REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cum îți îmbunătățești tonusul psihic

Cum îți îmbunătățești tonusul psihic

Replica API 5 octombrie 2020 | 00:00 1054

Transformările transmit un sentiment de autonomie, de realizare și de îndeplinirea unui lucru pozitiv pentru tine sau pentru mediul în care trăiești. Unele transformări sunt mai ușor de realizat, altele sunt dificile, dar este posibilă o transformare mentală, care să te îmbunătățească din punct de vedere psihic?

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că una din patru persoane are probleme de sănătate mintală la un moment dat în viață, dar două din trei nu primesc niciodată tratament, scrie doc.ro. Chiar și aceia dintre noi care sunt relativ sănătoși au ocazional probleme emoționale de rezolvat. Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți tonusul psihic și a avea o viziune mai pozitivă asupra vieții?

Dormi mai mult

Sănătatea mintală este strâns legată de calitatea și durata somnului din fiecare noapte, sunt de acord experții. Un somn insuficient sau de proastă calitate afectează, de asemenea, sănătatea fizică. Recomandarea ideală pentru somnul de noapte este de 7-8 ore pentru adulți sau, în cel mai rău caz, nu mai puțin de 6 ore. Milioane de oameni suferă de insomnii, precum cei cu tulburări de tip anxietate, depresie, tulburare bipolară și tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), însă problemele de somn sunt frecvente și la adulții mai sănătoși.

Dintre adulții cu depresie majoră, între 65 și 90% au probleme cu somnul. Clinicienii care tratează pacienții cu afecțiuni de sănătate mintală consideră insomnia și alte probleme de somn ca simptome, în timp ce există, de asemenea, dovezi că un somn insuficient poate crește riscul sau poate contribui la dezvoltarea problemelor psihice.

Încearcă, deci, să dormi suficient în fiecare noapte. Dacă nu poți dormi, străduiește-te să afli cauza, astfel încât să poți testa și găsi o soluție viabilă. Ia în calcul și un supliment alimentar pe bază de plante precum roinița, valeriana și floarea pasiunii. Dacă tot nu reușești să obții un somn odihnitor, cere sfatul medicului de familie sau al unui psihoterapeut pentru a reveni la normal.

Ia în calcul ședințe de meditație sau yoga

Yoga și meditația au beneficii pentru sănătatea mintală și tonusul psihic, beneficii susținute de cercetări solide. Yoga, de exemplu, s-a dovedit că poate combate declinul cognitiv legat de vârstă, poate contracara anxietatea, depresia și simptomele ADHD. Într-un studiu amplu publicat în Journal of Cognitive Enhancement, cercetătorii au descoperit că meditația poate îmbunătăți durata atenției și alte abilități cognitive la vârsta a treia.

Cheia, spun cercetătorii, este să menții aceste practici de meditație pe parcursul întregii vieți.

Înainte să te gândești că nu ai suficienți bani pentru a lua cursuri săptămânale de yoga sau de meditație, e bine să știi că pe internet sunt disponibile gratuit o mulțime de informații valide. De asemenea, poți cumpăra la prețuri nu foarte mari cărți sau audiobook-uri care să te ajute să înveți tehnici simple, la nivel de începător, pentru fiecare disciplină.

Mergi în drumeții sau călătorii mai lungi

Când faci același lucru zi de zi, chiar dacă îți place jobul tău, este ușor să se instaleze plictiseala. Munca prea solicitantă are, de asemenea, o influență negativă asupra sănătății mintale și a bunăstării. O soluție dovedită pentru îmbunătățirea tonusului psihic este este planificarea unei călătorii. Acest lucru îți oferă ceva de așteptat cu nerăbdare, reduce stresul, te expune la noi experiențe și îți oferă pauza psihică de care ai nevoie. Când ești plecat de acasă, fie că te plimbi în mijlocul naturii sau vizitezi un oraș pe care nu l-ai mai văzut, faptul că te afli într-un mediu diferit ajută la aerisirea creierului, sporind încrederea în sine și rezistența. Nu ai timp pentru o călătorie lungă? Chiar și o excursie de o zi, o escapadă peste noapte sau o călătorie scurtă de weekend poate produce rezultate excepționale în ceea ce privește starea psihică.

Găsește-ți un hobby nou

Dacă vrei să-ți iei mintea de la probleme, fă-ți un obicei ca zilnic să înveți ceva nou. De exemplu, poți începe să înveți o limbă străină sau să cânți la un instrument. Nu e nevoie să faci performanță, important e să îți placă, să te facă să te simți bine cu tine însuți și să simți că faci ceva atât relaxant, cât și productiv (nu știi niciodată când vei avea nevoie de ce înveți acum).

Ține un jurnal

Este bine cunoscut faptul că recidiva unei dependențe este puternic asociată cu emoții toxice, cum ar fi anxietatea și depresia. O modalitate proactivă de a face față acestor probleme este păstrarea unui jurnal. Când te exprimi în scris despre lucrurile care te deranjează, eșecuri și dezamăgiri minore sau majore, îți aerisești creierul într-un mod sănătos și, uneori, vei constata că îți vin în minte soluții pentru acele probleme. S-a demonstrat științific că scrisul reduce simptomele de stres și depresie și ajută la clarificarea gândurilor.

Capturarea gândurilor pe hârtie îi ajută și pe cei aflați în recuperare după anumite dependențe să identifice declanșatorii stresului și emoțiile negative, cum ar fi anxietatea și depresia, care pot precipita recidiva. În plus, jurnalul este doar pentru ochii tăi. Pe de o parte, dacă acest lucru te face să te simți mai sigur că nu va vedea nimeni ce ai scris, poți să nici nu păstrezi ceea ce scrii după ce ai terminat.

Pe de altă parte, dacă ai un loc unde să îți ții jurnalul ferit de privirile altora (sau dacă scrii pe calculator, poți parola fișierul), referirea la acesta în zilele, săptămânile și lunile următoare te poate ajuta în continuare să recunoști tiparele de comportament și să identifici strategiile care au funcționat pentru îmbunătățirea sănătății mintale în trecut.

Practică regulat un tip de mișcare

Exercițiul fizic este o modalitate bună de a-ți îmbunătăți nu doar sănătatea fizică ci și tonusul psihic. Cercetătorii susțin că mișcarea este o metodă convenabilă pe care toată lumea o poate folosi pentru a preveni sau a gestiona tulburările mintale. Se pare că orice tip de mișcare pe care îl faci zilnic este important pentru sănătate, dar frecvența și volumul activității fizice sunt cele mai asociate cu îmbunătățirea sănătății mintale. Cercetările arată că după șase luni de antrenament fizic, starea cognitivă este îmbunătățită considerabil.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218