REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum este viaţa unui locatar din Zona Peninsulară, proprietar cu acte în regulă într-o ruină care riscă să se prăbuşească

Cum este viaţa unui locatar din Zona Peninsulară, proprietar cu acte în regulă într-o ruină care riscă să se prăbuşească

Replica API 10 august 2013 | 00:00 110

"Ocoliţi. Pericol!"

"Ocoliţi. Pericol!"

Zona Peninsulară din Constanţa este în plină transformare. În luna noiembrie a anului trecut a fost lansat proiectul "Restaurarea şi reamenjarea zonei istorice - Piaţa Ovidiu", finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1. Valoarea investiţiei este de 14.863.355,95 lei, din care 11.921.207,20 lei reprezintă valoarea eligibilă pentru finanţare prin POR. Contribuţia financiară a Uniunii Europene la realizarea acestui proiect, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, este de 9.578.689,99 lei, iar suma alocată de la bugetul de stat este de 2.104.093,06 lei. Cofinanţarea din partea municipiului Constanţa este de 3.180.572,90 lei. Lucrările vor dura maximum un an şi jumătate. Având în vedere aceste lucrări, zona este greu accesibilă atât pietonilor cât şi autovehiculelor. Printre mormane de moloz, piatră, şipci de lemn, dar şi gunoaie aruncate la voia întâmplării, tronează clădiri dărăpănate, cu geamuri sparte, cu bucăţi întregi de tencuială şi zid desprinse, care răspândesc un iz de vechi şi mucegai, greu de suportat şi pentru cel mai puţin pretenţios organ olfactiv. Imaginea în ansamblu te duce cu gândul la dezastrele provocate de bombardamentele din timpul războiului. Majoritatea clădirilor amintite mai sus poartă mesajul: "Ocoliţi. Pericol de prăbuşire", şi sunt părăsite, dar spre surprinderea oricărui trecător, în unele dintre ele poţi vedea rufe puse la uscat în balcoane. În timp ce oamenii care se plimbă prin zonă evită să treacă exact pe sub acoperişul acestor clădiri, locatarii acestora îşi trăiesc viaţa de zi cu zi fără să se teamă pentru viaţa lor. Sau, dacă se tem, nu găsesc altă soluţie.

Unul din locatarii "curajoşi" ai zonei este Aurelia. Nu-i pasă că poate muri în orice clipă, dacă are loc un cutremur de mare magnitudine. A cumpărat două spaţii, la etajul I şi etajul II al imobilului situat pe strada Mircea cel Bătrân nr.4 încă din anul 2006 cu suma de 20.000 de Euro. A mai trebuit să investească 10.000 de Euro pentru a aduce îmbunătăţiri. Acum este foarte supărată. O bucată întreagă din spatele clădirii a căzut, fapt care nu-i permite, în eventualitatea în care vrea să vândă, să obţină mare lucru. "Am fost chiriaşă a ICRAL-ului în această clădire din anul 1986. În 1990, firma SC Model S.A. a preluat clădirea. În anul 2006 mi-au cerut pe casa de jos 20.000 de Euro şi am mai investit 10.000 de Euro pentru îmbunătăţiri. Ne-am târguit ca la piaţă. Acum deţin două mini-apartamente pe care le-am cumpărat pe numele fiicei mele. Sunt ale mele, nu am de ce să plec de aici. Eu nu mai sunt chiriaşă, şi nici nu stau abuziv. Acum doi ani o bucată întreagă din spatele clădirii a căzut. În această situaţie când pereţii stau să cadă, dacă vreau să vând, cât să cer? În momentul în care a căzut bucata din clădire a venit o comisie de la Inspectoratul în Construcţii în frunte cu Christian Gigi Chiru. Au aplicat o amendă de 50 de milioane şi i-au obligat pe proprietari să-i evacueze pe locatarii de la etajul I, pentru că exista pericolul să cadă. Din expertiza care a fost făcută atunci a rezultat că partea din faţă a clădirii necesită doar o mică consolidare, dar partea din spate trebuie neapărat consolidată pentru că prezintă risc avansat de surpare. SC Model S.A. ar fi trebuit să facă un plan urbanistic de consolidare, dar care a rămas în coadă de peşte. Ei deţinând aproape 60% din clădire era doar treaba lor, dar au vrut să ne coopteze şi pe noi, restul proprietarilor. Oricum ne-au păcălit şi am dat şi noi bani pentru expertiză. Eu cred că nu trebuia să plătim. SC. Model SA nu s-a implicat cu nimic. Au făcut doar uşa de la intrare şi jumătate din acoperiş din ondulină", a declarat, pentru "Replica", Aurelia din Constanţa.

"Au făcut un proces verbal în care spun că proprietarii care locuiesc sunt răspunzători"

Locatara din clădirea situată pe strada Mircea cel Bătrân nr.4 mai susţine că SC. Model SA a pasat responsabilitatea pe umerii proprietarilor care locuiesc în imobil. "Au făcut un proces verbal în care spun că proprietarii care locuiesc sunt răspunzători în cazul în care se dărâmă clădirea,nu ei, şi au pus plăcuţe de avertizare cu pericol de prăbuşire. Ce rezolvă dacă le lipesc? Nu mai cad clădirile? Am vrut să facem faţada, dar nu ne-au ajutat. Adevărul este că restul proprietarilor au închiriat şi nu prea îi interesează. SC. Model S.A a făcut o nouă intabulare a terasei cu unul din apartamentele lor de la etajul II. M-am dus la notar şi mi-a spus să cer extras de carte funciară. Stau din anul 1986 aici şi m-am cam săturat. Mă lupt cu morile de vânt. Aici fiecare care a venit a făcut ce a vrut. Terenul de sub clădire este al Primăriei, iar în momentul în care vor vinde va trebui să cumpărăm, dar acesta este alt subiect", a adăugat, Aurelia din Constanţa.

"Nu mi-este frică să stau în clădire"

Aureliei nu îi este frică să stea în clădire, cu toate că plăcuţa de avertizare este aşezată de doi ani pe faţada acesteia. "Nu mi-este frică să stau în clădire. Nu mi-este frică că se dărâmă. Partea din spate a clădirii este făcută întâi, în anul 1920. A căzut o bucată din ea pentru că înainte au stat nişte ţigani aici o perioadă lungă de timp. Au lăsat apa să curgă, apa s-a infiltrat deoarece ţeava era prin perete, terenul din zonă de aici este nisipos şi din cauza asta a căzut. Noi, restul proprietarilor ar fi trebuit să facem o plângere scrisă în legătură cu acest lucru. Din păcate nu am făcut-o", a concluzionat Aurelia.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108