REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum cade pe locul doi fosta glorie liberală Tăriceanu în faţa lui Crin

Cum cade pe locul doi fosta glorie liberală Tăriceanu în faţa lui Crin

Replica API 29 ianuarie 2013 | 00:00 141

"Nu îl dăm afară, dar mi se pare nelalocul ei discuţia generată de fostul premier"

"Nu îl dăm afară, dar mi se pare nelalocul ei discuţia generată de fostul premier"

Apele continuă să se agite în PNL. Pe lângă supărarea lui Călin Popescu Tăriceanu, la şedinţa Biroului Politic Central (BPC) de luni preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a cerut demisia ministrului de Interne, Radu Stroe. Situaţia urmează să fie tranşată în cadrul unei discuţii "în trei", a precizat preşedintele PNL, adică între Crin Antonescu, Marian Petrache şi Radu Stroe. Ca şi în cazul Călin Popescu Tăriceanu, disputa a fost generată de "ciolan", în sensul că Petrache ar fi nemulţumit de anumite numiri făcute de ministrul Stroe.

În ceea ce-l priveşte pe Tăriceanu, Antonescu a declarat, luni, după şedinţa BPC că: "Nu s-a discutat despre demiterea sau demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, despre excludere". Preşedintele PNL a adăugat însă că nu este normal ca cineva să vină cu propuneri pe marginea unui subiect deja tranşat - adică cel privind candidatul la preşedinţia României, candidat asupra căruia PNL a convenit, în cadrul unui congres, să fie Crin Antonescu. Dezaprobat de conducerea PNL, dar şi de organizaţiile din teritoriu, Călin Popescu Tăriceanu a spus că declaraţiile sale "au fost speculate" - cele legate de stabilirea unui candidat la preşedinţia României urmare a unui vot în partid, n.r. -, însă, surpriză! Tăriceanu loveşte în actuala conducere a partidului prin una din protejatele sale, pe care Antonescu a "tras-o pe dreapta". Este vorba despre Ingrid Zaarour, fostă preşedintă Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor din Guvernul Tăriceanu (2004-2008). Considerată o apropiată a liberalului Bogdan Olteanu, finul lui Călin Popescu Tăriceanu, pe Ingrid Zaarour (de origine libaneză) o regăsim acum, la nivelul partidului, pe funcţia de preşedinte al Curţii de de Onoare şi Arbitraj a PNL. Pentru a fi exacţi, menţionăm că, din data de 21 ianuarie, Delegaţia Permanentă a PNL a decis ca acestei Curţi să îi fie suspendată activitatea, până la Congresul Extraordinar al PNL ce a fost convocat în data de 22.02.2013. Evident, Ingrid Zaarour nu a stat cu mâinile în sân, aşa că a transmis o adresă prin care contestă măsura şi acuză conducerea partidului de "abuz" şi încălcarea Statutului PNL.

Cum reacţionează liberalii constănţeni

Liberalii constănţeni s-au ferit, în general, să facă declaraţii pe acest subiect, unii dintre ei motivând că, "de drept", la şedinţele BPC participă un singur constănţean: senatorul Puiu Haşotti, din păcate indisponibil pentru o discuţie în cursul zilei de ieri. Chiar dacă nu participă la BPC, deputatul PNL Victor Manea a ţinut însă să-şi spună punctul de vedere cu privire la declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu: "Ne place să ne auzim. Asta se întâmplă". "Avem un candidat pentru preşedinţia României, care a mai candidat şi care acum este ca şi preşedinte al României. Va fi ales, cu siguranţă", a spus Manea, referindu-se, evident, la Antonescu. Şi tot cu privire la Tăriceanu, Manea a continuat să îl "înţepe": "Unii au atâtea orgolii... Noi muncim ca idioţii în teritoriu, iar de la Mona Muscă încoace tot apar unii cu propuneri şi discuţii în public, când poporul are o cu totul şi cu totul altă agendă, decât discuţia despre alegerea candidatului prin vor în interiorul partidului sau alte asemenea", a mai spus deputatul constănţean. Întrebat dacă soluţia, pentru calmarea apelor în PNL, ar fi excluderea lui Tăriceanu, Manea a afirmat: "Nu îl dăm afară, dar mi se pare nelalocul ei discuţia generată de el, şi fără rost". Alţi liberali par însă a fi de acord cu Tăriceanu, în sensul că, având în vedere trecutul acestuia în partid (fost preşedinte, fost premier - n.r.), ar trebui să i se acorde mai mult respect. Dar, concluzionează aceiaşi liberali, care nu au dorit să li se facă publice numele: "E vina lui că e prea elegant şi, până la urmă, trebuia să genereze discuţia în interiorul partidului. Poate aşa avea mai multe şanse. Pe de o parte, are dreptate că poate până la anul Antonescu se poate eroda şi poate că, cine ştie, va veni PSD să spună că nu e bun de candidat pentru preşedinţia României. Pe de altă parte... Tăriceanu a picat pe locul doi în tot scandalul ăsta".

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218