REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum îți reglezi nivelul colesterolului în mod natural

Cum îți reglezi nivelul colesterolului în mod natural

Replica API 5 septembrie 2020 | 00:00 1667

Drojdia de orez roșu este un produs natural derivat din drojdia crescută pe orezul alb, care poartă numele de Monascus purpureus. Aceasta are numeroase proprietăți benefice pentru organism iar, potrivit unui studiu recent, pulberea de drojdie de orez roșu, grație substanței active numite Monacolina K, poate ajuta în reglarea, pe cale naturală a nivelului de colesterol LDL.

Drojdia de orez roșu, în formă de pulbere, este un ingredient nelipsit din dieta asiaticilor și este folosită din vechi timpuri în medicina chineză tradițională. În prezent, multă lume o consumă sub formă de supliment alimentar (capsule), pentru echilibrarea nivelului de colesterol și ca prevenție împotriva bolilor de inimă, scrie doc.ro.

Proprietățile benefice ale drojdiei de orez roșu

În ceea ce privește potențialul de reglare a colesterolului, substanța activă Monacolina K este un ingredient regăsit în majoritatea medicamentelor pentru colesterol, doar că aceste medicamente vin la pachet cu mai multe reacții adverse.

Pulberea de drojdie de orez roșu este, așadar, un produs sinergetic ce poate scădea nivelul de colesterol în mod natural. Pentru a obține această drojdie, orezul este fermentat de fungi din familia Monascus, care sunt responsabili și pentru sinteza pigmentului roșiatic al drojdiei, dar și pentru dezvoltarea Monacolinei K. Rolul Monacolinei K este de a inhiba activitatea enzimei HMG-CoA, fenomen crucial pentru sinteza colesterolului hepatic.

Mai mult, în comparație cu alte ingrediente anti colesterol, este nevoie de o doză mică de Monacolina K pentru rezultate vizibile în scăderea colesterolului. Așadar, cercetătorii au constatat că este nevoie de numai 5 mg de Monacolina K pentru a influența, în mod benefic, nivelul de colesterol, în comparație cu doza necesară de lovastatină, care poate ajunge oriunde între 20 și 50 mg, un medicament uzual pentru pacienții cu nivel crescut de colesterol LDL.

Proprietățile benefice ale pulberii din drojdie de orez roșu sunt rezultatul unei acțiuni sinergetice dintre 4 compuși diferiți, și anume:

fibre

acizi grași nesaturați (acid oleic și linoleic)

fitosteroli (beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol, sapogenin)

monacoline

Toți acești componenți acționează în favoarea scăderii colesterolului LDL.

Cercetătorii de la WHC Health Consulting au demarat un studiu compus din 20 de teste clinice, în cadrul cărora au fost evaluați 6.663 de pacienți cu hiperlipidemie. Concluziile studiului sugerează că drojdia de orez roșu, administrată în dozaj controlat de 4.8 – 24 mg de Monacolina K pe zi, poate reduce nivelul de colesterol LDL cu 39 mg/dl (1,02 mmol/l).

Mai mult, s-a constatat că drojdia de orez roșu poate crește nivelul de colesterol HDL, considerat colesterolul cel bun.

Un alt aspect important, care favorizează consumul de pulbere de drojdie de orez roșu, este absența reacțiilor adverse date de medicamentele convenționale anti colesterol. Așadar, Monacolina K, grație proprietăților sale sinergetice, dar și nevoii de o cantitate foarte mică pe zi, nu dă senzația de dureri musculare, sau, cel puțin, nu la același nivel ca statinele din medicamentele convenționale.

Durerile musculare induse de medicamentele pe bază de statine sunt condiționate de dozaj, iar pulberea de drojdie de orez roșu, fiind administrată în cantități mai mici, a remediat cu succes acest dinsconfort în rândul pacienților evaluați în studiul celor de la WHC Health Consulting. Mai mult, s-a constatat că suplimentele care conțin substanța activă Monacolina K sub formă de acid hidroxy poate reduce cel mai eficient senzația de durere musculară.

Hidroxietrosolul – aliatul drojdiei de orez roșu pentru combaterea colesterolului mărit

O altă descoperire importantă a cercetătorilor este legată de proprietățile benefice ale unui alt ingredient activ anti colesterol, și anume hidroxietrosolul. Acesta este un polifenol regăsit în uleiul de măsline, care ajută organismul să lupte împotriva stresului oxidativ. Acest efect benefic apare respectând doza zilnică de cel puțin 5 mg hidroxiprosol sau 22 ml ulei de măsline de înaltă calitate. Prin consum zilnic, potrivit recomandărilor de dozaj, nivelul de colesterol LDL poate scădea cu aproximativ 24%, după numai 8 săptămâni de regim.

Este important de reținut faptul că un nivel ridicat de colesterol LDL oxidat poate duce la diverse afecțiuni, inclusiv la ateroscleroză. Uleiul de măsline extravirgin conține cantități ridicate de polifenoli, printre care și hidroxietrosol, care protejează împotriva procesului natural de oxidare a colesterolului LDL. Așadar, prin combinarea proprietăților de reducere a nivelului de colesterol LDL, cu ajutorul pulberii din drojdie de orez roșu, cu cele antioxidante ale hidroxiprosolului, problemele de colesterol pot fi gestionate cu ușurință în mod natural, fără ajutorul medicamentelor sintetice.

Cu toate acestea, este esențial să discuți cu medicul curant înainte de a-ți schimba regimul terapeutic, deoarece renunțarea la medicamentele special concepute pentru afecțiunile cronice nu se poate face fără avizul unui specialist.

De asemenea, este important să ții cont de anumite reacții adverse posibile în urma consumului de pulbere de drojdie de orez roșu.

Posibile reacții adverse date de drojdia de orez roșu

Așadar, pulberea de drojdie de orez roșu poate da anumite reacții adverse de care trebuie să ții cont. Printre cele mai des întâlnite se numără:

disconfortul abdominal

arsurile la stomac

balonarea

durerile de cap

starea de amețeală

Posibile interacțiuni cu alte substanțe sau medicamente

Nu în ultimul rând, este important să ai în vedere posibilele interacțiuni negative care se pot produce, după cum urmează:

Alcool – nu consuma alcool dacă urmezi un tratament cu suplimente pe bază de drojdie de orez roșu. Combinația dintre cele două poate crește riscul de daună hepatică.

Ciclosporină – medicamentele imunosupresoare pe bază de ciclosporină, în combinație cu drojdia de orez roșu, pot crește risul de miopatie.

Grepfrut – sucul de grepfrut interacționează în mod negativ cu drojdia de orez roșu, potențând reacțiile adverse ale acesteia.

Niacină – riscul de miopatie este exponențial crescut de consumul de alimente sau suplimente pe bază de niacină și drojdie de orez roșu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367