REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cum controlezi hipertensiunea cauzată de stres

Cum controlezi hipertensiunea cauzată de stres

Replica API 3 mai 2021 | 00:25 1210

Potrivit datelor furnizate de American Heart Association, hipertensiunea arterială reprezintă presiunea crescută a sângelui şi la nivel mondial afectează unul din trei aduți.

Sursă foto: Shutterstock

Atunci când te confrunți cu valori ridicate ale tensiunii arteriale este posibil să apară simptome precum dureri de cap, amețeală, dureri în piept, palpitații, greață și vărsături, oboseală, transpirație excesivă și tulburări de somn. Hipertensiunea arterială are multe cauze, printre care obezitatea, sedentarismul, istoricul familial de hipertensiune, diabetul, anomaliile genetice moștenite sau dobândite, tulburări tiroidiene, malformații congenitale ale inimii și nu în ultimul rând, stresul, scrie doc.ro.

Situațiile stresante pot provoca creșterea temporară a tensiunii arteriale, dar poate stresul provoca, în aceeași măsură hipertensiune pe termen lung? Se poate ca toate acele vârfuri de presiune sanguină legate de stres pe termen scurt să crească și să producă tensiune arterială ridicată pe termen lung? Cercetătorii nu au un răspuns clar, dar, cu toate acestea, ei recomandă să faci exerciții de trei până la cinci ori pe săptămână timp de 30 de minute ca să îți reduci nivelul de stres..

Reacția ta la stres îți poate afecta tensiunea arterială

Corpul tău produce nivel ridicat de hormoni atunci când te afli într-o situație stresantă. Acești hormoni vor crește temporar tensiunea arterială și vor face ca inima ta să bată mai repede și vasele de sânge să se îngusteze. Iar reacția ta la stres în moduri nesănătoase îți poate crește riscul de hipertensiune arterială, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Anumite comportamente sunt legate de tensiunea arterială mai mare, cum ar fi:

Fumatul

Consumul excesiv de alcool

Mâncatul de alimente nesănătoase

De asemenea, bolile de inimă pot fi legate de anumite afecțiuni de sănătate legate de stres, cum ar fi:

Anxietate

Depresie

Izolarea de prieteni și familie

Dar nu există dovezi că aceste afecțiuni sunt direct legate de tensiunea arterială ridicată, dar în schimb, hormonii pe care corpul tău îi produce atunci când ești stresat emoțional îți pot deteriora arterele, ducând la boli de inimă. De asemenea, unele simptome, precum cele cauzate de depresie, te pot face să uiți să iei medicamente care îți controlează hipertensiunea arterială sau alte afecțiuni ale inimii.

Creșterea tensiunii arteriale atunci când ești stresat poate fi foarte mare. Însă, atunci când stresul dispare, tensiunea arterială revine la normal. Cu toate acestea, există situații frecvente în care vârfuri temporare ridicate ale tensiunii arteriale pot deteriora vasele de sânge, inima și rinichii într-un mod similar cu tensiunea arterială pe termen lung.

Activitățile de reducere a stresului îți pot scădea tensiunea arterială

Să utilizezi diverse strategii pentru a-ți gestiona stresul te poate ajuta să își îmbunătățești sănătatea în multe moduri.

Iar stăpânirea tehnicilor de gestionare a stresului poate duce la schimbări de comportament sănătoase, inclusiv pe cele care îți reduc tensiunea arterială.

Există multe opțiuni pentru gestionarea stresului. De exemplu:

Simplifică-ți programul. Dacă te simțiți întotdeauna grăbit, pe fugă, ia câteva minute pentru a examina calendarul și listele de activități. Caută acele activități care îți ocupă timpul, dar care nu sunt foarte importante pentru tine. Planifică-ți mai puțin timp pentru aceste activități sau dacă poți, elimină-le complet.

Respirațiile profunde și lente te pot ajuta să te relaxezi

Fă exerciții fizice. Activitatea fizică este un factor care înlătură stresul. Doar asigură-te că vei obține acordul medicul tău înainte să începi un nou program de exerciții fizice, mai ales dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială.

Încercă yoga și meditația. Yoga și meditația îți întăresc corpul și te ajută să te relaxezi. Aceste tehnici pot reduce, de asemenea, tensiunea arterială sistolică cu 5 milimetri de mercur (mm Hg) sau mai mult.

Dormi suficient. Prea puțin somn poate face ca problemele tale să pară mai grave decât sunt cu adevărat.

Schimbă-ți perspectiva. Când ai de-a face cu probleme, rezistă tendinței de a te plânge. Recunoaște-ți sentimentele cu privire la situație, iar apoi concentrează-te pe găsirea de soluții.

Nu uita, dacă ai tensiune arterială ridicată, activitățile care te ajută să îți gestionezi stresul și să îți îmbunătățești sănătatea pot face o diferență pe termen lung în scăderea tensiunii arteriale.

Cel mai important este să descoperi care dintre tehnici funcționează pentru tine. Fii deschis să experimentezi. Alege-ți strategiile, ia măsuri și începe să te bucuri de beneficii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102