REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum poate deveni mâncarea cancerigenă: Greşeala gravă pe care o facem când gătim

Cum poate deveni mâncarea cancerigenă: Greşeala gravă pe care o facem când gătim

Replica API 10 februarie 2020 | 14:25 372

Nu face această greșeală când gătești! Dacă arzi alimentele, acestea vor dezvolta o toxină care creşte riscul de cancer.

Acrilamida se formează din reacţii între amino-acidul asparagină şi unii carbohidraţi produşi natural. Nu o puteţi găsi în mâncarea crudă sau cea fiartă. De asemenea, este puţin probabil ca lactatele, carnea şi peştele să conţină acrilamidă, potrivit doctorulzilei.ro. Totuşi toxina se produce în timpul fumatului.

Prezenţa acrilamidei depinde în principal de felul de preparare al mâncării. S-a sugerat o regulă de aur, anume ca mâncarea să fie gătită până ajunge galbenă, nu maro sau neagră. Asta ar limita formarea toxinei, dar şi gătitul la temperaturi prea mici riscă să nu omoare bacteriile.

Nu face această greșeală când gătești! La momentul în care au descoperit sursa toxinei, cercetătorii nu au putut stabili dacă nivelul ei găsit în mâncarea gătită poate reprezenta un risc real de cancer. Dar un studiu din 2015 a scos la iveală ca acrilamida din mâncarea gătită nu reprezintă un risc major de cancer, cel puţin tipurile comune de cancer. Acestea se împart în două clase, hidrocarburile aromatice policiclice(PAH), asemenea naftalinei şi aminele heterociclice(HCA). PAH se formează din grăsimea cărnii care cade în flăcări şi HCA apare la reacţia unor molecule printre care se numără amino-acizi şi zaharuri.

Teste pe animale au dovedit că aceste chimicale sunt legate de cancer, dar a fost vorba de intoxicare la un nivel mult mai ridicat decât cel al grătarului consumat de oameni. Dacă totuşi vă faceţi griji, deşi gustul nu va fi acelaşi, unele variante ar fi utilizarea cuptorului cu microunde în loc de grătar sau gratinarea legumelor.

Sursa: știripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
adica arsura de pe carne, poate fi cancerigena sau nu. m-am lamurit. un balamuc de articol...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367