REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum îți poate salva viața monitorizarea tensiunii arteriale

Cum îți poate salva viața monitorizarea tensiunii arteriale

Replica API 20 mai 2022 | 00:00 780

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, dar și în România, iar hipertensiunea arterială este, alături de boala cardiacă ischemică, o importantă problemă de sănătate publică. De Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, mesajul este unul simplu și direct: măsurați-vă tensiunea arterială, controlați-o și trăiți mai mult!

Hipertensiunea arterială este o creștere a presiunii sângelui peste valorile normale (140/90 mm Hg sau mai mult), iar lipsa controlului tensiunii arteriale poate duce în timp la dezvoltarea de afecțiuni multisistemice grave: boli cardiovasculare severe (infarct miocardic, insuficiență cardiacă) accidente vasculare ischemice sau hemoragice, boală cronică de rinichi și altele.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune cronică și în general asimptomatică, iar simptomele apar la valori foarte ridicate sau în urma unor creșteri bruște. Printre semnele și simptome descrise de pacienții se numără: durerea de cap, amețeala, epistaxisul, palpitațiile.

Controlul tensiunii arteriale prin tratament non-farmacologic și medicamentos reduce riscul de evenimente cardiovasculare și mortalitatea cu până la 40%. Un număr mare de decese pot fi prevenite anual prin îmbunătățirea controlului tensiunii arteriale. Stabilirea diagnosticului de hipertensiune arterială necesită însă măsurători repetate ale tensiunii arteriale și monitorizarea ambulatorie sau automonitorizarea la domiciliu pe o perioadă mai lungă de timp.

Măsurile pentru prevenirea riscurilor asociate hipertensiunii arteriale includ: adoptarea unui stil de viață sănătos, evitarea consumului de alcool, oprirea fumatului, efectuarea de activitate fizică zilnică, scăderea ponderală sau menținerea unei greutăți normale, reducerea aportului de sare și regimul alimentar cu aport redus de grăsimi saturate. Uneori, însă, aceste măsuri nu sunt suficiente pentru reglarea tensiunii arteriale, în special la pacienții vârstnici sau care suferă de boli asociate precum diabetul zaharat și atunci se impune asocierea tratamentului medicamentos, recomandat de medicul cardiolog după o atentă evaluare, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614