REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum fac unii bani din nenorocirea altora

Cum fac unii bani din nenorocirea altora

Replica API 1 februarie 2013 | 00:00 224

Se înmulţesc vânătorii de daune morale

Se înmulţesc vânătorii de daune morale

Sumele imense de care pot beneficia prin lege persoanele accidentate ori familiile victimelor din accidente rutiere au dat idei de afaceri avocaţilor întreprinzători. În lipsa unor reglementări clare, instanţele obligă societăţile de asigurare la plata unor sume care, în unele cazuri, depăşesc un milion de euro. De cele mai multe ori, victimele se aleg cu cel mult 30-40% din sume, restul banilor fiind asimilaţi unor aşa zise comisioane de succes. Aproximativ 20% din daunele plătite de societăţile de asigurare în baza poliţelor RCA au provenit, în primele nouă luni ale anului trecut, din daune morale pentru vătămări corporale şi decese. Procentul a crescut agresiv în ultimii doi ani, direct proporţional cu deciziile date de instanţele de judecată în favoarea victimelor accidentelor rutiere. Lipsa unor reglementări clare în domeniu face ca singurul reper concret pe care judecătorii îl pot lua în seamă la stabilirea cuantumului daunelor morale să fie limita maximă impusă de normele privind RCA adică nu mai puţin de 5 milioane de euro. Însă ceea ce pentru unii constituie o veste proastă, pentru alţii reprezintă o oportunitate neaşteptată. Şi nu este vorba de familiile victimelor. "Specialiştii" în domeniu pretind între 50 şi 70% din valoarea despăgubirilor, după cum arată Cosmin Vasile, partener la casa de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu. Cum în România există deja mai multe decizii care acordă victimelor despăgubiri de sute de mii şi chiar de peste un milion de euro, câştigurile "vânătorilor de daune morale" sunt substanţiale.

Planuri bine puse la punct. "Onorarii" de sute de mii de euro

Avocaţii specializaţi în daune îşi construiesc adevărate reţele cu ajutorul cărora reuşesc să afle în timp real despre cazurile care se pretează la plata unor despăgubiri substanţiale. Relaţiile acestor "profesionişti" se întind în Poliţie, dar şi în lumea medicală. De multe ori, avocatul este cel care se duce să propună familiei victimelor să pretindă despăgubiri de la societatea care l-a asigurat pe autorul accidentelor. El negociază, el reprezintă victima în instanţă, el se ocupă de obţinerea documentelor care să ateste eventualul handicap major al accidentatului. Interesant este că, de obicei, instanţele acordă sume mai mari pentru vătămări grave şi ireversibile decât pentru decese, după cum arată avocatul Marius Diaconeasa, specialist în dreptul asigurărilor. Astfel pot apărea şi încercări de escrocare."Judecătorul nu vede victima, el vede doar nişte acte care atestă că respectiva persoană are un handicap irecuperabil. Dar ce se întâmplă dacă respectiva persoană a fost văzută ulterior ieşind dintr-un club, de exemplu?", se întreabă avocatul Cosmin Vasile, citat de capital.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614