REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cum combați instantaneu poftele care îți pun silueta în pericol

Cum combați instantaneu poftele care îți pun silueta în pericol

Replica API 16 ianuarie 2021 | 18:42 1061

Cel mai mare inamic al siluetei tale este pofta... de dulce, de sărat, de fast-food, de orice. Ce poți face pentru a combate poftele, care apar mai ales atunci când ești la dietă?

Sursă foto: Shutterstock

Oriunde te uiți, vezi ceva care îți declanșează câte o poftă nesănătoasă, fie că vorbim despre rafturile magazinelor, pline cu dulciuri, fie că vorbim despre restaurantele fast-food pe lângă care trecem zi de zi ori despre reclamele la mâncare pe care le vezi la televizor. Cum să procedezi pentru a ține în frâu aceste pofte pe care societatea în care trăim pare să le alimenteze?

Oamenii de știință din cadrul Universității din Florida de Sud au analizat modul în care apar poftele, dar și metode prin care acestea pot fi ținute sub control, scrie doc.ro.

Cercetătorii au constatat că mirosul este cel care stimulează cel mai tare poftele. Aceștia au observat că, de fapt, mirosul este cel care ne determina de multe ori să alegem un aliment nesănătos în defavoarea unuia sănătos. Investigând și mai amanunit situația, aceștia au descoperit, însă, că tentația de a alege alimentele nesănătoase apare în primele 30 de secunde de la simțirea mirosului. Pe de altă parte, dacă suntem expuși la mirosul unui aliment sănătos (căpșune, măr, portocală) preț de minimum 2 minute, suntem mai tentați să alegem alimentul sănătos.

Oamenii de știință au mărturisit că este nevoie de cercetări suplimentare pe această tema pentru a se putea stabili concret care e impactul mirosului asupra alegerilor alimentare, însă totodată bănuiesc că folosirea unui odorizant de camera cu miros proaspăt, de fructe, ne poate face să mâncăm mai sănătos și să ținem în frâu poftele nesănătoase pe care altfel le-am avea.

Dacă această teorie se confirmă, înseamnă că atunci când avem o poftă nesănătoasă, e suficient să mirosim preț de câteva minute un aliment sănătos, iar poftă va dispărea.

Alte metode prin care ne puteam controla poftele nesănătoase și hipercalorice:

Stimularea secretiei de serotonină – persoanele care au pofte alimentare pot suferi de un dezechilibru hormonal și la nivelul creierului, iar poftă de dulce sau de fast-food poate apărea din nevoia de stimulare a producției de serotonină.

Dacă e posibil să suferi de un dezechilibru la nivelul serotoninei, încearcă următoarele strategii: evita consumul de alcool, dar și pe cel de cofeină, țigări sau amfetamine, mărește expunerea la soare cu 1-2 ore pe zi, practică o ora de sport pe zi și odihnește-te 8 ore pe noapte.

Mutarea atenției – dacă nu îți este foame, iar poftă apare pur și simplu, încearcă să îți muți atenția în altă parte. Spală-te pe dinți, curată-ți cavitatea bucală cu apă de gură, fă câteva exerciții fizice, practică o serie de exerciții de respirație, bea apă.

Consilierea psihologică – dacă simți că nicio strategie nu te ajută și, orice ar fi, nu îți poți controla poftele, încearcă să apelezi la ajutorul unui psiholog. Poate fi vorba despre mâncatul compulsiv, o tulburare care apare pe fondul unor alte probleme, care însă cu ajutorul terapiei cognitiv comportamentale poate fi învinsă destul de ușor.

Este important să te ambiționezi și să îți controlezi poftele care îți sabotează dietă și silueta, însă nu duce totul la extrem. Uneori, da-ți voie să te răsfeți satisfacandu-ți o poftă nesănătoasă. În acest fel, vei elibera din tensiunea acumulată în tot timpul în care te-ai abținut.

O dietă sănătoasă și echilibrată poate permite și anumite abateri, atât timp cât acestea nu devin o obișnuință. În zilele în care “cazi în ispita”, redu aportul caloric de la celelalte mese, astfel încât să nu depășeșți numărul de calorii în care ți-ai propus să te încadrezi zilnic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920