REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum funcționează terapia de cuplu?

Cum funcționează terapia de cuplu?

Replica API 26 iunie 2020 | 00:00 1009

O relație de cuplu fericită trebuie întreținută dar, uneori, în ciuda tuturor eforturilor, lucrurile pot să nu meargă în direcția pe care ne-o dorim. În asemenea cazuri, terapia de cuplu poate fi o alternativă eficientă, pentru identificarea corectă a problemelor și soluționarea lor, scrie doc.ro.

De ce ne ferim de terapia de cuplu?

Din păcate, terapia de cuplu este considerată, în continuare, un subiect tabu pentru mulți sau o opțiune de “ultima șansă”, caz în care se ajunge, adesea, foarte târziu. Și anume, atunci când tiparele relaționale disfuncționale s-au înrădăcinat iar legătura emoțională dintre parteneri este slăbită, aspecte care pot duce la clădirea resentimentelor, pe fondul conflictelor nerezolvate din trecut.

Cercetările arată că, în medie, este nevoie de 6 ani de neplăceri în relație pentru ca partenerii să ia decizia de a merge la terapie de cuplu. Deși, în funcție de natura problemelor, terapia poate fi eficientă și în cazul neînțelegerilor de lungă durată, este recomandată apelarea la un specialist din vreme, deoarece procesul de recuperare este anevoios și poate fi și mai complicat odată cu trecerea timpului.

Există numeroase preconcepții în legătură cu terapia de cuplu, motiv pentru care mulți nu se gândesc sau refuză să ia acest pas. Unele persoane cred că terapia de cuplu este doar pentru probleme foarte grave în relație, cum ar fi dependența de droguri a unui partener sau infidelitatea. Altele consideră că terapia de cuplu este ultimul resort înainte de despărțirea propriu-zisă, pe care multe cupluri o fac doar din dorința de a scăpa de sentimentul de vinovăție cu privire la eșecul relației.

De asemenea, o preconcepție des întâlnită este cea că terapia de cuplu este o metodă de a forța partenerul să se schimbe, deoarece el/ea este “problema” în relație.

Cum funcționează terapia de cuplu?

Terapia de cuplu este o formă de psihoterapie în care terapeutul abordează problemele de cuplu pentru a identifica și rezolva conflictele din relație, precum și pentru a îmbunătăți nivelul de satisfacție din relație, printr-o serie de tactici care aparțin de terapie familială și afectivă.

Deși fiecare specialist are propria tehnică în terapia de cuplu, în funcție de tipul de terapie practicat, în general se urmează un protocol structurat pe următoarele elemente:

- ocus pe o problemă specifică (dificultăți/incompatibilitate sexuală, gelozie, apatie)

- focus pe tratarea problemei în ansamblu, adică a relației, și nu a fiecărui partener

- adoptarea unui set de tactici sau intervenții, de la începutul procesului de terapie, pentru schimbarea opticii partenerilor asupra relației

- stabilirea unei perspective clare asupra obiectivelor terapiei

Terapia de cuplu începe, de obicei, cu o serie de întrebări standard despre istoricul relației, istoricul familial, sistemul de valori, contextul socio-cultural al partenerilor. Pe parcursul procesului de terapie, psihologul va asista cuplul în identificarea problemei centrale, în jurul căreia se va construi planul de tratament și, respectiv, structura acestuia.

În prima etapă, terapeutul va ajuta cuplul să înțeleagă mai bine dinamica relației care a cauzat problema, precum și felul în care partenerii, prin comportamentul individual, întrețin interacțiunea disfuncțională. Scopul este ca partenerii să își schimbe felul în care privesc relația și pe ei înșiși.

Un alt aspect esențial în terapia de cuplu, și următoarea etapă, este schimbarea comportamentului partenerilor și al interacțiunii dintre aceștia. În acest sens, terapeuții de cuplu vor da teme pentru acasă partenerilor, pentru a-și pune în practică cunoștințe nou învățate și a le aplica în interacțiunile zilnice.

Majoritatea cuplurilor pot dobândi, în urma terapiei, o înțelegere nouă asupra tiparelor relaționale, o capacitate de exprimare a emoțiilor sporită și aptitudini necesare pentru comunicare și pentru rezolvarea problemelor într-un mod mai eficient.

Pentru cine este terapia de cuplu?

Terapia de cuplu este benefică pentru orice tip de relație, la orice vârstă. De exemplu, un cuplu logodit poate apela la consiliere premaritală pentru a înțelege mai bine așteptările fiecăruia înainte de căsătorie. La polul opus, un cuplu împreună de 25 de ani poate opta pentru terapie pentru a-și recăpăta entuziasmul și pasiunea în relație.

Terapia de cuplu poate rezolva o problemă, preveni agravarea unei probleme sau, pur și simplu, oferi validare unui cuplu fericit și echilibrat, dar care trece printr-o perioadă de tranziție sau de stres. Probleme des adresate în terapia de cuplu cuprind dificultăți financiare, de parenting, sexuale, relații interpersonale, boli cronice, infertilitate, distanțare emoțională, infidelitate, conflicte frecvente, etc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e schimbarea in ...cuplu dupa 15- 20 de ani ! viata de viata si trai pe vatrai!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614