REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum ne protejăm de cistită

Cum ne protejăm de cistită

Replica API 13 octombrie 2020 | 00:00 974

O infecție de tract urinar, cunoscută sub denumirea de cistită, apare din două motive: fie prin contactarea unei bacterii care pătrunde prin uretră, fie atunci când bacteriile din vezica urinară se multiplică și depășesc limitele normale, scrie doc.ro.

Simptomele infecției de tract urinar sunt următoarele:

Nevoia de urinare persistentă

Dureri și usturimi la urinare

Amețeli

Greață

Vărsături

Durere de mijloc

Durere abdominală

Frisoane și febră

Epuizare

Factorii care cresc riscul apariției cistitei sunt:

Problemele renale

Metoda contraceptivă folosită - diafragmă contraceptivă și spermicidele te predispun la cistită

Sarcina

Instalarea menopauzei

Cum putem preveni cistita

Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a preveni infecțiile de tract urinar.

Atunci când te speli în zona intimă, folosește întotdeauna mișcări care pornesc din față, către spate, niciodată invers, pentru ca bacteriile din zona rectală să nu pătrundă spre uretră.

Evită băile lungi zilnic sau de mai multe opri pe săptămână și fă, mai degrabă, un duș scurt. Apa din cadă este rapid contaminată de flora bacteriană de la nivelul pielii, iar bacteriile acestea pot pătrunde în vezica urinară, deci e bine să faci cât mai rar băi lungi.

În perioada ciclului menstrual, schimbă de câteva ori pe zi absorbantele (o dată la câteva ore, ținând cont și de fluxul tău menstrual). Nu le păstra un timp îndelungat pentru a limita multiplicarea bacteriilor, menținând un mediu uscat.

Folosește absorbantele ca atare și nu adăuga vată peste acestea, pentru ca lichidul să poată fi absorbit în totalitate. În plus, vata menține umezeala, iar bacteriile în contact cu orificiul extern al uretrei pot genera iritarea mucoasei sensibile din acea zonă.

Evită să lași prea mult timp între urinări. Nu amâna niciodată mersul la toaletă. Cu cât mergi mai des la toaletă, cu atât mai mult scazi șansele bacteriilor din vezică să se multiplice.

Alege hainele pe care le porți în mod înțelept. Mai exact, nu purta frecvent pantaloni din materiale supraelastice, mulați, pentru că aceștia favorizează crearea unui mediu umed, favorabil, la rândul sau, multiplicării bacteriilor. În ceea ce privește lenjeria intimă, ar trebui să porți întotdeauna lenjerie din bumbac. E bine să porți lenjerie intimă din alte materiale decât bumbacul doar ocazional și pe termen scurt.

Dacă faci sport, schimbă repede hainele în care ai transpirat, tot pentru a limita răspândirea bacteriilor. Hainele uscate scad riscul multiplicării bacteriilor, dar și șansele ca bacteriile să migreze către vezica urinară. Și costumele de baie trebuie schimbate dacă transpirăm sau dacă ne udăm în piscină, tot pentru a nu te expune riscurilor.

Dieta are și ea un rol important în prevenția cistitei. Mănâncă probiotice pentru că acestea ajută la popularea vaginului cu bacterii benefice. Iaurturile trebuie să facă parte din alimentația ta.

Consumul de lichide ajută și el la prevenirea infecțiilor urinare, deci e recomandat să bei cât mai multă apă. Dacă urina este închisă la culoare, înseamnă că nu consumi suficient de multe lichide. Sucul de merișoare este, de asemenea, benefic în prevenirea cistitei, dar și în tratarea acesteia. Studiile realizate recent au confirmat faptul că merișoarele au proprietăți vindecătoare atunci când vine vorba despre infecțiile urinare.

După întreținerea raporturilor sexuale, este recomandă urinarea. Astfel, bacteriile sunt eliminate înainte de a pătrunde în vezica urinară și înainte de a se multiplica.

Alege cu atenție produsele cosmetice folosite în zona intimă. Gelurile de duș, deodorantul intim și loțiunile folosite trebuie alese cu atenție întrucât acestea pot irită uretra, crescând riscul de apariție a unei cistite. Ideal este să folosești produse cosmetice cu o formulă special dezvoltată pentru zona intimă, dar și fără parfum.

Tratament infecție de tract urinar

În primul rând, trebuie să te asiguri că ai o infecție urinară și nu e vorba de o altă problemă de sănătate. Poți face acest lucru singură, acasă, folosind un test de depistare a infecției urinare pe care îl poți cumpăra din farmacii. Dacă bănuielile ți se confirmă în urma testului făcut, mergi la medic. Acesta îți va prescrie un tratament cu antibiotice, care va elimina bacteriile. Poți folosi, de asemenea, pastile naturale, pe baza de merișoare, pentru a grăbi vindecarea și pentru a preveni cistitele recurente. Pe perioada tratamentului, consumă mai multe lichide decât de obicei, pentru a facilita eliminarea bacteriilor, undeva până la 4 litri de apă și ceai de plante medicinale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367