REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum ne afectează informațiile-parazit în izolare. Simptomele pe care le pot declanșa

Cum ne afectează informațiile-parazit în izolare. Simptomele pe care le pot declanșa

Replica API 1 mai 2020 | 00:00 884

Mă doare gâtul, am febră, mă dor mușchii, parcă îmi vine să tușesc din orice. Mulți au astfel de simptome în această perioadă.

Se numesc somatizări și durerile apar din cauza anxietății, spun specialiștii, scrie stirileprotv.ro.

Pe toate reţelele sociale găsim informații-parazit. Nu avem nevoie de ele, dar le trecem oricum prin creier, cu viteză. Ce se întâmplă apoi, în special cu informaţiile vizuale? Răspunsul îl aflăm de la un medic psihiatru.

Dr. Irene Davidescu, medic psihiatru: “Din asta derivă foarte multe tulburări de anxietate şi foarte multe tulburări afective. Vă grăbiţi, produceţi adrenalina. Putem să ajungem la anxietate. Anxietatea poate mima orice simptom. Nu e nicio ruşine acum să ai o tulburare de anxietate. Exista molecule care tratează aceste tulburări şi ajuta să nu se cronicizeze.”

În contexul din această perioadă, toţi răspundem la deprivare - la lipsa contactului cu alţi oameni, cu mediul exterior. Astfel poate să apară revolta, adică furia.

Bogdana Bursuc, psiholog: “Sunt persoane care nu se simt confortabil cu furia şi încep să pună presiune pe ele - să mă calmez, să îmi revin. Voi produce un disconcfort suplimentar care se va manifesta diferit, unele persoane somatizează.”

Mă doare capul, mă doare burtă sau mă doare gâtul, parcă fac febra - sunt somatizări, adică manifestări ale anxietăţii. De aceea, psihologii spun că este normal să exprimăm furia pe care o simţim.

Bogdana Bursuc, psiholog: “Când simţim tensiune, frustrare, iritabilitate, e foarte important să ne dăm voie să avem tipul ăsta de reacţie şi va scădea intensitatea reacţiei şi probabilitea să o exprimăm asupra celorlalţi, să mă cert, să înjur. Exista des discursul social - nu că nu e bine să fii furios, că trebuie să te calmezi, cei care se înfurie cumva nu ştiu să se controleze. Tendinţa noastră când apare o reacţie de furie e să o cenzurăm, să o eliminan. Că nu putem, e ca şi cum i-ai zice pancreasului să nu secrete insulina, păi nu se poate ca el asta face!”

În momentul în care exprimam furia reducem disconfortul psihic. Furia este singura emoţie pe care nu o învăţăm de la părinţi. Ne naştem cu ea şi arata nevoile reale ale unui om.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218