REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum ies infractorii din AREST: promit victimei verzi şi uscate şi se ÎMPACĂ

Cum ies infractorii din AREST: promit victimei verzi şi uscate şi se ÎMPACĂ

Replica API 20 martie 2015 | 00:08 226

Hoţi şi violatori, în libertate!

Hoţi şi violatori, în libertate!

Sesizări, anchete, prinderi în flagrant, percheziţii şi arestări – toate se pot duce pe apa sâmbetei dacă părţile se împacă. Aşa s-a petrecut şi la Cernavodă, unde, după o anchetă, poliţiştii au prins nişte indivizi care au spart o casă. Au fost arestaţi însă, unul dintre inculpaţi, respectiv Walter Vasile Călărău, s-a împăcat cu partea vătămată, motiv pentru care a fost eliberat din arest. Acelaşi lucru este valabil şi în situaţiile în care victima retrage plângerea, cum a fost cazul violului din municipiul Constanţa.

Furtul din locuinţă a avut loc pe 27.02.2015, când poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraş Cernavodă i-au identificat pe Eugen Ciobanu, Ion Gabriel Cărăuşu, ambii de 21 ani şi pe Walter Vasile Călărău, de 16 ani, toţi din Cernavodă, bănuiţi de comiterea faptei. Mai exact, aceştia, la data de 27.02.2015, în intervalul orar 18.00 - 21.00, profitând de faptul că proprietarii nu se aflau acasă, au pătruns în locuinţă prin forţarea uşii de acces sustrăgând produse alimentare şi cabluri electrice.

Toţi au ajuns în arest însă, pe 18 martie anul curent, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au cerut revocarea măsurii preventive, pe motivul împăcării părţilor. Prin urmare, Walter Vasile a fost eliberat din arest şi nu va mai fi cercetat. Ceilalţi rămân după gratii şi urmează să fie trimişi în judecată. Din păcate, aceasta este legea şi ea trebuie respectată chiar dacă acest lucru înseamnă infractori lăsaţi liberi pe străzi şi muncă dusă pe apa sâmbetei.

Potrivit Articolului 159 din Noul Cod Penal, împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă şi produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care persoana vătămată ajunge să retragă plângerea, cum a fost şi cazul violului din municipiului Constanţa, care a avut loc la mijlocul lunii martie anul curent. Victima a sesizat Poliţia, a mers la Serviciul de Medicină Legală, oamenii legii au efectuat percheziţii la domiciliul suspectului, acesta fiind arestat preventiv pentru 30 de zile.

Însă, în aceeaşi zi, femeia şi-a retras plângerea, bărbatul fiind pus în libertate. Această dispoziţie este încadrată la Art. 158 din Noul Cod Penal şi prevede: Retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile. Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614