REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum ne fraieresc borfaşii: omul de la cablu, valiza cu valută, ţeapa accidentul sau produsele gratuite

Cum ne fraieresc borfaşii: omul de la cablu, valiza cu valută, ţeapa accidentul sau produsele gratuite

Replica API 16 mai 2013 | 00:00 283

Iată de cine să te fereşti, ca să nu iei ţeapă

Iată de cine să te fereşti, ca să nu iei ţeapă

Fie că este vorba de omul de la cablu, de reprezentanţi ai marilor societăţi comerciale, turişti străini rămaşi fără bani schimbaţi, sau persoane ce solicită bani în scopuri caritabile, mare atenţie!, toate pot fi strategii ale unor ţepe de proporţii. Poliţiştii constănţeni s-au confruntat în ultima perioadă cu o grămadă de astfel de cazuri, de persoane jefuite în propria locuinţă, pe baza unor scenarii foarte bine construite. "Vă dau produse gratuite, dar trebuie să-mi semnaţi aici. Mai întâi imi daţi un pahar cu apă?" sunt lozincile de "agăţat" potenţialele victime. Aceasta, dar şi alte metode prin care hoţii operează sunt dezvăluite de către şeful Poliţiei Municipiului Constanţa, Emilian Pârvu.

Odată cu trecerea timpului s-au îndesit furturile, nelipsită de pe listă fiind şi urbea de la malul mării. Însă, ce trebuie menţionat este faptul că metodele prin care se realizează aşa-zisele ţepe sunt în continuă schimbare şi perfecţionare, dacă putem spune aşa. Ca atare, mare grijă, constănţeni! Tot mai mulţi indivizi care se dau drept diverşi reprezentanţi de societăţi comerciale sau care vă propun "afaceri" profitabile se dovedesc a fi în cele din urmă mari escroci, punând la cale strategiile doar pentru a vă lăsa cu buzunarele goale. Una dintre cele mai cunoscute metode de "operare" este ţeapa accidentul. Mai exact, după o analiză bine făcută în prealabil, după o documentare asupra membrilor familiei şi a obiceiurilor acestora, un individ sună victima, se dă drept avocat şi îi spune că trebuie să dea o sumă de bani, drept şpagă, pentru a-i salva o rudă ce a fost implicată într-un accident rutier. Chiar dacă pare deja un clişeu, sunt persoane ce pică în plasă. Numai anul acesta au fost câteva astfel de cazuri, înregistrate şi în localitatea constănţeană Limanu, dar şi la Murfatlar. Cel mai recent eveniment de acest gen a avut loc pe data de 9 mai a.c., în municipiu, când o femeie de aproximativ 60 de ani a fost sunată pentru a depune o sumă de bani într-un cont, întrucât fiul ei a avut un accident rutier. Cel ce a sunat s-a dat drept avocat, care cerea aproximativ 13.000 de euro, şpagă, pentru a-i scoate odrasla basma curată. Disperată, femeia, T.L., cum nu avea bani, a plecat din uşă în uşă pentru a face rost. A reuşit să se împrumute, după care i-a depus într-un cont. La scurt timp a aflat că a fost o mare ţeapă, moment în care a mers la Poliţie.

Nu vă lăsaţi încântaţi de produsele gratuite, le plătiţi înzecit fără să ştiţi!

O altă tehnică a hoţomanilor se leagă de marile societăţi comerciale sau centre comerciale, de genul Metro, Carrefour, Auchan, care se prezintă la uşa constănţenilor pentru a le oferi produse gratuite. În general, spun poliţiştii, grupul este format din femei, pentru o mai mare credibilitate. Şi aici, "terenul" este filat din timp, vizate fiind persoanele vârstnice sau singure. Aşa-zişii reprezentanţi ajung la uşa cetăţeanului, oferă mostre gratuite, după care solicită să intre casă pentru a i se semna o hârtie în ideea de a face dovada la firmă că a dat respectivele produse. Omul, de bună credinţă fiind, pofteşte femeile în casă, iar în timp ce una îi indică unde trebuie să completeze, cealaltă cere să meargă la toaletă, pe drum răscolind casa şi luând ce-i pică în mână. Tot în această categorie sunt incluse şi persoanele care strâng bani în scop caritabil sau, mai nou, care spun că este ziua gunoierului, spre exemplu, solicitând nişte donaţii. Aici, istoria se repetă: omul intră să aducă 1 leu acolo, individul intră în casă şi dă iama prin toate colţurile. Spre exemplu, pe data de 5 mai a.c., o persoană de sex masculin care s-a recomandat că se numeşte Dan, a intrat în locuinţa unei femei, a profitat de neatenţia ei, furându-i suma de 1.000 de lei, un telefon mobil şi o cameră video. Partea vătămată a declarat că l-a cunoscut pe individ pe data de 2 mai, când s-a prezentat la uşa ei pentru a cere bani în scopuri caritabile, femeia susţinând că i s-a părut simpatic, invitându-l peste câteva zile la o cafea. Evenimentul s-a produs la o locuinţă situată pe strada Bucureşti din municipiu. Un alt caz a avut loc în cartierul Tomis Nord, pe data de 17 aprilie, când o vârstnică, M.C., a fost vizitată de o femeie ce s-a dat drept reprezentanta unui centru comercial, menţionând că a venit pentru a distribui produse gratuite. A fost invitată în casă, iar presupusa reprezentantă s-a oferit să-i arate ce eficiente sunt nişte şerveţele pentru şters mobila. După "demonstraţie" individei i s-a făcut o sete nemaipomenită. A băut apa şi a plecat. După aceea, vârstnica a observat că i-a dispărut o cutie metalică din şifonier, cu acte, şi suma de 400 de lei, aflată într-o poşetă, lâgă şifonier.

Cumpărăm borcane goale la preţ bun, dar vă furăm tot ce aveţi în casă

Tot din clişeul "bătutului pe la uşi" se desprind şi aşa-zişii cumpărători de sticle goale, borcane sau chiar aparatură electrocasnică stricată. Potrivit lui Emilian Pârvu, şeful Poliţiei Municipiului Constanţa, vizate sunt persoanele vârstnice, care locuiesc în cartierele mărginaşe. Indivizii puşi pe furat au următoarea strategie: spun că vor să cumpere borcane goale, oferind un preţ menit să ia ochii. Omul nu stă pe gânduri şi se duce după ce are prin casă, moment în care hoţul are timp berechet să opereze. "Omul nu are borcanele sau sticlele puse la uşă. Cei ce locuiesc la casă le bagă prin beci. Aceasta este strategia. Omul se duce în beci să le ia, să le strângă, moment în care hoţul are timp să răscolească locuinţa", a declarat, pentru "Replica", Emilian Pârvu. Cazuri au fost întâlnite şi cu privire la aparatura stricată, unde modul de operare este acelaşi. Aici, ultimul caz a fost înregistrat pe data de 2 mai, când o femeie care locuieşte în zona Trocadero, M.A., a alertat poliţia spunând că i s-a furat din casă o sumă de bani. Mai exact, aceasta fusese vizitată de trei femei de etnie romă, care i-au oferit suma de 100 de lei pe un televizor uzat sau stricat. Presupusele cumpărătoare au dat o hârtie de 200 de lei, proprietara intrând în casă pentru a aduce restul. Au plecat, nu au mai luat nici televizorul, toate bune şi frumoase. Însă, la scurt timp, femeia a descoperit că, dintr-un dormitor ce avea acces separat, direct din curte, îi lipseşte suma de 2.600 de lei.

Ţeapa valiza cu valută!

Un alt fel de ţeapă la drumul mare, este cea ce-şi are rădăcinile în zona unităţilor spitaliceşti, precum zona Tomis II, zona policlinicilor şi aşa mai departe. Aici este vorba despre două persoane, femeie şi bărbat, foarte bine îmbrăcaţi, care nu stăpânesc foarte bine limba română. În general au o maşină cu numere străine şi acostează persoanele pe stradă spunând că nu sunt din România, au venit în vacanţă, dar un membru al grupului s-a îmbolnăvit şi este în spital. În acest scop, trebuie să schimbe nişte dolari sau euro şi nu ştiu unde sunt casele de schimb valutar. Arată banii, puşi într-o valiză, după care spun că oferă un preţ minim. Îşi urcă victimele în maşină, mai arată o dată banii din valiză, după care o încuie cu un lacăt, pentru a demonstra că nu mai umblă nimeni. Ajung acasă la "client" şi solicită doar o parte din banii în lei, precizând că trebuie să efectueze urgent o plată, după care se vor întoarce la domiciliu şi după restul banilor. Zis şi făcut. Victima rămâne cu valiza în aşteptarea reîntoarcerii indivizilor. Aşteaptă ce aşteaptă, timpul trece, dar nu se mai întâmplă nimic. Victima se hotărăşte să spargă lacătul, deschide valiza şi... surpiză! Era plină doar cu ziare. "Acesta este şi motivul pentru care sesizările vin destul de târziu la noi, pentru că victima aşteaptă să se întoarcă respectivii cu restul de bani. În general, victime sunt vârstnicii care stau pe bancă. Am avut astfel de situaţii, în care victimele au fost duse acasă, li s-a arătat suma în valută, oamenii au dat o parte de bani, în lei, după care li s-a lăsat geanta cu lacăt. Ăştia iau banii din geantă, în timp ce altul îi distrage atenţia victimei, şi pleacă. Omul aşteaptă o oră, două, trei, şi apoi face sesizarea. Mai toate sesizările sunt făcute la noi după câteva ore de la producerea faptei, tocmai pentru că omul aşteaptă", a mai spus Pârvu. În plus, au fost cazuri când, pe lângă ţeapa cu valiza şi dolarii, hoţii au mai şterpelit şi de prin casă. "Şi pe aceştia îi mai apucă dusul la baie, şi mai fură şi de prin casă", a adăugat şeful Poliţiei Municipiului Constanţa.

Omul de la cablu, bun la toate, inclusiv la şterpelit banii

Trecând mai departe, în "fişa postului" a acestor hoţi se află şi binecunoscutul "om de la cablu". Borfaşii se interesează la ce firmă de cablu sunt abonaţi locatarii unui bloc şi se prezintă ca fiind din cadrul ei, veniţi în urma unei sesizări. Omul spune că nu a solicitat aşa ceva, dar dacă tot a venit ar trebui să se uite un pic la televizor. "Aceştia sunt foarte bine pregătiţi, echipaţi în mod corespunzător, au şi o trusă de scule cu ei. Intră în casă, umbă un pic pe la televizor, după care îi cer o sumă de bani pentru munca prestată, în general foarte mică. Omul se duce să aducă banii, ăsta vede de unde a luat banii, după care aşa-zisul depanator mai găseşte un pretext să îndepărteze proprietarul: că vrea apă, că îi repară şi telefonul în banii aceştia, îl trimite să vadă dacă are ton, şi tot aşa. În acest timp, se duce şi ia banii din locul respectiv", a mai declarat Emilian Pârvu. De asemenea, poliţiştii avertizează şi despre furturile din trafic. Aici este vorba de intersecţii sau de clasica metodă numită "cauciucul spart". Se înţeapă cauciucul din spate, iar, în timp ce şoferul schimbă roata, prin faţă vine hoţul şi face "curat" prin autoturism. Un astfel de caz s-a petrecut şi pe data de 6 mai, când o femeie din Năvodari a făcut o sesizare la Poliţie, aceasta declarând că în timp ce schimba roata autoturismului propriu, întrucât cauciucul fusese înţepat, marca Matiz, i s-au furat mai multe bunuri din maşină, precum o geantă cu documente şi un telefon mobil. Nici tranzacţiile născute pe internet nu sunt mai sigure, mai spun oamenii legii, care au menţionat că s-au confruntat cu cazuri în care, în urma unui anunţ de vânzare a unui telefon mobil, vânzătorul s-a prezentat la locul întâlnirii, unde a fost jefuit de aşa-zisul client. Poliţiştii constănţeni recomandă cetăţenilor să nu invite persoane străine în casă, mai ales dacă sunt singuri şi să nu se încânte la produse gratuite, întrucât în spate există alte motive. "Dacă sunt acostaţi de persoane ce vor să schimbe valuta, să le îndrume către casele de schimb valutar, iar pentru orice fel de ajutor trebuie contactată Poliţia. În orice caz, să nu primească persoane străine în casă, iar dacă primeşte, să mai aibă pe cineva lângă ei. De asemenea, să reţină cât mai multe semnalmente ale indivizilor, autoturismului şi aşa mai departe", sfătuieşte Emilian Pârvu, şeful Poliţiei Municipiului Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614