REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cum gătește Laura Cosoi ca să nu facă risipă de mâncare

Cum gătește Laura Cosoi ca să nu facă risipă de mâncare

Replica API 1 aprilie 2020 | 00:00 1279

Laura Cosoi

Dacă e ceva de care se mai teme Laura Cosoi în aceste zile de în care ne luptăm cu prezența coronavirusului, risipa de mâncare pe care o fac oamenii peste tot în lume se află pe lista ei de îngrijorări. De la cumpărături haotice și până la distrugerea multor tone de alimente, actrița a dezvăluit pe blogul personal cum reușește să pună masa și la ce trucuri apelează, fără să investească o avere în hrana familiei.

“Zilnic se distrug sute de tone de mâncare alterată, în timp ce mulți oameni mor de foame. (…) Dacă se întâmplă ca tocmai să fii aruncat o sacoșă cu mâncare expirată și, în aceeași zi, să observi pe stradă un bătrân care caută printr-un coș de gunoi, situația se schimbă. Te mustră conștiința, pentru că e un caz real și nu o statistică”, povestea Laura Cosoi.

Motivul pentru care Laura Cosoi nu gătește din abundență

“Nu-mi place risipa de alimente din mai multe motive, nu doar pentru că uneori este pur și simplu imorală. Sunt bani aruncați la gunoi și timp risipit cu cumpărături și prepararea mâncărurilor. În plus, când merg la țară sau petrec timp în natură și văd cum crește abundență de fructe în copaci, iar multe dintre ele ajung la gunoi mă gândesc că nu prețuim cum trebuie ce ne dă Dumnezeu. E păcat. Așa că astăzi aș vrea să vorbim despre cum să prevenim risipa de alimente. Ai fi surprins(ă) să afli cât de mult ne stimulează creativitatea în bucătărie lucrul acesta!”, este sfatul actriței.

"Nu cumpără mai mult decât e nevoie. Spun asta că regulă generală, deși uneori nu e posibil să o respecți întocmai. De sărbători, sau când ai musafiri e mai bine să fie ceva în plus decât să se ridice lumea de la masă flamandă. Problema e ce faci cu ce-ți rămâne, pentru că aici intervine risipa", spunea ea.

Trucurile Laurei Cosoi pentru o masă hrănitoare

"Reinventează feluri creative de mâncare cu ceea ce ți-a rămas de la alte mese. Spre exemplu, dacă îți rămâne friptură de curcan sau pui, poți prepară o salată. Adaugi nuci pecan, mentă sau rodie și iese ceva grozav. Dacă la friptura rămasă adaugi câteva legume, faci o supă pe care poți să o foloseșți ca bază pentru alte mâncăruri. Dacă e prea multă, congeleaz-o și trece data pe o etichetă, pe pungă sigilată. Dacă ți-au trebuit gălbenușuri pentru o prăjitură, nu arunca albușurile. Poți să le congelezi, pentru că rezistă bine. Iar când ai chef, faci un chec sau o Pavlova, cu fructe de pădure. E foarte bună!

Când, din diverse motive, trebuie să gătesc mai mult și nu se mănâncă atât cât am estimat, congeleză mâncarea imediat. Fac porții pe care le pun în congelator și scriu pe pungă specială ce conține plus data. E o metodă care mă ajută mult. Noi nu mâncăm același fel de mâncare prea multe zile la rând, așa că, pentru că am rezerve de mâncare gătită în congelator, pot să variez frecvent, fără să stau toată ziua în bucătărie. Vrem pește? Avem în congelator pește la cuptor cu sos de portocale și ghimbir. Alături de un risotto preparat rapid și o salată e o masă sănătoasă și gata imediat", preferă actrița.

"Din legumele care dau să se veștejească prepar imediat un stock (supă), bună ca bază pentru diferite rețete. În loc să pun apă, pun stock de legume sau supă. La fel poți să procedezi cu fructele.

Din merele sau perele rămase, că acum e sezonul lor, poți să faci jeleu aromat cu scoțișoară, cardamom sau ghimbir, după plac. În loc de gelatină pui agar agar (un gelifiant din alge roșii), iar zahărul alb îl înlocuiești cu sirop de agave. Nu mai spun că și cojile de mere rămase de la o plăcintă pot fi uscate în cuptor. Iar când, pe vremea răcoroasă, bei un ceai în care adaugi chips-uri de măr și scorțișoară te simți dintr-o dată reconfortat!

Dacă ai prea mult, dă și altora! Știu că este o regulă care trece oricui prin cap, dar de multe ori nu o facem din comoditate. Spre exemplu, dacă ti-a rămas prăjitură, fă un pachețel și du-o colegilor de serviciu. Când musafirii pleacă de la tine, da-le la pachet din porțiile care le-au plăcut cel mai mult. Dă vecinilor sau prietenilor cu copii și sigur se vor bucura. Mâncarea gătită și dăruită cu dragoste are un efect incredibil asupra oamenilor! Cred că are puterea de a crea punți de afecțiune în lumea asta a noastră, care tinde să se divizeze și insingureze", a conchis ea pe blogul personal, scrie click.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta nu se mai dezbraca ptr reclama ca e plin de panarame?
2
0
Bravo Laura Cosoi. Dar nu ti-ei schimbat numele ? Tot Cosoi te chiama ?
2
0
gateste bine dar cit a mai slabit oana roman ? si cum mai e relatia dragusancei cu steroid ala ?
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920