REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum este la bordul navei militare grecești care a acostat în Portul Constanța

Cum este la bordul navei militare grecești care a acostat în Portul Constanța

Replica API 11 august 2015 | 08:22 505

În vizită

În vizită

Nava grecească „HS Rhodos” L-117 a acostat, miercuri, la dana de pasageri a Portului Constanța pentru a participa la un exercițiu naval cu dragorul maritim 25 „Lt. Lupu Dinescu”. Joi și vineri cele două nave au desfășurat antrenamente de planificare a operațiilor și comunicațiilor cu marinarii militari români. Vizita navei elene, cu un echipaj de 198 de membri, reprezintă și o escală din cadrul marșului de instrucție al elevilor Școlii de Maiștri Militari din Grecia, la bord aflându-se 114 cadeți. Comanda navei elene a avut întâlniri cu conducerea Comandamentului Flotei și cu autoritățile locale. Programul echipajului grecesc cuprinde vizite la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, la Muzeul Marinei Române, precum și un tur al principalelor obiective turistice din municipiul Constanța.

La bordul navei atmosfera este relaxată. Nici nu avea cum să fie altfel, întrucât toți militarii de la bord sunt studenți în anul I la universitatea navală militară din Grecia, iar dacă ne gândim la caracteristicile tehnice ale navei, putem spune că este bricul „Mircea” al elenilor. Nava a participat la luptele celui de-al Doilea Război Mondial. În 1949, a fost făcută cadou Greciei de SUA. În 1999, nava a intrat în reparații capitale, pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice. Sau măcar cât de cât, dacă ne luăm după un cadet aflat la bord, care s-a bâlbâit când a fost vorba de un tun. „Trage cu 150 de cartușe pe minut”, ne-a spus acesta, care a revenit ulterior: „Ah, dacă scrieți, să spuneți că trage 300 de focuri pe minut”.

„Academia noastră are cursuri pe perioada a doi ani, eu sunt în primul an și în primul an învățăm cum să locuim pe o navă, tehnici de supraviețuire, iar în al doilea an învățăm cum să facem expertize. Acum avem un voiaj de 25 de zile în care învățăm cum să supraviețuim pe o navă. Rhodos este o navă de desant, una din cele șase pe care Grecia le are și aceasta a fost reabilitată în 1999. Inițial, nava a fost acordată de SUA pentru Grecia, cadou, în 1949. Această navă a participat și la al Doilea Război Mondial. Avem cinci tunuri. Primul și cel mai mare este la prova și poate trage până la o distanță de 14 km. În spatele navei mai sunt două tunuri, care pot să tragă la maximum șapte km distanță. De asemenea, mai avem două tunuri cu apă, necesare în caz de incendiu. (...) Această navă a fost construită pentru a transporta tancuri, soldați. De asemenea, poate funcționa și ca un pod, pentru treceri pe râuri, de exemplu. La bordul navei pot locui aproximativ 1.250 de persoane”, ne-a spus Anastasia, petty officer (sergent – n.r.) pe nava HS Rhodos.

Nava grecească „HS Rhodos” din clasa Jason este o navă de desant maritim cu un deplasament de 4.900t, o lungime de 116m, lățime 15,3m și pescaj 3.4m. Echipajul permanent este de 116 persoane, iar pe timpul misiunilor la bord se pot îmbarca până la 1.200 de militari.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614