REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum contestăm o amendă luată în timpul stării de urgență

Cum contestăm o amendă luată în timpul stării de urgență

Replica API 8 aprilie 2020 | 00:00 2551

Ordonanțele militare 1, 2 și 3 au instaurat o serie de noi fapte contravenționale, iar prin ordonanța militară nr. 4 amenzile contravenționale au ajuns la un minimum de 2000 de lei. Starea de urgență impune măsuri stricte, iar amenzile urmăresc să prevină răspândirea COVID – 19, împiedicând oamenii să iasă în afara caselor, cu excepția motivelor bine întemeiate. Românii sunt foarte nemulțumiți de cuantumul acestor amenzi, și se întreabă cum ar putea contesta o amendă luată în această perioadă.

Cel amendat trebuie să plătească jumătate din cuantumul total al amenzii în termen de 15 zile

Contactat de ziarul Replica, un avocat constănțean a dat cîteva lămuriri în privința acestui subiect destul de controversat: ”Persoanelor fizice le poate fi aplicată o amendă contravenţională între minimum 2.000 lei şi maximum 20.000 lei. Pentru faptele comise anterior datei de 3 aprilie 2020, amenda care putea fi aplicată acestora era între 100 lei şi 5.000 lei. Dacă înainte cel amendat putea plăti jumătate din minim, indiferent de cuantumul amenzii pe care o primise, odată cu noua ordonanță lucrul acesta se schimbă, trebuind să plătească jumătate din cuantumul total al amenzii. Cu privire la termenul de 15 zile în care se poate achita jumătate din amenda aplicată de poliţist: dacă procesul-verbal de sancţionare este înmânat pe loc persoanei amendate, termenul de 15 zile curge chiar din acea zi. Dacă procesul-verbal nu este înmânat pe loc persoanei amendate, ci este comunicat la domiciliu (prin poştă), termenul de 15 zile începe să curgă din ziua primirii comunicării. Până în momentul primirii procesului verbal (pe loc sau, dacă nu pe loc, prin poştă), nu se pune problema achitării vreunei sume sau a contestării acestuia”.

Starea de urgenţă nu suspendă executarea acestui tip de datorii

În privința zvonurilor că din cauza stării de urgență aceste amenzi nu ar putea fi executate, avocatul a ținut să dezmintă acest fapt: ”Dacă amenzile nu sunt plătite la termen, statul va putea trece la executarea silită a acestora şi pe durata stării de urgenţă. Deci, starea de urgenţă nu suspendă executarea acestui tip de datorii la stat. În privința contestării amenzii, în primul rând ar trebui vorbit cu un avocat care să vă spună dacă aveți șanse să anulați amenda sau nu și să vă ajute să formulați plângerea și s-o transmiteți unde trebuie. În termen de 15 zile calendaristice de la data primirii procesului verbal constatator, fie că-l primiți pe loc sau prin poștă, acasă, trebuie să depuneți o contestație la judecătorie. Anexați la contestație copii după procesul verbal și actul de identitate, dar sunt utile orice alte acte doveditoare în sprijinul afirmațiilor dumneavoastră din contestație. E util să aveți un martor credibil – cu nume și adresă – care să vă confirme varianta și să fie dispus să se prezinte în instanță. Dacă nu e dispus să meargă la judecătorie, e mai bine să nu vă încurcați. Contestația trebuie să fie formulată clar și cât mai concis. E bine să precizați că cereți judecarea și în lipsă. E util să vă prezentați la propriul proces, dar dacă se întâmplă să nu puteți și nu ați cerut să se judece în lipsă riscați să se suspende dosarul. În acest caz va trebui să solicitaţi repunerea dosarului pe rol în interval de un an, alfel dosarul va fi închis”.

Sfatul nostru este să respectați regulile impuse în această perioadă, pentru a evita orice fel de amendă!

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PSD-istii de la Replica, la reportajele cu Mircea Dobre nu te lasa sa comentezi, niste jeguri. Sa va fut pe toti de comunisti, ca ne-am saturat de voi!!!
2
0
Uneori avocati nu sunt buni de nimic e unu rosu avicat in ct un avar dupa bani tot timpu aduce discutia de bani ai frica ca nu dai bani
6
1
Sa-i ia dracu cu ordonanta lor -----daca merg la doctor ptr reteta si ei nu ma cred ce scriu eu in declaratie ce faci ?----niste idioti fara cap
5
1
Asta cu martorul ese tare. Merge ala in instanta si zice ca x nu a comis nimic si este painea lu Dumnezeu. Martorul trebuie sa stie ca ajutand un contravenient si minte se alege cu dosar penal pe marturie mincinoasa.
5
5
Nu mai postati poze in care apar pulitisti ce mimeaza scrisul!!! Ei sunt analfabeti!
10
3
Individul, avocat, care a comentat cum ca statul are dreptul de a executa aceste amenzi in aceasta perioad, cred ca nu are nicio treaba cu cititul sau intelesul, ori executarea silita. Avocat de 2 bani, doar dornic de a da din gura, din lipsa de clienti
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218