REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum înlocuiești zahărul cu îndulcitori naturali, în rețetele preferate

Cum înlocuiești zahărul cu îndulcitori naturali, în rețetele preferate

Replica API 18 mai 2021 | 00:00 702

Poți folosi îndulcitori naturali dacă suferi de diabet, dacă ești la dietă sau dacă, pur și simplu, vrei să renunți la zahăr. Iată cum poți folosi asemenea îndulcitori în rețetele tale preferate, fără însă să se modifice gustul prăjiturilor tale!

Sursă foto: Shutterstock

Zahărul alb trece printr-o serie de procese de rafinare, care îl fac să își piardă orice valoare nutriţională. Așadar, zahărul are calorii, însă acestea sunt “goale”, venind la pachet cu 0 nutrienți, scrie doc.ro.

Pe de altă parte însă, îndulcitorii naturali sunt mai aproape de forma lor naturală, chiar dacă și aceștia sunt procesați. Așadar, aceștia conțin vitamine, minerale, enzime și alți nutrienți ce sunt de folos organismului.

Dacă te hotărăști să înlocuiești însă zahărul cu îndulcitori naturali și la prepararea deșerturilor, trebuie să știi că există câteva reguli pe care să le respecți, dacă îți dorești un deșert reușit.

Iată cum înlocuiești zahărul cu câțiva dintre îndulcitorii naturali preferați de către adepții unei diete sănătoase, fără însă că gustul deșertului să fie alterat:

Mierea naturală în loc de zahăr – mierea, spre deosebire de zahăr, conține enzime, aminoacizi, calciu, magneziu și chiar și vitamina B6. Această este extrem de sănătoasă, având proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Pentru a înlocui cu succes mierea cu zahărul într-o rețeta, trebuie să folosești un raport de 1:1. Asta înseamnă că pentru fiecare linguriță de zahăr necesară, vei pune una de miere.

Siropul de arțar pe post de înlocuitor al zahărului – bogat în antioxidanți de preț, dar și în magneziu și zinc, siropul de arțar are o aromă foarte dulce. Și în cazul acestuia se va păstra raportul de 1:1 în rețete.

Îndulcitorul pe bază de ștevia – spre deosebire de mulți îndulcitori naturali, acesta nu mărește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că este o varianta recomandată mai ales persoanelor care suferă de diabet. Totodată, acesta nu are nici calorii, ceea ce înseamnă că poate fi consumat și la dietă. Fiind de 150 de ori mai dulce decât zahărul, acest îndulcitor se va folosi într-o cantitate mult mai mică. Concret, la prepararea deșerturilor, se va înlocui o cană de zahăr alb cu 1 linguriță de îndulcitor pe baza de ștevia.

Sirop de agave – acesta este bogat în vitamine și minerale și are totodată un indice glicemic mic. Este important de menționat că este bogat în fructoza. În rețete, se va folosi 2/3 cană de sirop de agave în locul unei căni de zahăr rafinat.

Melasa organică din trestie de zahăr – melasa este un reziduu care rămâne în timpul procesării zahărului. Această crește nivelul de zahăr din sânge (glicemia), însă totodată este o sursă importantă de fier, cupru, mangan, potasiu și magneziu. Fiind foarte dulce, este nevoie de o cantitate mai mică decât cea de zahăr pe care ai folosi-o în mod normal la îndulcirea unui preparat.

Încearcă să reduci la jumătate cantitatea de melasă atunci când vrei să înlocuiești zahărul, iar dacă ţi se pare prea dulce, poți să reduci și mai mult această cantitate.

Zahărul de cocos – conține 17 aminoacizi, este bogat în minerale, dar și în vitamina C. Pentru a înlocui zahărul alb cu cel de cocos vei folosi un raport de 1:1 iar gustul deșertului pregătit va fi același.

Indiferent de îndulcitorul natural folosit, trebuie să te consulți cu medicul tău curant dacă suferi de diabet. Unii îndulcitori nu au niciun impact asupra glicemiei (nivelului de zahăr prezent în sânge) – vezi ștevia, în timp ce alții cresc glicemia la fel că zahărul, poate chiar mai mult.

De asemenea, dacă în urmă folosirii îndulcitorilor naturali în rețete observi că apar simptome gastrointestinale pe care nu le aveai înainte, ar fi bine să renunți la consumul îndulcitorului respectiv.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218