REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum îşi bate joc Şantierul Naval Mangalia de un proprietar de navă

Cum îşi bate joc Şantierul Naval Mangalia de un proprietar de navă

Replica API 26 noiembrie 2011 | 00:00 407

Şi cu nava sechestrată, şi bun de plată

Şi cu nava sechestrată, şi bun de plată

Un mangaliot a ajuns în pragul disperării după ce şi-a achiziţionat o şalupă, a băgat-o în Şantierul Naval Mangalia pentru reparaţii, moment în care nava a fost sechestrată. De atunci au trecut 5 ani, iar lucrurile sunt neschimbate, mai puţin nervii şi răbdarea păgubitului, Ion Argintaru. În ianuarie 2006, mangaliotul Ion Argintaru a cumpărat o navă, prin licitaţie, de la firma Romtehnica Bucureşti, cu scopul de a-i schimba tabla şi de a o transforma în navă de comerţ. Pentru a putea realiza acest lucru, proaspătul deţinător al şalupei "SRS 573" a apelat la Şantierul Naval Mangalia, iar în urma discuţiei cu directorul, Doru Jianu, a fost întocmit un contract conform căruia reparaţiile trebuiau să fie finalizate în termen de 22 de zile.

Inginerii au inspectat nava, au dat ok-ul, apoi au luat-o cu remorcherul din Portul Turistic Mangalia, destinaţia fiind Şantierul Naval. Aici, au urcat-o pe cală pentru a o spăla sub presiune cu scopul de a fi îndepărtat stratul de scoică. Manevra care trebuia realizată în maxim 8 ore, s-a întins la 2-3 zile, povesteşte Ion Argintaru. "Nu-mi era neapărat de termenul din contract, că nu se va respecta sau alte cele, dar costul pe zi pentru simplul fapt că-mi ţineau nava pe cală era de 280 dolari. Asta era problema majoră. În momentul acela, directorul m-a asigurat că nu voi fi taxat suplimentar, pentru că este vina lor. Pentru siguranţa mea, am trimis o adresă scrisă pe care am vrut s-o semnăm. De aici au început scandalurile. Că cine sunt eu de fac aşa ceva, cine mă cred. Mi-a fost interzis accesul în şantier, nu am mai putut avea acces la navă. De ce? Pentru că aşa vrea el. Acesta era răspunsul directorului", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Ion Argintaru, mangaliotul păgubit. Următorul demers a fost instanţa, unde s-au derulat numeroase înfăţişări, sentinţa finală fiind: vina este de ambele părţi. Motivul este acela că nu Ion Argintaru a dus nava în şantierul naval, ci inginerii au adus-o de pe uscat, din portul turisitic. Aşadar, acest mic amănunt pare să se fi întors împotriva păgubitului.

Directorul portului Mangalia îl dă în judecată pe păgubitul Ion Argintaru

Cu toate că situaţia nu a fost una favorabilă, iar mangaliotul a fost singurul dezavantajat, în momentul de faţă a primit o nouă lovitură. Directorul Şantierului Naval Mangalia, Doru Jianu, îl dă în judecată pe acesta pentru achitarea sumei din urmă, pe toată perioada cât a stat nava în şantier, 280 dolari pe zi timp de 5 ani. "Este o escrocherie, o nesimţire, o şaradă, nu mai am cuvinte, sunt la limita disperării. De 5 ani de zile mă chinui să-mi recuperez nava şi nimeni nu mă bagă în seamă, toţi mă tratează ca pe un câine, imi întorc spatele şi râd de mine. Mă ţin la poarta şantierului, nici nu mă lasă să intru, mi-au spus că fac ceva pe el de contract, că ei vor banii că-mi ţin nava. Cum e posibil aşa ceva? Tot el mă dă pe mine în judecată, e un bandit, un nenorocit, nici nu mai ştiu ce să fac. Sunt terminat psihic. Numai când aude de presă se mai înmoaie. Şi acum, de exemplu, am fost la şantier, am stat 4 ore la poartă şi m-au tratat ca pe o javră. Îmi vorbeau cu "pleacă, bă, de aici", "nu intri să-ţi vezi nici o navă". Cum au auzit că vorbesc cu presa, cum au schimbat tonul, "bă" a fost înlocuit cu "domnule" şi aşa mai departe. În sfârşit am reuşit să-mi văd şalupa, care este într-o stare deplorabilă. Şi-au transformat şantierul în cimitir de nave, taie componente metalice şi fac borş cu ele. Jianu are o firmă de fier vechi şi cred că de acolo încep toate manevrele. Lui îi convine, se judecă pe banii statului", a acuzat Ion Argintaru. Vom reveni.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614