REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum îți protejezi ficatul atunci când iei medicamente

Cum îți protejezi ficatul atunci când iei medicamente

Replica API 20 mai 2022 | 00:00 677

Anumite medicamente uzuale, precum paracetamolul, deși sunt utile pe de o parte, pot produce leziuni hepatice, pe de altă parte. Cum poți proteja ficatul de agresiunea medicamentelor?

Sursă foto: Shutterstock

Medicamentele, pe care le luăm pentru a ne îmbunătăți starea de sănătate, pot afecta ficatul. Există diferențe între bărbați și femei, între copii și adulți și între oameni de rase diferite în modul în care organismul procesează medicamentele.

De exemplu, ficatul copiilor este mai sensibil la daunele cauzate de medicamentele antimicrobiene, inclusiv minociclina pentru acnee. Femeile prezintă un risc mai mare de afectare a ficatului de la metildopa, care tratează tensiunea arterială crescută. Afro-americanii au rate mai mari de leziuni hepatice acute cauzate de izoniazidă, un medicament pentru tuberculoză.

Medicamentele pot afecta grav ficatul

Medicamentele și produsele lor de descompunere pot provoca hepatită sau inflamație, ducând la moartea celulelor hepatice numite hepatocite. Reacțiile de hipersensibilitate la medicamente pot afecta și ficatul. Dacă ai luat anumite medicamente de-a lungul vieții, ești familiarizat cu listele lungi de efecte secundare trecute în prospect. Ceea ce poate să nu fie știut este că motivul cel mai frecvent pentru a retrage un medicament de pe piață este apariția leziunilor hepatice.

Paracetamolul, principala cauză de leziuni hepatice

Deși paracetamolul sau acetaminofenul este unul dintre cele mai populare tratamente împotriva durerilor, acest medicament este cauza numărul 1 a hepatotoxicității. Așadar, ai grijă să nu depășești doza zilnică recomandată și să nu iei medicamentul timp îndelungat.

Și alte medicamente pot duce la leziuni hepatice

Alți suspecți de pe lista cauzatorilor de leziuni hepatice includ:

Antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul

Antibioticele, cum ar fi amoxicilina, eritromicina și tetraciclina

Izoniazida

Statinele (medicamente care scad colesterolul)

Amiodarona, care reglează aritmiile cardiace

Steroizii anabolizanți

Contraceptivele orale

Clorpromazina (antipsihotic)

Metildopa

Metotrexatul

Fenitoina, care tratează epilepsia

Cantitățile excesive de vitamina A și de fier

Unele produse pe bază de plante (de exemplu, comprimate din extract de ceai verde)

Cum minimizezi riscul de leziuni hepatice cauzate de medicamente?

Urmează recomandările medicilor dacă iei mai multe medicamente

Păstrează întotdeauna la îndemână o listă cu toate medicamentele eliberate pe bază de rețetă și cu cele fără prescripție medicală pe care le iei, inclusiv plante medicinale, vitamine și suplimente. Ia această listă cu tine când mergi la un consult medical.

Cu cât iei mai puține medicamente simultan, inclusiv plante medicinale, suplimente, medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, cu atât mai bine pentru ficat. Dacă ai mai mulți medici care îți prescriu medicamente, discută cu fiecare despre posibilele efecte adverse, despre dozele indicate și ce măsuri de protecție poți lua.

Evită doza maximă în cazul medicamentelor fără prescripție

Când utilizezi medicamente fără prescripție medicală, asigură-te că citești cu atenție etichetele și că nu depășești niciodată cantitatea recomandată. De fapt, mai sănătos este să eviți să iei doza maximă recomandată (mai ales dacă, deși ești o persoană adultă, ai o greutate corporală mică) pentru o perioadă prelungită fără a cere sfatul medicului.

Nu lua paracetamol cu alcool

Dacă bei zilnic o cantitate semnificativă de alcool, evită sau restricționează utilizarea paracetamolului; de asemenea, nu lua niciodată doza maximă recomandată.

Dacă ai o boală hepatică, mergi regulat la controale

Dacă suferi de boli de hepatice, mergi regulat la controale, pentru ca medicul să aibă o viziune clară asupra gravității afecțiunii respective și asupra tratamentului. Dacă ai boli hepatice avansate, cum ar fi ciroza severă, este o idee bună să te consulți cu medicul specialist hepatolog înainte de a lua orice medicament nou.

Cum îți protejezi ficatul de agresiuni?

Nu bea mult alcool

Alcoolul poate deteriora celulele ficatului și poate duce la umflarea sau cicatrizarea acestuia, provocând apariția cirozei, care poate fi mortală. De asemenea, nu amesteca alcoolul cu medicamentele. Utilizarea alcoolului și a anumitor medicamente împreună poate agrava leziunile hepatice. Citește cu atenție instrucțiunile înainte de a lua orice medicament eliberat pe bază de rețetă sau fără rețetă și evită alcoolul dacă eticheta spune că această combinație este nesigură.

Adoptă o dietă sănătoasă și nu uita să faci mișcare regulat

Alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată te ajută să menții greutatea sub control, ceea ce contribuie la prevenirea bolii ficatului gras non-alcoolic, o afecțiune care duce la ciroză.

Nu atinge și nu inspira toxine

Unele produse de curățare, produsele cu aerosoli și insecticidele conțin substanțe chimice care pot afecta ficatul. Evită contactul direct cu acestea, nu le inspira și aerisește bine încăperea în care le-ai folosit. Și aditivii din țigări pot afecta ficatul, așa că evitarea fumatului este indicată.

Încearcă suplimente alimentare protectoare

Ia un supliment pentru protecția ficatului, care să conțină ingrediente precum armurariul, anghinarea, păpădia sau fosfolipide din lecitină de soia.

Frunza de anghinare are proprietăți antioxidante, studiile sugerând că poate proteja ficatul. Cercetări efectuate pe animale arată că anghinarea poate ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Unele studii arată că, la persoanele cu boala ficatului gras non-alcoolic, frunzele de anghinare au redus markerii de afectare a ficatului comparativ cu placebo. Cu toate acestea, mai este nevoie de cercetări pentru a clarifica beneficiile clinice ale suplimentării cu frunze de anghinare.

Armurariul este un alt remediu natural utilizat din vechime pentru tratarea tulburărilor hepatice. Substanța activă din armurariu este silimarina, despre care unele studii de laboraror au arătat că poate să ajute la regenerarea țesutului hepatic, la reducerea inflamației și la protejarea celulelor hepatice de daune, acționând ca un antioxidant. Studiile cu participanți umani au avut rezultate contradictorii cu privire la beneficiile acestei plante.

O analiză recentă a mai multor studii științifice a constatat că silimarina a redus ușor anumite enzime hepatice, markeri ai afectării ficatului, la persoanele cu afecțiuni hepatice. Oamenii de știință spun, însă, că sunt necesare mai multe cercetări aprofundate pentru a afla cât de bine ar putea funcționa remediile cu armurariu în protejarea ficatului.

Pentru unele persoane, rădăcina de păpădie s-a dovedit utilă în protejarea ficatului de agresiuni. Deși păpădia a fost folosită des pentru tratarea afecțiunilor hepatice, dovada beneficiilor sale nu a fost făcută de multe studii. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili dacă păpădia este este un remediu eficient și sigur în acest scop.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367