Cum pot beneficia angajații din România de concediul de îngrijitor
Cum pot beneficia angajații din România de concediul de îngrijitor
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestConcediul de îngrijitor a fost introdus în Codul Muncii la finalul anului trecut, iar mulți români încă nu știu ce trebuie să facă pentru a putea beneficia de el. De asemenea, au existat o mulțime de discuții dacă acest concediu va fi plătit sau nu de angajator. Guvernul a lămurit această situație printr-o Ordonanță de Urgență.
Un nou tip de concediu a fost introdus în Codul Muncii pe data de 22 octombrie 2022, ca urmare a unei reglementări europene care trebuia transpusă și în legislația din România. Este vorba de concediul de îngrijitor, care a generat o mulțime de dispute între lucrători și angajatori. Mulți dintre ei se întrebau dacă această perioadă trebuie plătită sau nu.
Guvernul a vrut să pună capăt acestei dispute și a emis o Ordonanță de Urgență prin care a decis că angajatorul va plăti concediul de îngrijitor. Acest tip de concediu este oferit angajaților pentru îngrijirea sau pentru oferirea de sprijin personal unei rude (fiul, fiica, mama, tatăl sau soţul/soţia unui salariat) sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
„Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”, se precizează în Codul Muncii.
Care este perioada maximă de acordare a concediului de îngrijitor
În legislația din România se precizează că fiecare angajat are dreptul la cinci zile de concediu de îngrijitor într-un singur an. Nu există nicio precizare dacă aceste zile libere sunt acordate consecutiv sau fracționat. Acest lucru înseamnă că oricare variantă este posibilă. De asemenea, prin contractul colectiv de muncă se poate stabilit o durată mai mare pentru concendiul de îngrijitor.
Este important de precizat că acest timp de concediu nu este un motiv de suspendare a contractului de muncă. În același timp, angajații care vor beneficia de concediul de îngrijitor nu vor avea mai puține zile la concediul de odihnă. Lucrătorii care vor să intre în concediul de îngrijitor trebuie să facă o solicitare scrisă către angajator, la care va atașa documentele doveditoare, potrivit evz.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News