REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum au rămas deţinuţii de la Poarta Albă fără activitate: „AVAS a pus Regia pe butuci. Am ştiut asta din 2008”

Cum au rămas deţinuţii de la Poarta Albă fără activitate: „AVAS a pus Regia pe butuci. Am ştiut asta din 2008”

Replica API 22 iulie 2016 | 00:00 1776

Ion Enache face acuzaţii!

Ion Enache face acuzaţii!

Ion Enache

Ion Enache, directorul sucursalei Întreprinderii de Împletituri şi Confecţii Metalice (IICM) Poarta Albă, a avut convingerea, încă din anul 2008, că îl aşteaptă falimentul. De ce? Pentru că activitatea Regiei Autonome Multiproduct, din care face parte şi sucursala mai sus menţionată, a fost pecetluită după ce a fost preluată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), susţine Enache:

„S-a întâmplat exact cum am anticipat! Acum nu mai există nimic la nivel naţional, nu numai la Poarta Albă. Pentru că AVAS-ul a avut grijă de asta. Preşedintele AVAS de atunci, pe care nu-l pot numi domn, Teodor Atanasiu, mi-a promis că nu se va întâmpla nimic, dar a desfiinţat Consiliul de Administraţie, ceea ce, conform legii, nu avea voie. Înfiinţarea Regiei era numai în baza acestui Consiliu. Dar el a procedat aşa pentru a nu se mai menţine legăturile. Pe ei îi voi da în judecată acum”.

Regia Autonomă Multiproduct (RAM) a fost înfiinţată în anul 1991 în scopul calificării profesionale a deţinuţilor, funcţionând cu mai multe sucursale aflate în subordinea Ministerului Justiţiei: Întreprinderea de Metalurgie Prelucrătoare Aiud, Întreprinderea de Confecţii Târgşor, Întreprinderea de Împletituri şi Confecţii Metalice (IICM) Poarta Albă, Fabrica de Mobilă Gherla şi Fabrica de Mobilă Ion Luca Caragiale - Penitenciarul Mărgineni. Mâna de lucru era asigurată de deţinuţi, care se alegeau cu salarii, cu diplome de calificare dar îi ajuta şi la reducerea pedepsei.

Avantaje erau şi pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în contul căreia intra 70% din salariile minime pe economie ale deţinuţilor. Toate bune şi frumoase până când activitatea a început să scârţâie. Regia a fost preluată de AVAS, iar în 2008 Ion Enache declara: „Au fost perioade foarte bune, dar cuibul salamandrelor din lanţul slăbiciunilor a falimentat Regia”. Acum, după circa 8 ani de zile, acelaşi Ion Enache susţine că tot ceea ce a prevăzut s-a îndeplinit. „Am spus din 2008 că la faliment vom ajunge. Acum, iată că s-a declarat falimentul! Acum, fiind în insolvenţă, am cerut reorganizare.

Am adus contracte, comenzi din străinătate, din Germania, Olanda, Belgia etc. Dar ne refuză. Sediul Regiei era la Bucureşti. S-a vândut. Eram pe profit, totul decurgea bine... Totul a fost premeditat, au oprit activitatea, AVAS-ul preluând totul spre a vinde. Că acesta a fost scopul. Au desfiinţat Consiliul de Administraţie. Eu nu puteam să funcţionez, să produc, fără acest Consiliu. De ce l-au desfiinţat? Atunci mi-au spus că închid sucursalele.

Mi-au spus să le fac titlu de proprietate la clădiri. Am spus că nu am bani, pentru că nu am vrut. Atunci, au spus că le vând: fabrici cu utilaje, cu tot. Acesta era planul AVAS. M-a întrebat: Nu poţi? Atunci îţi închid activitatea. Şantaj. Şi cam aşa s-a desfăşurat totul, nu a ţinut cont de nimic şi a închis unitatea. Numai că eu am anticipat toate acestea...”, a declarat, pentru „Replica”, Ion Enache, directorul sucursalei Întreprinderii de Împletituri şi Confecţii Metalice (IICM) Poarta Albă.

Enache: "Șefii Regiei au compotat cu AVAS pentru a pune Regia pe butuci. Au sistat acitivitatea"

Acum, totul este pe butuci. "Doamna director a Regiei a vândut-o! A vândut Regia. A sunat la ANAF și a spus: domnule, ăsta (Ion Enache – n.r.) vrea să ne execute clădirea. O clădire mare, în centrul Bucureștiului, pe Laul Tei, cu o valoare ridicată. Mi s-a sugerat să fac evaluarea, am făcut-o, a fost estimată la 450.000 de euro. S-a pus sechestru pe clădire, pentru mine, să pot să-l execut, chiriaș fiind atunci o firmă din Belgia. Aveau datorii la mine, de aici toată procedura. Dar a aflat ANAF-ul, înștiințat de doamna director și într-o lună de zile s-a vândut. Deci, directorul general de atunci, Elena Eremia, a convenit să execute și să scoată la licitație pentru acel chiriaș pe care l-a favorizat.

A luat clădirea cu 300 și ceva de mii de euro. Pe scurt, menirea AVAS-ului a fost ca aceste sucursale să fie valorificate. Iar directorii Regiei au ajutat la punerea pe butuci a acesteia. Au complotat. Este vorba despre Ana Filipescu, care a fost înlocuită apoi de Elena Eremia (directorii RAM – n.r.).", a mai spus Ion Enache, care a precizat că o activitate fructuoasă s-a dus pe apa sâmbetei. Au existat și procese și vor mai urma, cel mai apropiat fiind "dedicat" Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, susține Ion Enache.

Atelierele de la Poarta Albă, lăsate în paragină: "Ni le-au spart, ni le-au distrus!"

Pe lângă multiplele probleme pe care acesta le scoate în evidență, legate fie de clădiri vândute, după cum susține el, ilegal, sau terenuri date în mod abuziv, inclusic cel de la Mircea Vodă, unde se cultiva răchită, se pare că nici atelierele din cadrul Penitenciarului Poarta Albă nu au avut o soartă prea strălucită. "La Poarta Albă s-a oprit activitatea de 3 ani. Ne-au spart atelierele. Am surprins deținuții în timp ce distrugeau, spărgeau. Au luat transformatoarele, care costă în jur de 40.000 de euro.

Ăsta e furt calificat. Am procese verbale. Au fost anchete în interiorul pușcăriei. Știți ce ni s-a spus? Că Gelu Dănuț Dincă era șef atunci. Să ne punem pază. Asta în condițiile în care, de la ora 15.30, nu mai aveam acces în pușcărie. Și cum puteam face asta? Acum, acele spații sunt distruse. Geamuri sparte, uși scoase. Paragină", a explicat Enache. Acesta susține că sunt comenzi, ar putea fi încheiate contracte și mâine doar să se reia activitatea sucursalelor, dar nu se vrea. Mai exact, mobila făcută de deținuți ar putea fi vândută, așa cum era și înainte, atât în țară, dar și peste hotare.

"Va fi și AVAS-ul dat în judecată. Nu mă voi lăsa. Din 1986 de când este IICM Poarta Albă, preluată în 1991 de către Regie, a avut profit! Dar sunt multe la mijloc. Au fost interese acolo, totul a fost premeditat. Cum au vântut clădirea, au fugit toți la pensii, iar cât au stat au luat salarii exorbitante. Dar nu mă voi lăsa, voi lupta și vom relua activitatea", a conchis Ion Enache.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367