REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cum ne protejăm pancreasul de mesele copioase

Cum ne protejăm pancreasul de mesele copioase

Replica API 30 noiembrie 2020 | 00:00 1005

De Sărbători, mesele îmbelşugate ne tentează să gustăm din toate bunătăţile culinare tradiţionale. Din păcate, de la puţin până la exces calea este scurtă şi, deseori, apare „marea dramă abdominală“, adică pancreatita acută. Iată care sunt factorii de risc și cum putem evita pancreatita acută.

Consumul excesiv de alcool, nivelurile ridicate de grăsimi din sângele tău și administrarea anumitor medicamente pot crește riscul de pancreatită acută. Urmează acești pași pentru a preveni deteriorarea pancreasului și alte probleme grave de sănătate, scrie doc.ro.

Care este rolul pancreasului?

Pancreasul produce o serie de enzime, care sunt necesare pentru digerarea alimentelor. De asemenea, produce insulină, hormonul necesar pentru a menține nivelul glicemiei sub control. Este un organ important, iar sănătatea pancreasului tău nu trebuie deloc ignorată.

Ce este pancreatita?

Pancreatita apare atunci când pancreasul se inflamează și enzimele digestive care ar trebui să fie active doar în interiorul intestinelor încep să „digere” pancreasul în sine. Boala poate fi dureroasă și poate afecta digestia, împiedicând alimentele să fie absorbite în mod corespunzător, ducând la greață, vărsături, balonare, febră și diaree. Drept urmare, poți dezvolta deficiențe nutriționale grave și poți pierde în greutate.

Pancreatita poate fi acută, ceea ce înseamnă că apare brusc. În cele mai multe cazuri, pancreatita acută dispare în câteva zile, dacă ții o dietă specifică. Tratamentul poate include, de asemenea, lichide, antibiotice și medicamente pentru durere. Inflamarea pancreasului care se înrăutățește în timp este considerată pancreatită cronică.

Care sunt factorii de risc

Mai ales în perioada sărbătorilor, tubul digestiv şi pancreasul sunt suprasolicitate de consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi, prăjite și de băuturile alcoolice.

Implicate în apariţia pancreatitei acute sunt:

Litiaza biliară

Persoanele care suferă de litiază biliară (pietre la fiere) sunt mai expuse riscului de a face pancreatită din cauza consumului de alimente grase precum sarmalele, carnea de porc, smântâna sau maioneza.

Consumul de alcool

Declanşează apariţia bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determină eliberarea sucului digestiv în interiorul pancreasului.

Ce să faci ca să previi pancreatita?

Limitează consumul de alcool

Bea cât mai puțin sau deloc, astfel îți vei proteja pancreasul de efectele toxice ale alcoolului și îți vei reduce riscul de pancreatită.

Ține o dietă săracă în grăsimi. Litiaza biliară, o cauză principală a pancreatitei acute, se poate dezvolta atunci când se acumulează prea mult colesterol în bilă, substanța produsă de ficat pentru a ajuta la digerarea grăsimilor. Pentru a reduce riscul de calculi biliari, mănâncă o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, care include cereale integrale și o varietate de fructe și legume proaspete. Pentru a preveni pancreatita, evită alimentele grase sau prăjite, precum și produsele lactate cu grăsimi. Nivelurile ridicate de trigliceride sau cantitatea de grăsimi transportate în sânge îți pot crește riscul de pancreatită acută. Deci, este important să limitezi alimentele bogate în zaharuri simple, cum ar fi dulciurile zaharoase și băuturile bogate în calorii, care îți pot ridica nivelul de trigliceride.

Consumă fructe și legume

Consumul de legume și fructe crește aportul de fibre și reduce nivelul colesterolului. Colesterol scăzut reduce șansele de a dezvolta calculi biliari și de a crește nivelul trigliceridelor, care sunt printre factorii principali de risc pentru dezvoltarea pancreatitei acute. O dietă bogată în antioxidanți ajută și la eliminarea radicalilor liberi din organism, ceea ce reduce și mai mult inflamația pancreasului.

Fă mișcare regulat și pierde din greutate

Persoanele supraponderale au mai multe șanse să dezvolte calculi biliari, și prin urmare au un risc mai mare de pancreatită acută. Pierderea treptată a kilogramelor în plus, menținerea unei greutăți sănătoase cu o dietă echilibrată și implicarea în activități fizice obișnuite poate ajuta la prevenirea formării calculilor biliari.

Mănâncă porții mici și regulate

Împărțirea aportului alimentar zilnic în șase până la opt mese mici pe zi reduce inflamația pancreasului.

Renunță la fumat

Un studiu a dezvăluit că persoanele care fumau echivalentul a cel puțin un pachet de țigări pe zi timp de 20 de ani aveau mai mult decât dublul riscului de a dezvolta pancreatită acută decât nefumătorii.

Dacă ai factori de risc pentru pancreatită sau ai experimentat-o ​​înainte, încearcă să faci modificări adecvate ale stilului de viață pentru a preveni apariția ei în viitor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218