cei de la Chișinău, pentru că țin de acele funcții și acele fotolii, pe care într-o Românie întregită nu le-ar avea. Trebuie să punem presiune pe clasa politică și la Chișinău și la București, să se așeze la masa negocierilor și să facă Unirea odată și-odată! În primul rând, Unirea este necesară pentru că aceeași familie trebuie să stea la masă împreună și, în al doilea rând, beneficiile sociale, economice și culturale pentru populațiile din ambele state actuale”, a spus Vitalie Prisăcaru.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614