REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cum calmezi tusea uscată și productivă la copii

Cum calmezi tusea uscată și productivă la copii

Replica API 4 iulie 2020 | 00:00 1094

Răceala și tusea sunt frecvente la copiii mici, dar expunerea la germeni și combaterea lor îi ajută pe copii să-și dezvolte sistemul imunitar. Cum calmezi tusea copilului, fie că este uscată sau productivă?

Copilul care tușește trebuie ajutat să se simtă confortabil și să-și gestioneze simptomele, pentru a se putea odihni și a se reface. O tuse obișnuită poate fi cauzată de virusurile care circulă frecvent și poate dura până la două săptămâni. Cu excepția cazului în care tusea vine însoțită de alte simptome grave, cea mai bună soluție este de a ține copilul acasă și a-i oferi câteva remedii naturale, scrie doc.ro.

Tratamentul ar trebui să urmărească menținerea copilului hidratat, relaxat și în stare să doarmă bine, deci nu este important să încerci să oprești tusea în sine. Acordă atenție sunetului pe care îl are tusea pentru putea alege cel mai bun remediu la domiciliu, dar și pentru a-i putea explica tusea în mod corect unui medic, dacă veți ajunge acolo. De exemplu:

Tusea profundă, productivă care vine din zona pieptului este cauzată probabil de mucusul din căile respiratorii.

Tusea seacă, uscată, care vine din partea de sus a gâtului poate fi cauzată de o infecție și umflături în jurul laringelui.

Tusea ușoară cu trasul nasului ar putea fi cauzată de faptul că mucozitățile se scurg prin partea din spate a gâtului copilului.

Ce remedii pentru tuse îi poți oferi copilului la domiciliu?

Picături nazale saline

Poți cumpăra aceste picături nazale cu apă de mare de la farmacie, fără rețetă. Cu ajutorul soluției saline, mucozitățile vor fi eliminate mai ușor. Urmează instrucțiunile de pe spray pentru a administra picăturile nazale în siguranță. Dacă este imposibil să pui picături în nasul copilului, așază-l într-o baie caldă, în care poți pune puțină sare: aburii vor elibera pasajele nazale și vor elibera mucusul. Picăturile sau baia trebuie luate în calcul înainte de culcare sau dacă cel mic se trezește noaptea și tușește.

Multe lichide

Când copilul este bolnav, e foarte important să fie bine hidratat, deoarece apa ajută organismul să lupte împotriva bolilor și menține căile respiratorii umede. O modalitate de a te asigura că micuțul primește suficientă apă este de a-i da să bea câte un pahar de 200 ml pentru fiecare an din viața lui. De exemplu, un copil de un an are nevoie de minimum un pahar de apă pe zi. Un copil de doi ani are nevoie cel puțin două pahare pe zi. Dacă refuză laptele obișnuit sau nu mănâncă prea mult, copii mai mici pot avea nevoie de mai multă apă.

Miere și lămâie

Mierea este un îndulcitor natural care poate ajuta la calmarea tusei productive și a durerilor de gât, iar proprietățile ei antibacteriene pot contribui la combaterea infecțiilor. Mierea nu este sigură pentru copiii cu vârsta sub un an, deoarece există riscul de botulism. Copiilor mai mari de un an le poți da o linguriță de miere de câte ori consideri, dar nu uita de aportul mare de zahăr din miere. De asemenea, poți să-i dai copilului un sirop de tuse cu miere, pătlagină și lămâie, care calmează atât tusea uscată, cât și pe cea productivă.

Când copilul doarme, ridică-i capul

Bebelușii sub un an și jumătate nu trebuie să doarmă cu perne. Dacă, însă, copilul este mai mare, el poate dormi pe o pernă, mai ales dacă este predispus să se miște mult în timpul somnului. O altă opțiune este să ridici puțin capătul saltelei - poți face acest lucru punând un prosop împăturit sub saltea pe capătul în care se sprijină capul copilului.

Folosește un umidificator în cameră

Adăugarea de umiditate în aer ajută la împiedicarea căilor respiratorii ale copilului tău de a se usca și contribuie la eliberarea mucusului. Acest lucru poate ușura tusea uscată și congestia. Când cumperi un umidificator, alege unul cu aer rece, deoarece acestea sunt mai sigure pentru copii, însă la fel de eficiente ca umidificatoarele cu aer cald. Dacă este posibil, utilizează apă purificată sau distilată pentru a încetini acumularea de minerale în interiorul umidificatorului. Lasă umidificatorul să funcționeze toată noaptea în camera în care doarme copilul, iar în timpul zilei ține-l în camera în care copilul petrece cel mai mult timp. Dacă nu ai umidificator, dă drumul la apă fierbinte în cadă, ținând geamul și ușa de la baie închise, pentru a se face abur și du copilul să inspire acel abur.

Ia în calcul o plimbare în aer rece

Dacă afară este frig, poți încerca acest remediu popular care folosește puterea aerului proaspăt și exerciții fizice pentru atenuarea simptomelor de tuse. Îmbracă-ți copilul pentru o plimbare pe vreme rece și scoate-l 10 minute afară, deci nu foarte mult timp, pentru că nu vrei să-l epuizezi. Dacă afară este cald, poți încerca un truc de interior: deschide ușa congelatorului și pune copilul să inspire în fața ei timp de câteva minute (poți face acest lucru dacă cel mic se trezește de la tuse în toiul nopții).

Aplică-i copilului un balsam pe piept

Nu există multe cercetări care să ateste că frecționarea pieptului cu camfor sau cu mentol este benefică în tratarea tusei, dar poți încerca să aplici un balsam mentolat pe pieptul și pe mâinile copilului. E indicat, însă, să ceri înainte sfatul medicului. Nu folosi niciodată astfel de frecții pentru copiii sub doi ani și niciodată nu da cu acest balsam pe fața copilului sau sub nasul lui.

Apelează la uleiuri esențiale

Aceste produse pe bază de plante câștigă în popularitate, iar unele pot fi eficiente la calmarea tusei sau a durerilor musculare atunci când sunt aplicate pe piele sau difuzate în aer. E bine totuți să ceri sfatul medicului înainte de a utiliza uleiuri esențiale, deoarece nu toate uleiurile sunt sigure pentru copiii mici, iar dozajul nu este reglementat.

Când e cazul să duci copilul la medic

E necesar să mergi la medic cu cel mic dacă acesta are:

- o tuse care durează mai mult de 10 zile

- febră peste 38° C mai mult de 3 zile

- dificultăți de respirație

- dureri în piept.

Sună la 112 în cazul în care copilul are un atac puternic de tuse pe o perioadă lungă, se sufocă sau i se învinețesc buzele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920