REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum influențează primele zile reci tensiunea arterială

Cum influențează primele zile reci tensiunea arterială

Replica API 15 octombrie 2020 | 00:00 1380

Corpul nostru răspunde la schimbările de temperatură, deci este plauzibil ca temperatura să influențeze tensiunea arterială. De ce se întâmplă acest lucru și ce e de făcut?

Frigul poate crește tensiunea arterială

Tensiunea arterială este în general mai mare iarna și mai mică vara. Acest lucru este influențat de faptul că temperaturile scăzute determină îngustarea vaselor de sânge - ceea ce crește tensiunea arterială, deoarece este nevoie de mai multă presiune pentru a forța sângele să treacă prin prin venele și arterele îngustate, scrie doc.ro.

În plus față de faptul că e afectată de vremea rece, tensiunea arterială poate fi afectată și de o schimbare bruscă a modelelor meteorologice, cum ar fi un front atmosferic sau o furtună. Corpul și vasele de sânge, în special, pot reacționa la schimbări bruște în ceea ce privește umiditatea, presiune atmosferică sau acoperirea cerului cu nori în același mod în care reacționează la frig. Aceste variații ale tensiunii arteriale legate de vreme sunt mai frecvente la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

Alte cauze sezoniere ale tensiunii arteriale crescute includ creșterea în greutate și scăderea activității fizice, care sunt frecvente în timpul iernii. Dacă știi că ai deja hipertensiune, e bine să îți monitorizați valorile tensiunii arteriale pe măsură ce anotimpurile se schimbă și să ceri sfatul medicului dacă nu te simți bine.

Medicul îți poate recomanda schimbarea dozei de medicament pentru tensiunea arterială sau chiar trecerea la un alt medicament. E deosebit de important să nu faci nicio modificare în ceea ce privește medicația fără să ai înainte aprobarea medicului.

Un studiu din 2013 a confirmat că scăderea temperaturii și lipsa soarelui sau creșterea precipitațiilor și a înghețului sunt asociate cu o ușoară creștere a valorilor tensiunii arteriale. Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Glasgow și a inclus 16.010 persoane de la Blood Pressure Clinic din Glasgow (47% erau bărbați), care au fost îndrumate de medicul lor de familie să-și controleze tensiunea arterială crescută. Vârsta medie a participanților la prima lor vizită la clinică a fost de 51 de ani, iar majoritatea erau supraponderali (IMC mediu a fost de 28). Durata medie de urmărire pentru fiecare persoană a fost de 6,5 ani.

Cum îți poți ține tensiunea arterială în limitele normale

Deși nu poți avea control asupra vremii, poți controla alți factori care au legătură cu creșterea tensiunii arteriale, cum ar fi alimentația nesănătoasă, consumul mare de alcool, fumatul și lipsa exercițiul fizic.

O dietă sănătoasă. Alimentația de zi cu zi este unul dintre elementele de bază pe care trebuie să le ai în vedere când e vorba de controlul tensiunii arteriale. De multe ori, o schimbare a felului în care mănânci este cel mai important pas pentru gestionarea hipertensiunii. Pentru a contribui la controlul tensiunii, ar trebui să limitezi cantitatea de sare pe care o consumi și să crești cantitatea de potasiu din dieta zilnică. De asemenea, este important să consumi alimente cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi mai multe legume, fructe și cereale integrale. Dieta DASH este un exemplu de plan alimentar care te poate ajuta să îți reduci tensiunea arterială.

Exercițiile fizice regulate. Exercițiile fizice te pot ajuta să te menții la o greutate sănătoasă și să îți și reduci tensiunea arterială. Ar trebui să încerci să faci exerciții aerobice de intensitate moderată timp de cel puțin două ore și jumătate pe săptămână sau exerciții aerobice de intensitate viguroasă timp de 1 oră și 15 minute pe săptămână. Exercițiul aerob, cum ar fi mersul rapid, este practic orice exercițiu care îți face inima să bată mai repede și în care folosești mai mult oxigen decât de obicei. Împarte-ți cele două ore și jumătate de sport săptămânal în câte 30 de minute de luni până vineri, de exemplu sau în altă modalitate care se potrivește cu stilul tău de viață. Dacă nu ai mai făcut sport și te confrunți și cu diverse probleme de sănătate, e indicat să ceri sfatul medicului de familie pentru a afla ce fel de mișcare e mai bună pentru tine și cum să o dozezi.

Menținerea la o greutate normală. Normalul diferă de la o persoană la alta, dar în general se încadrează între niște limite. A fi supraponderal sau a suferi de obezitate crește riscul de hipertensiune arterială și de diverse alte probleme de sănătate. Menținerea unei greutăți sănătoase te poate ajuta să ții sub control tensiunea arterială și să îți reduci riscul pentru alte probleme de sănătate. Dacă ești supraponderal sau, mai ales, dacă te confrunți cu obezitatea, e necesar să ceri sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist acreditat legat de ce ar trebui să faci pentru a slăbi sănătos - în general, programele sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte.

Limitarea consumului de alcool. Și un consum prea mare de alcool poate crește tensiunea arterială, ca să nu mai vorbim de faptul că adaugă calorii suplimentare dietei, care pot duce pe nesimțite la creșterea în greutate. Bărbații nu ar trebui să bea mai mult de două băuturi pe zi (bere sau vin), iar femeile doar una. O băutură tare nu ar trebui consumată decât cel mult o dată pe săptămână, într-o cantitate mică (25 ml).

Evitarea fumatului. Fumatul crește nu doar tensiunea arterială, ci și riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. Renunțarea la fumat poate fi o acțiune greu de îndeplinit, așa că dacă simți că nu vei reuși de unul singur, cere sfatul medicului despre cum ai putea să-ți faci un plan care să te ajute în acest demers.

Gestionarea stresului. Stresul este o problemă majoră cu care se confruntă și tinerii și vârstnicii, iar gestionarea lui nu este întotdeauna simplă. A învăța cum să faci față stresului pe termen lung, însă, este crucial nu doar pentru reducerea tensiunii arteriale, ci și pentru îmbunătățirea sănătății fizice generale precum și a celei emoționale. Printre tehnicile de gestionare a stresului se numără ascultarea muzicii preferate, lecturile relaxante, meditația, yoga și exercițiile de respirație.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614