REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cum jonglează Primăria Mangalia cu creditul de 60 de milioane: proiectele care nu obţin finanţare de la UE se fac pe banii de la bancă

Cum jonglează Primăria Mangalia cu creditul de 60 de milioane: proiectele care nu obţin finanţare de la UE se fac pe banii de la bancă

Replica API 6 ianuarie 2018 | 00:00 377

Explicaţii privind lista de investiţii care se tot modifică

Explicaţii privind lista de investiţii care se tot modifică

Anul trecut, în septembrie, ieşeau scântei la şedinţa Consiliului Local Mangalia. Motivul: demersul primarului Cristian Radu, privind accesarea unui împrumut pentru derularea unor proiecte în municipiu. Consilierii „opoziţiei” au acuzat că suma, deloc neglijabilă, va împovăra bugetul local. Ulterior, câţiva dintre consilierii care iniţial contestau proiectul au ajuns la concluzia că împrumutul ar putea contribui la dezvoltarea municipiului, aşa încât au aprobat iniţiativa.

Acum însă a apărut o altă problemă: lista prezentată iniţial a fost modificată, stabilindu-se, printre altele, şi alocarea a 3 milioane de euro pentru reabilitarea unei biserici. În realitate, spun reprezentanţii Primăriei Mangalia, consilierii locali au aprobat o listă cu posibilele investiţii din banii împrumutaţi de la bancă, însă lista poate fi rectificată. Motivul ţine de politica băncii, care analizează o cerere privind acordarea unui împrumut doar în anumite condiţii. Mai exact, solicitantul trebuie să prezinte proiecte pentru care are toate studiile făcute.

„Avem în intenţie să reabilităm drumuri, să ne ocupăm de cinema Pescăruş, de Casa de Cultură şi aşa mai departe. Sunt proiecte pentru care facem studiile, însă realizarea unor studii durează foarte mult în România. Spre exemplu, la Casa de Cultură, pentru că are acea frescă, ni s-au cerut avize de la mai multe ministere. Cu alte cuvinte, pentru a nu rata oportunitatea de a accesa un împrumut, am pus la dosarul pe care l-am prezentat băncii acele proiecte care au toate studiile. Între timp, noi lucrăm să completăm documentaţia şi la celelalte proiecte anunţate anterior.

Pe măsură ce le avem, putem înlocui de la dosarul depus la bancă anumite proiecte. Vrem să le facem pe toate, cu fonduri europene nerambursabile sau cu banii împrumutaţi de la bancă. Cele care nu se încadrează pe axele de finanţare deschise pentru perioada următoare le facem cu banii împumutaţi, însă cele care vor fi aprobate la finanţare europeană, ar fi absurd să nu le facem cu fonduri nerambursabile.

Aceasta este raţiunea pentru care se tot modifică lista de investiţii depusă pentru acordarea împrumutului”, au explicat reprezentanţii Primăriei Mangalia. Legat de biserica renovată, reprezentanţii primăriei atrag atenţia că este un lăcaş de cult inclus în lista monumentelor, iar în ceea ce priveşte Casa de Cultură, reprezentanţii primăriei susţin că în cursul acestui an va fi demarat proiectul de reabilitare şi modernizare.

„Se va interveni la interior, acoperiş şi sala de spectacol, unde va fi amenajat un cinematograf. Vor exista spaţii de lectură, săli de conferinţe şi activităţi cultural-artistice. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 4 mil euro (inclusiv TVA). În prezent, se caută soluţii de finanţare externă - fonduri UE sau bugetul de stat. În caz contrar, lucrările vor fi finanţate din împrumutul contractat de municipalitate, în baza votului Consiliului Local”, mai spun reprezentanţii primăriei.

Primăria Mamgalia, cea mai proastă afacere cu preluarea cinematografului „Pescăruş”: specialiştii sugerează DEMOLAREA

Un alt proiect al Primăriei Mangalia este reabilitarea şi modernizarea fostului cinematograf „Pescăruş”. Clădirea dezafectată a fost preluată de la RADEF, în baza unui protocol în care se precizează că trebuie redată destinaţia iniţială, respectiv cinematograf. Reprezentanţii Primăriei susţin că, imediat după preluare, au comandat o expertiză tehnică, ale cărei concluzii arată că ar fi mai ieftin să se demoleze ruinele fostului cinematogaf, iar pe acelaşi loc să se facă o clădire nouă, cu aceeaşi destinaţie.

„Din păcate, RADEF ne-a transferat niste ruine, atât în cazul fostului cinematograf, cât şi în cazul grădinilor de vară, din oraş şi staţiuni. Fără sprijin financiar de la Guvern sau Consiliul Judeţean, ne va fi foarte greu să reabilităm aceste obiective, cu fonduri proprii”, au mai spus reprezentanţii Primăriei Mangalia. În prezent, se fac demersuri la Compania Naţională de Investiţii pentru finanţarea proiectului.

Proiectele la care se angajează primăria

Şi, totuşi, care sunt proiectele la care se angajează Primăria Mangalia, cu bani europeni sau cu bani din împrumut? Reprezentanţii administraţiei locale au oferit următorul răspuns cotidianului „Replica” de Constanţa: „La începutul acestui an, Primăria Mangalia va contracta mai multe proiecte de investiţii, cu finanţare UE, în oraş şi staţiuni: primul dintre acestea vizează reabilitarea staţiunii Saturn şi va fi semnat în cursul lunii ianuarie. Se va moderniza toată infrastructura rutieră, trotuare, iluminat stradal, mobilier urban, locuri de parcare, staţii de autobuz, etc.; valoarea - 4 milioane de euro.

Lucrările vor începe în toamna acestui an, după încheierea sezonului estival, cu termen de finalizare la sfârşitul anului viitor, cu sistarea lucrărilor pe durata sezonului estival. Alte 2 proiecte sunt la fel de avansate, respectiv reabilitarea Pieţei Republicii (din faţa Casei de Cultură) şi modernizarea a 22 de străzi din municipiul Mangalia. În funcţie de finalizarea procedurilor de contractare, lucrările ar putea începe în toamna acestui an, la ambele proiecte”.

Recent, Primăria Mangalia a depus proiectele pentru modernizarea cu fonduri UE a falezei Mangalia-Saturn, a străzilor din Neptun-Olimp, precum şi reabilitarea Bisericii Sf. Gheorghe, monument istoric situat în centrul oraşului. Unele dintre aceste proiecte se află şi pe lista obiectivelor de investiţii finanţate prin contractarea unui împrumut.

Menţionăm că Primăria Mangalia a reuşit să acceseze un credit bancar pentru finaţarea unor proiecte de investiţii cu valoare de până la 60 de milioane de lei, mai arată reprezentanţii Primăriei Mangalia. „Pentru toate proiectele vom urmări, în primul rând, accesarea fondurilor europene sau guvernamentale, pentru a evita presiunea pe bugetul local.

Totuşi, în unele cazuri, nu sunt axe deschise pentru finanţări nerambursabile. De aceea, vom aştepta noi oportunităţi de finanţare externă sau vom apela la fondurile obţinute din împrumutul contractat de municipalitate. Decizia o vom lua împreună cu cetăţenii, prin dezbateri publice, iar votul final va fi dat în Consiliul Local”, a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu. El a mai precizat că din fondurile obţinute prin accesarea împrumutului vor fi modernizate toate trotuarele din oraş, străzile secundare şi aleile dintre blocuri, vor fi amenajate locuri de joacă şi spaţii de parcare.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tot un bandit pune mana pe cinema.. .
0
0
Esti un pieton frustrat sau prostul ce le a comandat. Sunt bune dar nu la inaltimea care o au plus ca sint prea langa trecere
1
0
Esti retard.. In primul rand degeaba sunt puse inaintea trecerii. Daca ai viteza ii zbori pe cei de pe trecere. Trebuiau amplasate cu cel putin 10 metri dar la noi ca la nimeni. Si in plus cu asa inaltime e ca si cum ai da intr-o groapa.
0
0
Ca tre sa scapam de pitic,radu e cel.mai slab.primar de.dupa 89
2
2
gogule,iti place viteza nu?
0
1
poate faceti ceva si cu limitatoarele de viteza inalte cat bordura ca ne rupem masinile!! Sunt bune dar handicapatul care le-a comandat nu are creier nici cat o musca !!
3
0
Amalia, consilierii si altii pupa poalele primarului, nu moastele. In rest sunt de acord cu tine.
2
0
Alexandra boroianu comentariu de cacat
0
0
Mangalia va deveni o comuna
6
4
Cinematografu ala e facut in 82 nu e asa vechi are structura buna de rezistenta. Dar am mituit expertul ca vreau sa iau eu terenul ca ala sigur nu e revendicat de nimeni si fac un spatiu comercial acolo.
4
2
Mangalia va deveni un mic Las Vegas
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218