REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum îți ajuți copilul adolescent să slăbească sănătos

Cum îți ajuți copilul adolescent să slăbească sănătos

Replica API 28 noiembrie 2020 | 00:00 1090

Greutatea la care se află acum copilul tău adolescent îi afectează sănătatea, atât din punct de vedere fizic, cât și mental, așa că e normal, că părinte, să fii îngrijorat. Din fericire, îl poți ajuta să înceapă demersurile pentru a da jos câteva kilograme înainte de a începe școala și chiar și după debutul noului an școlar sau cu oricare altă ocazie stabilită de el.

Anii adolescenței pot fi o adevărată provocare, în special pentru un tânăr care se lupta cu kilogramele. De pildă, copilul tău își poate propune să slăbească înainte de începerea anului școlar, când merge în tabăra, înainte de petrecerea lui de majorat sau în alte ocazii, când vrea neapărat să slăbească și există riscul să apeleze la diete drastice și periculoase, scrie doc.ro.

Poate că adolescentul tău a fost diagnosticat cu o problema de sănătate asociată cu excesul ponderal, cum ar fi hipertensiunea arterială sau sindromul de apnee în somn. Sau poate că este îngrijorat în legătură cu kilogramele acumulate peste vara sau cu faptul că la școală ar putea avea de-a face cu copii bully. Că părinte, îți dorești să îl ajuți, dar nu este ușor să știi ce trebuie să faceți de acum.

Arată-i că vrei să îl ajuți

Poate că s-a confruntat cu remarci răutăcioase, cu fenomenul bullying, cu depresia sau cu stimă de sine scăzută. Sau poate că se simte frustrat din cauza încercărilor anterioare de a slabi, care nu au funcționat. Oferă-i sprijinul tău și înțelegerea ta și arată-i că eșți dispus să îl ajuți să țină sub control această problema. Ai putea să îi spui "Nu pot să îți schimb eu greutatea, dar te pot ajută să iei decizii sănătoase, că să slăbeșți".

Adu în discuție imaginile nerealiste

Greutatea și imaginea pe care o are despre propriul corp pot fi probleme delicate. Când vine vorba de pierderea kilogramelor la adolescență, amintește-i copilului tău, fie că e față, fie că e băiat, că nu există un corp perfect și o greutate ideală. În loc să discutați despre "grăsime" și "ce înseamnă să fii slab", încurajează-ți adolescentul să se concentreze pe acele comportamente care încurajează o greutate sănătoasă și care îl ajută să slăbească într-un mod sănătos.

Medicul adolescentului îți poate fi de ajutor, setând obiective realistice în ceea ce privește indicele de masă corporală (IMC) și greutatea corpului lui, în funcție de vârstă, înălțimea și starea generală de sănătate.

Rezistă în față dietelor ce promit soluții "rapide"

Ajută-l pe adolescentul tău să înțeleagă că a slabi (și a ține kilogramele la distanță) este un angajament pe care ți-l asumi pentru toată viață. Dietele "minune" și cele fade îi vor răpi copilului tău, care este încă în creștere, fierul, calciul și alți nutrienți esențiali din organism. Nu apela la pastile pentru slăbit și nici la alte metode ce promit soluții rapide în lupta cu kilogramele, pentru că acestea nu se adresează problemei care a dus la acumularea kilogramelor, dar ar putea fi și periculoase.

Încurajează-l să fie activ

Adolescenții au nevoie de aproximativ 60 de minute de activitate fizică pe zi, dar asta nu înseamnă neapărat 60 de minute dintr-o bucată. Și intervalele mai scurte de activitate fizică, repetate pe parcursul zilei, pot ajută la arderea caloriilor. Pentru a-l ajută pe adolescentul tău să facă mai multă mișcare, pune accentul pe activitate, nu pe exercițiul fizic în sine. Poate face skateboarding, poate să sară cu coarda, poate să danseze. Toate acestea sunt activități excelente pentru a arde caloriile și pentru a fi în formă.

Sugerează-i să luați micul dejun în fiecare dimineață

Un mic dejun hrănitor îi va da adolescentului tău energia necesară pentru a face față provocărilor de peste zi. În plus, micul dejun îl va împiedică să mănânce prea mult mai târziu, pe parcursul zilei. Îi poți sugera să mănânce cereale cu un conținut bogat de fibre sau pâine integrală, o mâna mică de nuci sau unul sau două fructe, dacă nu vrea cereale și nici pâine integrală.

Încurajează-l să ia gustări sănătoase

Îl poți încuraja pe copilul tău să înlocuiască punga de chipsuri cu variante mai sănătoase de gustări sau să nu își mai comande cartofi prăjiți în oraș. Învață-l să aleagă gustări mult mai sănătoase, pe care și le poate lua la pachet, cum ar fi:

struguri, portocale, căpșune sau alte fructe proaspete

ardei gras roșu, galben sau portocaliu, tăiat "bastonașe"

roșii cherry

morcovi mici

iaurt degresat

popcorn fără unt, făcut în casă (nu la microunde)

Nu uită să discuți cu adolescentul tău despre indicele de masă corporală (IMC). Medicul îi poate calcula IMC-ul, fiind un mod prin care puteți măsură procentul de grăsime din corp, în funcție de înălțime și de greutate. Dacă IMC-ul intră la categoria unei persoane supraponderale sau obeze, discuta cu medicul despre obiectivele legate de greutate.

Experții spun că adolescenții nu ar trebui să slăbească mai mult de 900 de grame pe săptămâna. Dacă crezi că este necesar, discuția cu un psiholog sau psihoterapeut ar putea fi un alt punct de plecare în lupta adolescentului cu kilogramele în plus.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614