REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cum CONTRIBUIE Mamaia SA la DEGRADAREA PALATULUI REGAL din Mamaia

Cum CONTRIBUIE Mamaia SA la DEGRADAREA PALATULUI REGAL din Mamaia

Replica API 21 august 2020 | 00:09 2580

Adrian Petrache, unul dintre cei mai controversaţi afacerişti români și un apropiat atât al grupului Elena Udrea- Dorin Cocoş, cât şi al fostului premier Adrian Năstase, este proprietarul Palatului Regal din Mamaia, prin firma sa, SC Light Systems. Tranzacția a fost efectuată în anul 2003, încheiată cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român. Pe 1 iulie, Ministerul Culturii a obținut anularea contractului de vânzare, însă SC Mamaia SA se opune vehement acestui fapt, deși, proprietarul imobilului este de acord cu anularea contractului. La Curtea de Apel Constanța, pe 14 augusta a.c., a fost înregistrat recursul SC Mamaia SA. Asta înseamnă că vor mai trece câteva luni, dacă nu ani până la stabilirea situației juridice. În acest timp, monumentul istoric continuă să se degradeze.

Mamaia SA se opune anulării contractului

SC Mamaia SA încearcă blocarea recuperării, de către Stat, a Palatului Regal din Mamaia, sau a Castelului Regal, așa cum este cunoscut. Judecătorii au constatat, pe fond, pe 1 iulie a.c., că vânzarea a fost ilegală, pronunțându-se în acest sens luna trecută. Vânzătoarea, Mamaia SA, societatea Ministerului Turismului, condusă la acea vreme de Victor Lucian Dan, nu a înştiinţat Ministerul Culturii în momentul vânzării monumentului istoric, pas obligatoriu într-o astfel de tranzacţie cu imobile clasate. În 2018, ministerul a demarat procedura de recuperare a clădirii. “Este absolut necesară lămurirea aspectului juridic al fostei Vile Regale Mamaia și așteptăm un verdict al instanței. Constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului național reprezintă o acțiune responsabilă și legitimă a MCIN. Potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preemțiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și autoritățile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria față de statul român, față de lege și patrimoniul cultural al acestei țări”, spunea, anul trecut, ministrul Culturii de la acea vreme, Valer-Daniel Breaz.

… în timp ce proprietarul este de acord cu anularea tranzacției

Proprietara monumentului istoric, SC Light Systems, deținută de Adrian Ionel Petrache, nu vrea să păstreze clădirea. Ba, mai mult, societatea nu a formulat întâmpinare , dar s-a prezentat la judecata cauzei și și-a exprimat poziția procesuală în sensul că este de acord cu admiterea acțiunii formulate. Mamaia SA, în schimb, cea care a vândut imobilul, a formulat recurs împotriva deciziei Tribunalului, acesta fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța.

Terenul de sub castel, vândut la preț derizoriu

Orice constănțean cunoaște Castelul Regal din Stațiunea Mamaia. Acesta a fost construit în 1923, având o arhitectură specific mediteraneană, devenind reședința de vară a reginei Maria. Arhitect a fost italianul Mario Stoppa, iar grădinile Palatului erau traversate de alei din piatră şi pline de vegetaţie şi flori. Din păcate, astăzi castelul se află într-o stare avansată de degradare. Imobilul şi terenul au ajuns şi în atenţia procurorilor şi, ulterior, a magistraţilor, în dosarul lui Radu Mazăre, privind retrocedările. Potrivit procurorilor, terenul și clădirea au fost vândute, un an mai târziu, unei firme la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., în condițiile în care un metru pătrat în acea zonă și în acel an se vindea cu 200 – 300 de euro. Mai exact, numai terenul, fără clădirea fostului castel regal, a fost vândut cu aproximativ 370.000 de euro. Paguba provocată în urma tranzacției a fost stabilită la 1.104.884,16 euro. În 2018, Radu Mazărea fost condamnat în primă instanţă la şase ani şi jumătate de închisoare, iar judecătorii au dispus ca terenul să se întoarcă la municipalitate, pentru că nu a fost respectat dreptul de preemţiune al statului. În prezent, dosarul se judecă la Curtea de Apel Constanţa.

Adrian Ionel Petrache este ascoiat cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, în mai multe firme ca Dalli Exim, Telemedica SA, Centrul de Asistență Medicală SA, CTFM, Casa de Pensii Private Concordia Română, Trei Cocoși-Complex Internațional, Dalli Internațional SRL. SC Light Systems. Este administrată de Ulrich Alin Gabriel, un alt partener de afaceri cu Cocoș. Anul trecut, firma a avut 0 angajați, iar profitul a fost în scădere.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vor sa-l cumpere pe degeaba fmm, e o tactica care da roade!
4
0
Comunistii mafioti asa sunt obisnuiti, iar legile date de ei sunt numai in avantajul acestui tip de indivizi.
6
0
Asa s-a intimplat si cu Cazinoul. L-a tinut sa se degradeze ani de zile si nu raspunde nimeni pentru acest lucru. Partide de rahat.
11
0
ce hotel ar tranti acolo.... Ti se face sila.
7
0
ff intersant! Pai 15 ani Petrache a avut nevoie de castel , l-a exploatat.. si brusc ..nu il mai vrea? pai de ce ? ca doar nelegalitatea o cunostea nu? sau nu a putut sa il darame sa faca blocuri? aaa si trebuie predat asa cum l-a primit...! nu in paragina..
13
0
dar cum de nu a fost retrocedat proprietarului de drept
8
0
Ca la noi lasam toate cladirile istorice sa cada sa facem blocuri,,,retardatttii...
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218