REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cum l-a "făcut" Garda de Coastă pe Nicolae Terzi de 10.000 de euro

Cum l-a "făcut" Garda de Coastă pe Nicolae Terzi de 10.000 de euro

Replica API 23 septembrie 2013 | 00:00 1800

Unul din şefi, socru mic chiar în localul afaceristului

Unul din şefi, socru mic chiar în localul afaceristului

Garda de Coastă i-a provocat omului de afaceri constănţean Nicolae Terzi o pagubă de 10.000 de euro, din motive greu de înţeles. Totul a pornit de la o neglijenţă a afaceristului, care s-a transformat în timp într-o alergătură fără noimă şi o corespondenţă absurdă între cele două părţi. La începutul lunii iulie, poliţiştii de frontieră au confiscat 28 de suluri cu 600 metri pătraţi de material textil, aflate într-un autocar care se întorcea din Turcia, întrucât nu aveau documente de provenienţă. Până aici, Nicolae Terzi îşi recunoaşte partea de vină: soţia sa, care s-a dus în Turcia să cumpere materialul pe care urma să-l folosească pentru restaurantul familiei, a uitat pur să simplu să lase şi factura odată cu produsele încărcate în autocar, ea revenind separat în România, cu avionul. Imediat după ce a aflat că marfa, în valoare de 10.000 de euro, a fost confiscată de poliţiştii de frontieră, Terzi s-a prezentat la Garda de Coastă şi a prezentat documentele de provenienţă, sperând să-şi poată ridica apoi bunurile, de care avea nevoie urgentă. S-a înşelat amarnic, pentru că cei de la Garda de Coastă au ţinut să atingă noi culmi de birocraţie şi ineficienţă.

Aşa s-a ajuns în situaţia ca, pentru nişte suluri de material textil, la care proprietarul adusese deja toate documentele legale, Garda de Coastă să trimită ofiţeri în Turcia, ca să documenteze cazul la faţa locului. Întorşi din glorioasa misiune, poliţiştii au obosit brusc şi au abandonat cazul pentru vreo două luni, deşi proprietarul bunurilor insista să-şi recupereze marfa, întrucât oferise deja toate dovezile solicitate. Mai mult, există şi o ordonanţă din partea magistraţilor pentru ca Garda de Coastă să returneze bunurile confiscate acum trei luni, susţine Terzi, dar degeaba. Pe 3 septembrie, poliţiştul care se ocupa de caz l-a chemat pe Nicolae Terzi la sediul Gărzii de Coastă, pentru a prezenta câteva înscrisuri, o formalitate, după cum i s-a spus omului de afaceri, care spera astfel că, în sfârşit, îşi va recupera bunurile. Ajunge Terzi la ora 10 la Gardă, aşa cum convenise cu poliţistul, dar a intrat abia pe orele 13.00, întrucât subcomisarul Petrică Bacaim a plecat să mănânce. Ocazie pentru omul de afaceri, care se învârtea în faţa porţii, să afle de la ofiţerul de serviciu că, dacă era vorba despre ţigări sau alcool, îşi recupera imediat bunurile. "Dacă erau ţigări sau băutură, intraţi în posesia lor mult mai repede. Aşa, pentru nişte cârpe...", ar fi spus poliţistul, care ştia foarte bine ce zicea. A fost chiar cazul unui coleg de "suferinţă" a lui Nicolae Terzi, căruia poliţiştii i-au confiscat cinci baxuri cu ţigări, cu aceeaşi ocazie cu care fusese indisponibilizat materialul textil. Şoferul autocarului, cel care avea în grijă baxurile de ţigări, le-a recuperat imediat de la sediul Gărzii de Coastă, a aflat cu stupoare Terzi, în timp ce el se ruga de ei, cu documentele în mână, fără nici un succes, însă.

Şi-a făcut nunta la Terzi, dar n-a vrut să stopeze abuzurile colegilor

Revenind la subcomisarul Bacaim, acesta a semnat, pe 3 septembrie, dovada că a primit de la Nicolae Terzi documentele cerute (două facturi în limba turcă şi traducerile legalizate ale acestora), spunându-i apoi omului de afaceri că totul e OK şi să aştepte să fie sunat, din clipă în clipă, pentru a merge să-şi ridice bunurile. Şi, tot din clipă şi în clipă, ne apropiem deja de luna octombrie, iar Garda de Coastă nu a mai dat nici un semn şi cei de acolo ridică din umeri la întrebările lui Terzi şi ale avocaţilor săi. De altfel, omul de afaceri se întreabă dacă mai există acele bunuri şi pare convins că-l prinde Revelionul şi tot nu mai apucă să-şi ia înapoi materialele şi să doteze cu acestea restaurantul. O ironie frumoasă a sorţii face ca unul dintre cei care ar fi beneficiat de marfa confiscată de Garda de Coastă să fie chiar unul din şefii poliţiei constănţene de frontieră, comisarul şef Cornel Roşu, care conduce biroul de Combaterea Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere (CMIIT). Practic, materialele reţinute acum ilegal de Garda de Coastă erau inclusiv pentru nunta la care comisarul şef Roşu a fost socru mic, sâmbăta aceasta, pe 21 septembrie, fix la restaurantul deţinut de Nicolae Terzi. I s-a şi spus comisarului şef de problema cu materialele textile care stau de mai bine de 3 luni la Garda de Coastă, deşi au fost prezentat toate documentele de provenienţă, gândindu-se oamenii că poliţistul va pune capăt abuzurilor colegilor săi, întrucât îşi doreşte cele mai bune servicii la nunta fiicei sale, dar şi Roşu a preferat să nu înţeleagă despre ce este vorba.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102