REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum poate fi păstrată catastrofa Dan Simionescu la conducerea COMCM Constanţa?

Cum poate fi păstrată catastrofa Dan Simionescu la conducerea COMCM Constanţa?

Replica API 20 decembrie 2012 | 00:00 1290

Acuzat de incompetenţă, fraude şi amendat de CNVM

Acuzat de incompetenţă, fraude şi amendat de CNVM

Într-un an şi jumătate, de când a fost uns de către şeful SIF Transilvania, Mihai Fercală, la şefia cunoscutei COMCM SA Constanţa, Dan Simionescu a reuşit câteva "performanţe" de excepţie. Astfel, dacă în 2010, COMCM era pe primul loc în Constanţa la turnări betoane, sub înţeleapta oblăduire a lui Simionescu a coborât pe un mediocru loc cinci. Dovadă a neprecupeţitelor sale eforturi manageriale stau şi amenzile primite de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru boacănele săvârşite la COMCM, societate listată pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Dacă adăugăm aici şi antecedentele sale din perioada 2003- 2004, când a trântit o tranzacţie cu 10% din acţiunile Eforie SA, precum şi decizia de atunci a şefului SIF III de a-l demite, exasperat de incompetenţa sa, devine un mister cum poate o catastrofă de manager ca Dan Simionescu să fie păstrat la conducerea COMCM şi chiar la Sibex Sibiu.

Fără nici o realizare personală, în afară de reuşita fugii în SUA din România comunistă a anilor '70, Dan Simionescu revine pe cai mari în ţară, după 1990. Lucrează timp de câţiva ani pentru Coopers & Lybrand, până ce îşi face loc în conducerea SIF Transilvania, la recomandarea purtătorilor de trese şi ochi albaştri care controlează industria SIF-urilor din România. În 2003, Dan Simionescu face şi prima boacănă. Concret, a "măritat" pe şest, un pachet de 10% din acţiunile societăţii Eforie SA, pe baza informaţiilor privilegiate la care doar el avea acces. A urmat, chipurile, o anchetă a CNVM pe baza acestor acuzaţii, după cum anunţa şeful de atunci al BVB, Stere Farmache, mai ales că era la mijloc şi o prejudiciere a acţionarilor şi a SIF III. O anchetă atât de profundă şi se serioasă, că nu se mai ştie nimic despre concluziile ei, la 12 ani de la declanşare. Surescitat de succesul operaţiunii frauduloase cu acţiunile Eforie SA, Dan Simionescu recidivează cu un nou scandal, în 2004, când tranşează printr-o interpretare personală şi considerată abuzivă de colegii de atunci din acţionariatul Eforie SA problema conducerii societăţii de pe litoral. În cele din urmă, exasperat de isprăvile lui Dan Simionescu, preşedintele SIF Transilvania l-a dat pur şi simplu afară, în urmă cu câţiva ani, spun surse din cadrul societăţii. Misterioşii susţinători care l-au plantat în SIF III s-au reactivat brusc, iar Simionescu reapare în conducerea fondului, chiar mai înfipt ca prima dată. Şi continuă să activeze în managementul unor entităţi precum COMCM Constanţa sau Sibex Sibiu cu graţia unui taur într-un magazin de porţelanuri.

Amendat de două ori în mai puţin de un an, pentru ilegalităţile de la COMCM Constanţa

Gurmand de categoria grea, Simionescu dovedeşte, de ceva timp, un apetit insaţiabil pentru amenzile CNVM, dovezi ale ilegalităţii deciziilor sale. Prima a încasat-o în februarie 2012, când CNVM l-a amendat pe Simionescu pentru că nu a respectat prevederile legale cu privire la convocarea şi desfăşurarea unei adunări generale a acţionarilor COMCM. "Pentru faptele menţionate anterior este responsabil dl. Dan Simionescu, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC COMCM SA Constanţa, care deşi putea şi trebuia să prevină săvârşirea acestora, nu a făcut-o", se arată în ordonanţa 41/14.02.2012 a CNVM, care l-a amendat pe "meseriaş" cu 1.000 de lei. Sancţiunea CNVM trebuie să-l fi lovit cumplit pe Simionescu în amorul propriu: doar 1.000 de lei amendă, la valoarea lui? Aşa că face ce ştie el mai bine şi calcă încă o dată în picioare legile, considerând că fraierii de acţionari ai COMCM şi SIF Transilvania, cei care îi plătesc indemnizaţiile lunare de sute de milioane de lei vechi, sunt prea bătuţi în cap pentru a fi informaţi cu privire la litigiile şi deciziile din cadrul societăţii constănţene. Motiv pentru CNVM de a-i aplica, prin ordonanţa 405/18.12.2012, o amendă mai pe măsura valorii sale, respectiv 20.000 lei. Şi, pentru a fi sigur că nu va fi uitat şi pe viitor, semnează şi acum toate documentele COMCM SA, deşi nu mai are acest drept, din punct de vedere legal, încă de pe 08.10.2012, Simionescu reuşind astfel să jongleze şi cu aspectele penale ale pieţei de capital. Colac peste pupăză, instanţele, parchetele şi poliţia constănţeană s-au săturat până peste cap de plângerile pe care Dan Simionescu şi acţionarul majoritar Constantin Frăţilă şi le fac încontinuu, unul împotriva celuilalt, un război economic care trebuia să se rezolve în familia SIF III ajungând să blocheze justiţia constănţeană. Şi, dacă adăugăm că fostul director general al COMCM şi-a luat lumea în cap, dându-şi demisia, pentru a nu mai fi nevoit să lucreze cu o somitate precum Simionescu, avem tabloul complet al unei catastrofe de manager, susţinut însă, din motive de neînţeles, la şefia COMCM Constanţa.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614