REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cum motivează judecătorii condamnarea lui Liviu Dragnea: A adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu încrederea oferită de cetăţeni

Cum motivează judecătorii condamnarea lui Liviu Dragnea: A adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu încrederea oferită de cetăţeni

Replica API 19 septembrie 2018 | 00:31 417

Judecătorii instanței supreme explică motivele pentru care au luat decizia condamnării lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman, magistrații menționând că Dragnea, la acel moment președinte al Consiliului Județean Teleorman, a adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu încrederea oferită de cetăţeni, conform stiripesurse.ro.

"Or, dacă cele două inculpate nu ar fi beneficiat de protecţia inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, ci doar de a inculpatei Alesu Floarea, cum s-a susţinut de apărarea acestuia, comportamentul angajaţilor ar fi fost diferit. Nu ar fi îndrăznit să i se adreseze acesteia cu sesizări, reproşuri, privind neprezentarea celor două angajate în cadrul Direcţiei.

De asemenea, relevantă este şi atitudinea inculpatei Alesu Floarea, pasivă, de resemnare şi neputinţă, atunci când angajaţii din subordine o abordează cu subiectul prezenţei celor două angajate în cadrul Direcţiei Generale, preferând să-şi îndemne subordonaţii la „tăcere” – „tăcerea e de aur” (declaraţie martor Paraschiv Mihaela Ramona), „să-şi vadă de treabă” (declaraţie inculpat Balaban Constantin Claudiu), ceea ce demonstrează că hotărârea de a le menţine în funcţie, în cadrul Direcţiei, a celor două angajate nu a fost luată din iniţiativa inculpatei, ci ca urmare a determinării sale de către inculpatul Dragnea Nicolae Liviu în acest sens, fiind în imposibilitatea de a le sancţiona, întrucât risca, la rândul său, să fie sancţionată disciplinar", susțin judecătorii.

Magistrații susțin că "gradul de pericol social al faptelor este relevat de modul în care funcţionari din cadrul instituţiilor publice, încălcându-şi obligaţiile de serviciu, acceptă să săvârşească fapte de natură penală sub diferite pretexte, lăsându-se influenţaţi şi intimidaţi de modul în care un preşedinte de Consiliu Judeţean înţelege să-şi exercite autoritatea, puterea şi influenţa în scopuri nelegale."

"Mai presus de orice calificări juridice ale împrejurărilor comiterii faptelor, Înalta Curte, în opinie majoritară, remarcă încălcarea unor principii care guvernează activitatea unui funcţionar ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei instituţii publice: integritatea, demnitatea, legalitatea, responsabilitatea, buna- credinţă, onestitatea, transparenţa, corectitudinea, credibilitatea, exercitarea onorabilă, corectă şi corespunzătoare a funcţiilor publice. Nerespectarea imputabilă a acestor principii atrage consecinţe negative în bunul mers al instituţiei din care funcţionarul face parte.

Persoanele care deţin funcţii de demnitate publică (în speţă inculpatul Dragnea Nicolae Liviu), dar şi cele cu funcţii de conducere care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor instituţii publice au obligaţia de a-şi îndeplini îndatoririle ce le revin în exercitarea funcţiilor, atribuţiilor sau însărcinărilor încredinţate, cu respectarea strictă a legilor şi a normelor de conduită profesională, să asigure ocrotirea şi realizarea drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor fără să se folosească de funcţiile, atribuţiile şi însărcinările primite, pentru dobândirea pentru ele sau pentru alte persoane de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Or, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-şi încălca atribuţiile de serviciu, în sensul menţinerii în funcţie a celor două angajate, Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, cunoscând că acestea nu se prezintă la serviciu şi îşi încalcă atribuţiile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă și fişa postului, nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute, cu gradul de reprezentare şi cu încrederea oferită de cetăţeni în procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului funcţiei exercitate şi a bunei desfăşurări a relaţiilor sociale din cadrul instituţiilor publice", se arata in motivare.

Judecatorii precizeaza ca "executarea pedepselor în modalitățile stabilite – fie în regim privativ, fie neprivativ de libertate – este de natură să asigure îndreptarea atât a inculpaţilor faţă de comiterea de infracţiuni, resocializarea acestora, precum şi o reacţie socială adecvată în diminuarea săvârşirii unor infracţiuni de acest gen, întărind percepţia opiniei publice că organele judiciare sunt în măsură să acţioneze cu fermitate şi să realizeze un act de justiţie, cu respectarea tuturor garanţiilor procesuale conferite, atât de dispoziţiile legale procesual penale, cât şi de cele ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, a căror finalitate, prin tragerea la răspundere penală, în condiţiile stabilirii vinovăţiei, corespunde şi caracterului disuasiv al pedepselor".

"Pedepsele aplicate inculpaţilor, în cuantumul precizat, sunt de natură să asigure atingerea scopului preventiv sancţionator al pedepsei şi să fundamenteze proporţionalitatea între scopul reeducării inculpaţilor şi aşteptările sociale faţă de actul de justiţie realizat sub aspectul ordinii de drept încălcate", explica magistratii.

Liviu Dragnea a fost condamnat, in prima instanta, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare. Decizia nu a fost definitiva, iar DNA a anuntat deja ca va ataca hotararea cu apel, solicitând o pedepasa mai mare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce l-am impuscat pe Ceausescu! Ca sa conduca tara un HOT penal ca dracnea inconjurat de alti hoti penai!! Aveam o economie dezvoltata, oamenii erau egali si traiau bine, acum avem o mana de hoti milionari in euro sau dolari si, 90% saraci pamantului. Robi in tara lor. Aia care traiesc bine, sa voteze psd, ceilalti sa-i ia cu parul sa-i faca sa se ascunda singuri in puscarii de furia poporului pe care l-a jefuit.
1
0
Am incredere in guvernul psd , nu poti lasa tara pe mana usr-ului , rezistentii vanduti uniunii europene . Am incredere ca eu , europeanu , voi da muie la rezistenti , la basisti , sau alti recalcitranti .Basescule , daca pica dragnea , urmeaza redeschiderea dosarelor tale .
0
1
Romanii care muncesc si alimenteaza bugetul de stat n-au primit si nu primesc NIMIC! In schimb, bugetarii, care se hranesc bine, bine de tot de la bugetul de stat, capata salarii uriase, vaucere de vacanta, si zile libere cu nemiluita...Asa a gasit dracnea si hotii din psd sa rasplateasca munca! Sa le umple traoca de la buget, la toti porcii! Oamenilor gospodari bastoane pe spinare daca li se opun si nu le asigura hrana godacilor psd!!
4
0
cretini care-i vor face si balada''haiducului oltenesc''marelui carmaci'',etc.Sunt atat de prostovani incat sunt absolut comvinsi ca"Dragnea ne-a dat",Baaa prostovanilor asta nu v-a dat de la el pensii si salarii de lux speciale,bugetarilor,a impartit cu japca discretionar banii nostrii ai tuturor romanilor.250 de ani de puscarie merita astia,toti individual, din politica de cacat anti-Romania.
4
1
Lichele nenorocite care nu au fost in stare sa vina si sa aplice un program de guvernare bun,critica si se bucura.Nu realizeaza ca distrug sperantele unor oameni care au muncit si s-au sacrificat pentru aceasta tara.Sa va fie rusine tolomacilor,care nu stiti decat sa barfiti si sa va bucurati cand se prevesteste raul.
6
5
multi idioti pe aici, pai cititi titlul articolului sa vedeti ca asemenea motivari vedeai pe vremea lui ceasca daca injurai partidul sau spuneai bancuri cu conducatorul iubit! O fi dragnea vinovat dar sa-l prinda concret cu cea a furat nu cu chestii de astea!
5
6
daca ramanea guvernul basescu nici bani de traditionala muie in parcare nu aveati ! jegosilor , asa trebuia , sa muriti de foame , ca europeanu care si-a trimis nevasta in spania la produs pt a supravietui .....mai castiga si el din revanzarea drogurilor la mitingurile muistilor rezistenti .
6
8
Cit ne va mai chinui baiatul asta de militian cu camarila lui? Poporul nu intelege ca este inselat cu mariri financiare cu 3 lei si inflatia creste cu 5 lei.
8
4
Chiar daca fac cateva luni de bulau averea e pusa la adapost prin divortul mascat de Bombonica,darul la nunta baiatului etc. ma credeti ca nu voi muri de foame?Voi tot cu carcota pe bloguri.....
5
14
Liviu tiganu esti un jeg cu tupeu ai si inventat boala cu porci psd
9
10
Hai vino livache in iad sa il pupi pe tata jos pelicanule
11
11
vreo 30 de anisori ar fi corect,plus confiscarea integrala a averii personale si a tuturor celor catre care si-a delegat averea,prin mijloace mafiote.
18
8
Inculpat dragnea nicolae liviu de buna voie si nesilit de irina tanase iti pregatesti alifia ptr bulau?
21
8
Deci pana la urma tot la brutarie ajunge... O fi penal, nu o fi????
15
9

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920