REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum facem față celui de-al doilea val de îmbolnăviri de COVID-19. Top 5 măsuri de prevenție

Cum facem față celui de-al doilea val de îmbolnăviri de COVID-19. Top 5 măsuri de prevenție

Replica API 10 noiembrie 2020 | 00:00 1551

Cum pandemia de COVID-19 se prelungește, este esențial să știm cum ne protejăm împotriva infectării cu noul coronavirus, care sunt diferențele între COVID-19 și diverse boli respiratorii de sezon și, de asemenea, ce riscăm dacă nu respectăm măsurile de protecție impuse de autorități.

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, provocată de noul coronavirus, SARS-CoV-2. Majoritatea persoanelor bolnave de COVID-19 se confruntă cu tulburări respiratorii ușoare până la moderate și se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Vârstnicii și persoanele cu probleme medicale subiacente - cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, bolile respiratorii cronice și cancerul - sunt mai susceptibile la a dezvolta complicații în urma îmbolnăvirii de COVID-19, scrie doc.ro.

Care este diferența între COVID-19 și gripă?

O diferență importantă între boala cauzată de SARS-CoV-2 și gripă este viteza cu care se răspândesc noul coronavirus și virusul gripal. Perioada de incubație a virusului gripal (adică perioada care trece de la infectare și până la apariția simptomelor) este mai scurtă decât a coronavirusului: intervalul de timp în caz de infectare cu SARS-CoV-2 este estimat a fi în medie de 5-6 zile, în timp ce în cazul unui virus gripal acest interval este de 1-4 zile.

O altă diferență între aceste virusuri este și felul în care se transmit: virusul gripal poate trece de la o persoană la alta în primele 3-5 zile de boală, SARS-CoV-2 se poate transmite transmite inclusiv cu 24-48 de ore înainte de apariția simptomelor.

Riscul de complicații pentru copiii sănătoși este mai mare pentru gripă comparativ cu COVID-19. Cu toate acestea, sugarii și copiii cu afecțiuni medicale subiacente prezintă un risc crescut atât pentru gripă, cât și pentru COVID-19.

În ceea ce privește complicațiile bolilor, majoritatea persoanelor care suferă de gripă se vor recupera într-o perioadă cuprinsă între câteva zile și două săptămâni, dar unele persoane vor dezvolta complicații (pneumonie, insuficiență respiratorie, septicemie, leziuni cardiace - toate acestea se pot dezvolta și în caz de infectare cu SARS-CoV-2). În plus, complicațiile asociate cu COVID-19 pot include cheaguri de sânge în venele și arterele plămânilor, inimii, picioarelor sau creierului și sindromul inflamator multisistem la copii.

Unele cercetări au arătat că tratamentul cu vitamina D scade riscul de infecții respiratorii virale, în special la persoanele care au lipsă de vitamina D. Această vitamină se obține în special prin expunerea la soare, însă izolarea din timpul stării de urgență și statul mai mult în casă pentru a reduce răspândirea SARS-CoV-2 au scăzut această expunere în cazul multor persoane, crescând potențial nevoile de suplimentare. Nivelurile mai mari de vitamina D sunt asociate cu niveluri mai mici de interleukină, o țintă majoră pentru controlul furtunii de citokine prezentă în boala COVID-19, așa că, deși dovezile științifice nu sunt întru totul clarificate, un supliment cu vitamina D ar putea fi util în prevenirea îmbolnăvirii de o formă gravă de COVID-19 și ar putea fi util și pentru evitarea complicațiilor gripei. Alimente bogate în vitamina D sunt somonul, heringul, sardinele, uleiul din ficat de cod, tonul, gălbenușul de ou, ciupercile.

În ceea ce privește simptomele, există și aici diferențe. Simptomele apărute pot trece de la ușoare la severe când e vorba de boala apărută ca urmare a infectării cu noul coronavirus, se instalează brusc când e vorba de gripă și gradual când e vorba de răceală, iar când apare o alergie simptomele se îmbunătățesc sau se înrăutățesc în funcție de factorii de mediu.

Deși febra, tusea și durerile musculare pot apărea și în caz de infectare cu noul coronavirus, și în caz de gripă, ba chiar și asociate cu o răceală obișnuită sau cu o alergie, există totuși o probabilitate mai mare sau mai mică de apariție a acestora pentru fiecare boală.

Febra

Majoritatea persoanelor care se infectează cu SARS-CoV-2 și se îmbolnăvesc de COVID-19 fac febră. La fel, și majoritatea persoanelor care contactează un virus gripal și se îmbolnăvesc de gripă fac febră. Răceala cauzează rar apariția febrei, la fel și alergiile.

Tusea uscată

Acest simptom apare frecvent în caz de infectare cu noul coronavirus, gripă și alergii, dar rar în caz de răceală.

Durerile musculare

Acestea apar frecvent în caz de gripă și răceală, dar mai puțin frecvent în caz de COVID-19 și deloc în caz de alergie.

Tulburările de respirație

Acestea apar adesea în caz de infectare cu noul coronavirus, dar rar în caz de gripă, răceală și alergii.

Strănutul

Acest simptom nu apare în caz de COVID-19 și nici de gripă, dar apare frecvent în caz de răceală și alergii.

Secrețiile nazale

Apar frecvent în răceală și alergii, uneori în caz de gripă și rareori în caz de infectare cu noul coronavirus.

Pierderea mirosului și gustului

Acestea apar frecvent în caz de infectare cu SARS-CoV-2, dar rar în caz de gripă, răceală sau alergie.

Ce riscăm dacă nu respectăm măsurile de siguranță impuse de autorități?

Pe data de 5 noiembrie 2020, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a decis, prin Hotărârea nr. 52, instituirea unor noi măsuri care să prevină și să limiteze transmiterea SARS-CoV-2. Printre măsurile propuse se numără:

- masca de protecție să fie purtată obligatoriu, în toată țara, de „toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise”

- angajatorii să organizeze un program de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar dacă acest lucru nu este posibil, programul trebuie organizat „astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin 2 ore”

- activitatea grădinițelor și a școlilor să se desfășoare online.

Persoanele și instituțiile care nu respectă măsurile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii noului coronavirus vor plăti amenzi, valoarea sancțiunilor situându-se între 500 și 15.000 de lei.

Care sunt cele mai la îndemână măsuri de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus?

Pentru a scădea riscul de a te infecta cu SARS-CoV-2, e necesar să ții cont de măsurile recomandate de autoritățile sanitare internaționale:

1. Spală-te pe mâini corect și regulat

Mâinile trebuie spălate temeinic cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, prin frecarea palmelor, a dosului mâinilor, a spațiilor dintre degete și a celor de sub unghii. Spălatul pe mâini este necesar mai ales după ce au fost atinse zone pe care le-au atins foarte multe persoane, după folosirea toaletei și înainte de masă. Ochii, nasul și gura nu trebuie atinse cu mâinile nespălate.

Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, mâinile trebuie igienizate cu gel dezinfectant pentru 20-30 de secunde. Pentru ca un gel dezinfectant să fie eficient împotriva SARS-CoV-2, trebuie să conțină alcool (etanol) în proporție de 70%, iar pentru a reduce riscul de iritații ale mâinilor, e bine ca dezinfectantul să fie și hidratant, așa cum este cazul gelului de curățare Guard X.

2. Poartă mască atunci când ieși din casă

O măsură esențială împotriva infectării cu noul coronavirus este purtarea măștii atunci când părăsești domiciliul (pe stradă, în magazine, în mijloacele de transport, la serviciu etc.). Masca purtată corect trebuie să acopere nasul și gura. Nu da masca jos atunci când vorbești la telefon sau când discuți cu alte persoane.

3. Păstrează distanța în public

Evită pe cât posibil să stai la o distanță mai mică de 1,5 metri de alte persoane, mai ales dacă aceste persoane strănută sau tușesc. Dacă tu strănuți sau tușești, nu-ți da masca jos. De asemenea, e bine să eviți deplasările care nu sunt necesare și să faci uz mai mult de mașina personală, de bicicletă sau de mersul pe jos decât de mijloacele de transport în comun.

4. Izolează-te în caz de simptome de COVID-19

Dacă prezinți simptome de COVID-19 sau de alte afecțiuni respiratorii, rămâi la domiciliu. De asemenea, dacă ești contact direct al unei persoane testate pozitiv cu COVID-19, rămâi la domiciliu. Simptomele ușoare ale infectării cu SARS-CoV-2 se tratează cu hidratare sporită (apă, ceaiuri de plante, supe), cu odihnă și cu tratament recomandat de medicul de familie. Dacă simptomele se agravează, cere prin telefon sfatul medicului de familie. Dacă ai febră și tulburări de respirație, sună la 112.

5. Menține o stare bună de sănătate generală

Nu mai puțin important, pentru a-ți păstra o imunitate echilibrată, capabilă să lupte mai eficient împotriva SARS-CoV-2 și a altor virusuri, străduiește-te să ai un stil de viață cât mai sănătos: consumă mai multe legume și fructe și mai puține grăsimi, zahăr și produse de la fast-food, fă mișcare cel puțin 30 de minute de 5 ori pe săptămână, evită fumatul și consumul exagerat de alcool și caută să ai un somn odihnitor, ideal de 7-8 ore pe noapte și nu mai puțin de 6 ore.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
''muncim de acasa''sau asteptam lunar pensia speciala.Nu esti bugetar sau pensionar special?Ghinion.Vei alege intre o infectare posibila cu gripa sau moartea lenta prin infometare.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614