REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum plăteşti pentru serviciile "gratuite" ale RCS-RDS de-ţi sar fulgii. Ce a păţit un client

Cum plăteşti pentru serviciile "gratuite" ale RCS-RDS de-ţi sar fulgii. Ce a păţit un client

Replica API 13 mai 2014 | 00:00 267

Contractele standard, teroarea consumatorilor

Contractele standard, teroarea consumatorilor

În România, există obiceiul semnării "ca primarul". Zeci de mii de români au semnat contracte, fie de creditare, fie de împrumut rapid, fie de asigurări sau oricare alte servicii. Finalitatea acestui neinspirat demers, prin punerea semnăturii pe contractul citit ori în grabă, ori spre deloc, se simte: executări silite pe bandă rulantă, bani aruncaţi pe fereastră printr-o jecmăneală de nestăvilit din partea companiilor, care au profitat de lacunele juridice ale românilor. Nu a fost însă cazul şi pentru un (aproape) client al RCS - RDS.

Andreas Papazian a dorit să semneze un contract cu compania, pentru furnizare servicii de internet, pe o perioadă de 24 de luni. Ochiul vigilent a scos în evidenţă o multitudine nu doar de clauze abuzive, ci şi prevederile dintr-un contract standard, care îi terorizează pe clienţii români. Aşa cum reiese din galeria foto, RCS-RDS îşi rezervă dreptul, după negocierea care nu are de fapt loc niciodată, să taie şi să spânzure. Comisioane peste comisioane, urmate de instalări gratuite, pe care însă le plăteşti, plus alte drepturi pe care compania şi le rezervă, la unele dintre acestea consumatorul neavând nici măcar dreptul de a fi notificat în prealabil. Papazian a evidenţiat toate aceste nereguli şi, în exclusivitate pentru Replica de Constanţa, toţi consumatorii au la dispoziţie un contract standard, non-negociabil. Papazian invocă nici mai mult nici mai puţin de 34 de clauze abuzive, toate care pot intra sub incidenţa legii 193/2000 şi care vizează lipsa de negociere, dezechilibrul contractual - inegalităţi între drepturile şi obligaţiile părţilor contractante şi încălcarea principiului bunei credinţe.

"Am solicitat o ofertă comercială din partea lor, am făcut insistenţe să-mi trimită un draft de contract şi au refuzat să facă acest lucru. M-am deplasat la ei la sediu, în momentul respectiv am citit contractul pe care l-am ataşat unei petiţii, care este plin de abuzuri. Din câte ştiu eu, organismele de protecţie a consumatorului pot fi sesizate în acest sens şi au această abilitate şi competenţă de a sesiza în instanţă în momentul în care au fost sesizate sau se pot autosesiza. În situaţia în care nu se va întâmpla acest lucru, se va face pe cont propriu. E vorba de daune şi de faptul că ei trebuie să amendeze contractele şi, conform noii legi care am înţeles că s-a dat anul trecut, trebuie să le amendeze pe toate, nu numai pe al meu. În prezent, sunt cu ei (RCS - RDS - n.r.) în proces de negociere, pentru că nu am fost de acord să semnez contractul în forma aceasta. De fapt, nu e vorba de negociere, pentru că ei nu negociază, nu vor să modifice absolut nimic, au spus că acest contract este perfect legal, lucru care este fals. Este contract standard", a declarat Papazian, pentru "Replica".

După mai mulţi ani de lupte, legea 193/2000, a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2013. Practic, consumatorii puteau, în sfârşit, să denunţe clauzele abuzive din contractele cu băncile sau de prestări servicii şi îşi puteau recupera banii, pe care i-au pierdut. Minunata situaţie ar putea fi însă spulberată, întrucât un grup parlamentar şi-a propus modificarea şi completarea Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, în avantajul companiilor. După protestul organizat de Asociaţia de Consiliere a Clienţilor Bancari şi a Asiguraţilor din România, Asociaţia Asistenţă pentru Consumatori şi Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, cei 18 parlamentari au anunţat anularea proiectului. Unul dintre aceştia, Mihai Sturzu (PSD), a conştientizat pe ultima sută de metri pericolul la care expune zeci de mii de români şi, pentru a stopa proiectul, a alergat marţi pe holurile Parlamentului să îşi îndemne ceilalţi 17 colegi să semneze pentru retragerea proiectului.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367