REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum justifică Gabriel Biriş prezenţa sa în acţionariatul unui offshore

Cum justifică Gabriel Biriş prezenţa sa în acţionariatul unui offshore

Replica API 6 ianuarie 2016 | 00:29 418

sursa foto: cotidianul.ro

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş deţine 25% din compania Fusilier Ltd înregistrată în Cipru în 2007, conform unei declaraţii de interese.

Monitorul Oficial dezvăluie că Fusilier Limited este „reprezentată de Gabriel Biriș, în calitate de împuternicit, conform hotărârii unanime a consiliului de administrație din data de 11.12.2007“. Aceste informaţii au apărut după ce secretarul de stat a inflamat spaţiul public cu o declaraţie care face referire la faptul că 3 milioane de români nu îşi declară veniturile. „Cum poți să zici <> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără săcâștigi nimic? Nu cumva

vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. (…) Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <>“, a spus Biriş într-un interviu acordat

site-ului Republica.ro.

Pentru această afirmaţie, Biriş şi-a cerut scuze. Nu însă şi pentru faptul că este acţionar într-un offshore. "Înţeleg că a mai apărut o problema în legătură cu o firmă din Cipru (ţară membră UE) inclusă în declaraţia mea de avere şi interese din 2012. Dacă pentru comentariile unele persoane fără venituri mi-am cerut scuze public, pentru asta nu am nici un motiv să o fac. Este o companie făcută cu mulţi ani de zile în urmă împreună cu nişte prieteni, companie pe care intenţionam să o folosim pentru a investi/deţine împreună participaţii în alte companii. Deci, un holding, pe vremea când România nu era deloc prietenoasă cu astfel de companii.

Lucrurile nu au mers însă aşa cum ne-am dorit şi compania nu a fost niciodată activă, nici măcar nu a avut un cont deschis. Singurul motiv pentru care nu am lichidat-o a fost lipsa de timp...", a scris Biriş pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, compania din Cipru nu este singura deţinere pe care o are sau a avut-o în străinătate. "Acest lucru nu este nici ilegal şi nici imoral. Toate veniturile mele până acum au fost obţinute şi au fost impozitate în România. Şi nu au fost deloc puţine! Mai mult, nu am obţinut niciodată salariul pe micro, nu am fentat nici un fel de impozit sau contribuţii. Am plătit CASS inclusiv în vremea când mai nimeni nu plătea... În plus, ca avocat mi-am câştigat veniturile exclusiv în mediul concurenţial (mediu nu chiar uşor, concurenţii fiind extrem de puternici), nu am lucrat cu statul/firme de stat şi am lucrat extrem de puţin (sub 2% din venituri în ultimii 10 ani) pentru firme private în legătură cu contracte publice.

Restul exclusiv pentru clienţi privaţi în contracte cu statul sau în litigii cu statul...", a mai scris Biriş.

sursa: http://www.cotidianul.ro/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218